Wat is het?

Veel mensen in Nederland hebben regelmatig last van buikpijn. Buikpijn is een pijnlijk gevoel in de boven-, of onderbuik of soms zelfs in alle twee tegelijk, vaak ter hoogte van de maag en darmen. Soms verklaarbaar, maar ook heel vaak onverklaarbaar. De beleving van buikpijn is voor iedereen anders. De één voelt steken, de ander darmkrampen en weer een ander een opgeblazen gevoel of een dof, pijnlijk gevoel dat constant aanhoudt.

Buikpijn kan af en toe voorkomen, maar chronische buikpijn zonder duidelijk aanwijsbare reden komt ook veel voor. Chronische buikpijn is een langdurig aanhoudend pijnlijk gevoel in je boven- en/of onderbuik.

Hoe herken ik het?

Buikpijn kan veel oorzaken hebben. Daarom is het vaak moeilijk de goede oorzaak te achterhalen. Hieronder vind je de meest voorkomende:

Lichamelijk

Psychisch/Leefstijl en voeding

Er bestaan nog meer mogelijke oorzaken voor buikpijn. Om een goed beeld te krijgen van je klachten en de mogelijke oorzaken, kun je het beste naar de huisarts gaan.

Heb je buikpijn en zit er bloed bij je ontlasting? Ga dan altijd direct naar de huisarts. Bloed bij je ontlasting wijst vaak op een relatief onschuldige kwaal zoals aambeien. Maar het kan ook wijzen op een ontsteking van je darmen, zoals bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Soms wijst bloed bij je poep op poliepen in de darm, of op een meer ernstige ziekte zoals darmkanker. Deze ziekte komt meestal voor bij mensen boven de 50 jaar.
Ook als je ontlastingspatroon plotseling en blijvend anders is, of als je onverklaarbaar gewicht verliest, ga dan naar je huisarts.
Kijk ook eens op de poepwijzer voor informatie over wat je poep je vertelt over je gezondheid.

Diagnose van buikpijn

De arts beluistert en bevoelt de buik. Ook stelt hij of zij de patiënt vragen om mogelijke oorzaken in het eet- en/of leefpatroon te kunnen ontdekken. Indien nodig doet de arts een kort inwendig onderzoek om het laatste deel van de darm te inspecteren. Afhankelijk van de resultaten en ernst van de klachten, krijgt de patiënt een doorverwijzing door naar een maag- darm- leverarts.

Klachten en symptomen bij buikpijn

De klachten verschillen per persoon. Mensen met buikpijn ervaren in ieder geval in meer of mindere mate een pijnlijk gevoel in de boven- of onderbuik of in beide. De intensiteit van de buikpijn kan uiteenlopen.

Sommige mensen die heftige en chronische buikpijn ervaren, krijgen ook te maken met klachten zoals moeheid en een belemmering in de dagelijkse activiteiten.

Naast lichamelijke invloed kan buikpijn ook zorgen voor psychische klachten zoals neerslachtigheid en stemmingswisselingen.

Hoe gaat het verder?

Afhankelijk van de oorzaak van buikpijn, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Soms schrijft de arts medicijnen voor. Soms is een aanpassing in de voeding nodig, of het volgen van een strikt dieet. Een diëtist kan hierbij helpen. De behandeling is afhankelijk van de uiteindelijke diagnose en de ernst van de klachten. Een (huis)arts kan hier een passend advies in geven.

Wat kan ik doen?

Tips en adviezen bij buikpijn-buikpijnklachten

 • Raadpleeg je huisarts
  • Wanneer de pijn langer dan twee weken aanhoudt, als de pijn acuut en hevig is, als de pijn gepaard gaat met koorts of wanneer je bloedverlies bij de ontlasting hebt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Die kan vaststellen of het om een lichamelijk probleem gaat.

 • Je voeding heeft invloed op je darmen
  • Voldoende vezels uit volkoren producten, groenten en fruit zorgen voor een goede buikgezondheid. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 30 gram vezels voor vrouwen en 40 gram vezels voor mannen. De vezelmeter helpt je door per productgroep te laten zien waar de meeste vezels in zitten. Daarnaast geeft De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum richting aan een gevarieerd voedingspatroon. Het kan voorkomen dat je een voedselallergie en/of – overgevoeligheid hebt. Houd dan een voedingsdagboekje bij en ga daarmee naar je huisarts. Samen kun je zoeken naar verbanden.

 • Neem de tijd
  • Neem de tijd om te eten, zorg dat je ziet wat je eet en kauw aandachtig. Door goed te kauwen kunnen de spijsverteringsenzymen in je speeksel goed werken. Ook zorgt goed kauwen voor een sneller verzadigd gevoel, waardoor je niet teveel gaat eten.

   Maak je porties niet te groot. Als je te veel of te snel eet krijg je sneller buikpijn na het eten.

 • Drink voldoende
  • Tenminste anderhalve liter tot twee liter per dag. Te weinig vocht kan verstopping veroorzaken. Meer informatie over voldoende drinken.

 • Directe verbinding tussen je hersen en je darmen
  • Heb jij bijvoorbeeld veel last van stress, dan kun je krampen, rommelende darmen of diarree krijgen. Bekijk voor jezelf welke zaken in je dagelijkse leven stress en spanning veroorzaken. Breng daar verandering in. Ga sporten, ontspan voldoende en zorg voor genoeg rust.

 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
  • Beweging zorgt voor een betere stoelgang.

 • Ga vaak genoeg en op tijd naar het toilet
  • Houd het niet te lang op en ga zodra je aandrang voelt. Zorg ook dat je de juiste houding aanneemt op het toilet. Kijk ook achterom nadat je naar het toilet bent geweest. Zie je bloed? Raadpleeg dan direct een arts.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Dr. Melanie Meijer, huisarts.

Laatst herzien:
December 2017

Heeft deze informatie je geholpen?

Wij willen je zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk informeren over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor het actualiseren van deze website en onderzoek naar spijsverteringsziekten is de Maag Lever Darm Stichting volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Alleen dankzij de steun van donateurs kunnen wij ons werk blijven doen

Doneer