Buikpijn – Buikklachten

Buikpijn: wat is het?

Veel mensen in Nederland hebben regelmatig last van buikpijn. Buikpijn is een pijnlijk gevoel in de boven-, of onderbuik of soms zelfs in  alle twee tegelijk , vaak ter hoogte van de maag en darmen. Soms verklaarbaar, maar ook heel vaak onverklaarbaar. De beleving van buikpijn is voor iedereen anders. De één voelt steken, de ander darmkrampen en weer een ander een opgeblazen gevoel of een dof, pijnlijk gevoel dat constant aanhoudt.

Buikpijn kan af en toe voorkomen, maar chronische buikpijn zonder duidelijk aanwijsbare reden komt ook veel voor. Chronische buikpijn is een langdurig aanhoudend pijnlijk gevoel in je boven- en/of onderbuik.

Buikklachten?

Heb je regelmatig buikklachten?
Dan kan dat duiden op PDS. Doe de test en krijg antwoord op de vraag of jij mogelijk last hebt van deze aandoening.

Heb jij PDS?

Wat zijn de oorzaken?

Buikpijn kan veel oorzaken hebben. Daarom is het vaak moeilijk de goede oorzaak te achterhalen. Hieronder vind je de meest voorkomende:

Lichamelijk

Psychisch/Leefstijl en voeding

  • Veel stress en spanningen
  • Te weinig slaap
  • Intensieve lichamelijke inspanning kort na het eten
  • Te veel eten
  • Te snel eten
  • Te vet of gekruid eten

Er bestaan nog meer mogelijke oorzaken voor buikpijn. Om een goed beeld te krijgen van jouw klachten en de mogelijke oorzaken, kun je het beste naar de huisarts gaan.

Heb je buikpijn en zit er bloed bij je ontlasting? Ga dan altijd direct naar de huisarts. Bloed bij je ontlasting wijst vaak op een relatief onschuldige kwaal zoals aambeien. Maar het kan ook wijzen op een ontsteking van je darmen, zoals bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Soms wijst bloed bij je poep op poliepen in de darm, of op een meer ernstige ziekte zoals darmkanker. Deze ziekte komt meestal voor bij mensen boven de 50 jaar.
Ook als je ontlastingspatroon plotseling en blijvend anders is, of als je onverklaarbaar gewicht verliest, ga dan naar je huisarts.
Kijk ook eens op de poepwijzer voor informatie over wat je poep je vertelt over je gezondheid.

Klachten en symptomen

De klachten verschillen per persoon. Mensen met buikpijn ervaren in ieder geval in meer of mindere mate een pijnlijk gevoel in de boven- of onderbuik of in beide. De intensiteit van de buikpijn kan uiteenlopen.

Sommige mensen die heftige en chronische buikpijn ervaren, krijgen ook te maken met klachten zoals moeheid en een belemmering in de dagelijkse activiteiten.

Naast lichamelijke invloed kan buikpijn ook zorgen voor psychische klachten zoals neerslachtigheid en stemmingswisselingen.

Buikklachten?

Heb je regelmatig buikklachten?
Dan kan dat duiden op PDS. Doe de test en krijg antwoord op de vraag of jij mogelijk last hebt van deze aandoening.

Heb jij PDS?

Hoe stelt een arts de diagnose?

De arts beluistert en bevoelt de buik. Ook stelt hij of zij de patiënt vragen om mogelijke oorzaken in het eet- en/of leefpatroon te kunnen ontdekken. Indien nodig doet de arts een kort inwendig onderzoek om het laatste deel van de darm te inspecteren. Afhankelijk van de resultaten en ernst van de klachten, krijgt de patiënt een doorverwijzing door naar een maag- darm- leverarts.

Welke behandeling is mogelijk?

Afhankelijk van de oorzaak van buikpijn, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Soms schrijft de arts medicijnen voor. Soms is een aanpassing in de voeding nodig, of het volgen van een strikt dieet. Een diëtist kan hierbij helpen. De behandeling is afhankelijk van de uiteindelijke diagnose en de ernst van de klachten. Een (huis)arts kan hier een passend advies in geven.

Tips en adviezen

Meer informatie over buikpijn?

Ben je na het lezen van deze pagina op zoek naar nog meer informatie over buikpijn? Kijk dan op www.thuisarts.nl/buikpijn.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven