Meest voorkomende klachten bij de ziekte van Crohn

De klachten en de ernst van de klachten verschilt per patiënt. Ook zijn de klachten afhankelijk van de locatie en de uitgebreidheid van de ontstekingen. Het verloop van de aandoening is dan ook niet goed te voorspellen. Sommige mensen met de ziekte van Crohn hebben voortdurend klachten, terwijl anderen er jarenlang niets van merken.

Het is een bekend verschijnsel dat de aandoening ineens kan opvlammen. Dat kan komen door bijvoorbeeld stress of bepaalde voeding, maar meestal is de oorzaak onbekend. Bij een opvlamming ontstaan er in korte tijd veel ontstekingen in de darm waardoor de darmen niet goed meer functioneren. Diarree, buikpijn en koorts zijn de belangrijkste klachten bij de ziekte van Crohn.

Doinja

”Hoe harder ik tegen Crohn vecht, hoe vermoeider ik word. Ik probeer er daarom vooral in mee gaan en te denken in oplossingen in plaats van in beperkingen.”

Complicaties

Als de ziekte van Crohn actief is dan kunnen er ook andere klachten en complicaties optreden, zelfs buiten het maagdarmkanaal. Klachten en complicaties die kunnen voorkomen bij de ziekte van Crohn:

Aften in de mond

er kunnen kleine zweertjes in je mond ontstaan.

Vernauwing in de darm (stenose)

wanneer de ontsteking op een bepaalde plaats zeer heftig is, kunnen vernauwingen in je darm ontstaan. Bij herstel na een ontstekingsfase kan op den duur littekenweefsel ontstaan. Dit starre littekenweefsel kan je darm vernauwen of zelfs afsluiten.

Fistels of pijpzweren

wanneer de ontsteking overslaat op andere darmgedeeltes of omliggende organen kunnen zich onnatuurlijke verbindingen tussen twee organen vormen. Deze worden fistels of pijpzweren genoemd. Door de fistel loopt pus en soms ook ontlasting. Fistels komen vaak voor in de huid rond de anus. Dit heet een peri-anale fistel. Fistels worden gezien als een nare complicatie waarvan ongeveer 15% van de Crohn-patiënten last heeft.

Gewrichtsaandoeningen

je kunt last krijgen van pijnlijke, gezwollen gewrichten (met name knieën, ellebogen, enkels en polsen). Dit komt voor bij 25 tot 40% van de patiënten.

Huidafwijkingen

pijnlijke, blauwrode plekken op de huid (erythema nododsum), meestal van de onderbenen. 9 tot 23% van de patiënten heeft hier last van.

Oogontstekingen, bijvoorbeeld Uveitis, Episcleritis

je ogen kunnen pijnlijk zijn of ontstoken raken.

Leverziekten

Gal- en nierstenen

Botontkalking

Verschillen ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

De ziekte van Crohn noemt men, net als colitis ulcerosa, ook wel een inflammatory bowel disease (IBD). Er zijn overeenkomsten in de klachten van deze twee chronische darmontstekingen, maar er zijn ook veel verschillen.

 • Plek van de ontsteking
  In het hele maagdarmkanaal, met name in het laatste stukje van de dunne darm en/of de dikke darm
 • Ernst van de ontsteking
  Ontstekingen kunnen tot de diepere lagen van de darmwand doordringen. Hierdoor kunnen diepe zweren en zogenaamde fistels ontstaan. Fistels zijn onnatuurlijke verbindingen tussen twee organen. Deze ontstaan als gevolg van de ontsteking in de darm die overslaat naar omliggend darmweefsel of organen.
 • Uitgebreidheid van de ontsteking
  Gezonde delen kunnen zich afwisselen met gebieden die ontstoken zijn.
 • Darmvernauwingen
  Deze kunnen ontstaan bij de ziekte van Crohn.

Dit doen wij voor de ziekte van Crohn

We streven ernaar patiënten en de mensen in hun directe omgeving zo goed mogelijk voor te lichten via onze website en brochures. In de afgelopen jaren hebben wij dankzij onze donateurs ook verschillende onderzoeken naar de ziekte van Crohn gesubsidieerd om bijvoorbeeld de behandeling te verbeteren.

‘Het medicijn methotrexaat is veelbelovend. Het heeft voordelen ten opzichte van andere medicijnen: het hoeft maar één keer per week toegediend te worden en is sneller werkzaam voor Crohn patiënten.’

Dr. Bouma

Steun de Maag Lever Darm Stichting voor een betere behandeling van Crohn

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Dr. Cyriel Ponsioen, MDL-arts
Wout Mares, MDL arts
Prof. dr. Ben Witteman, MDL-arts en hoogleraar Voeding en darmgezondheid
Margreet Jansen, IBD-verpleegkundige

Laatst herzien:
januari 2016

Bronnen:
Handleiding behandeling IBD 2014-2015. ICC en NV-MDL. 2015
Interne geneeskunde. C.D.A. Stehouwer, R.P. Koopmans en J. van der Meer. 2010

Doneer