Met het ENERGIZE IBD project minder vermoeidheid bij IBD

In Nederland leven ongeveer 90.000 patiënten met de diagnose IBD. Bij 40% van patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa komen ernstige vermoeidheidsklachten voor. Dit heeft grote invloed op hun kwaliteit van leven. Iedere dag moe zijn, werk of afspraken af moeten zeggen en niet weten wat je er aan kunt doen is heel frustrerend. Grip krijgen op de ziekte is een dagelijkse strijd voor veel IBD-patiënten, misschien ook wel voor jou.

Invloed van lichaamsbeweging op vermoeidheid

Het is van groot belang om de kwaliteit van leven van IBD-patiënten te blijven verbeteren. Er is echter nog maar één klein onderzoek gedaan naar de invloed van lichaamsbeweging op vermoeidheid bij IBD. Dat onderzoek was hoopvol. Het lijkt erop dat lichaamsbeweging helpt, maar we weten nog veel te weinig. Want hoeveel beweging is nodig bij wie, hoe vaak en wat voor soort beweging en vooral wanneer is het teveel? Daarom zijn wij zo enthousiast over het ENERGIZE IBD project van Marcel Groenen. Deze studie onderzoekt het effect van een gepersonaliseerd, intensief sportprogramma bij ernstige vermoeidheid bij patiënten met inflammatoire darmziekte. Doel is hun kwaliteit van leven te verbeteren.

'Als arts is het frustrerend dat ik mijn IBD patiënten niet kan helpen met ernstige vermoeidheid waar ze vaak last van hebben. Ook als hun darmontsteking rustig is. Tot nu toe is daar helaas nog geen goede behandeling voor. Er zijn aanwijzingen dat op de juiste manier bewegen goed kan werken. We hopen met dit onderzoek eindelijk een manier te vinden om de vermoeidheid en de kwaliteit van leven van deze patiënten te verbeteren.'

De patiënten krijgen na een fitheidstest een persoonlijk programma waarmee ze met een trainer drie maanden lang 3x per week trainen. De invloed hiervan op vermoeidheid en kwaliteit van leven wordt gemeten. Daarnaast wordt gekeken wat deze training doet met ontstekingswaarden en fitheid van hart en longen en ook met werkproductiviteit en ziektekosten.

Eerst meer onderzoek nodig

Dankzij jouw bijdrage en steun kunnen we het onderzoek ENERGIZE IBD PROJECT starten. We verwachten dat IBD-patiënten die het persoonlijke trainingsprogramma voltooien veel minder vermoeidheid en daarmee een betere kwaliteit van leven ervaren. Wat we leren delen we uiteraard met patiënten, zorgaanbieders en (zorg)verzekeraars met als doel om het bewegingsprogramma beschikbaar te maken voor iedere IBD-patiënt die kampt met ernstige vermoeidheid. Ook door dit onderzoek zullen we steeds meer grip krijgen op de gevolgen van deze aandoening, die dagelijks een enorme impact hebben op het leven van een IBD-patiënt.

Bekijk hier hoe Anneke de effecten van beweging op IBD ervaren heeft

Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken

Zou het niet fantastisch zijn als we weten hoe we IBD patiënten kunnen helpen om minder gehinderd te worden door vermoeidheid? Met het ENERGIZE IBD project kunnen we de gepersonaliseerde trainingsprogramma’s in de praktijk toepassen en de kennis verspreiden. Maak je deze studie alstublieft mogelijk met jouw gift? Samen krijgen we meer grip op IBD!

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer