Operatie bij darmkanker

Een operatie bij darmkanker?

Indien mogelijk is een operatie de eerste stap in de behandeling van darmkanker. Tijdens de operatie wordt de tumor in uw darm verwijderd. Behalve de tumor wordt aan beide kanten van de tumor ook gezond weefsel en een deel van de lymfeklieren verwijderd. Daarna maakt de arts de twee uiteinden van de darm weer aan elkaar vast. Dit noemen we een anastomose. Meestal wordt er een deel van de dikke darm verwijderd, soms wordt echter de hele dikke darm verwijderd. Dit hangt af van de grootte, de plaats en het aantal tumoren in de darm.

Een operatie kan zowel curatief als palliatief zijn. Curatief wil zeggen dat de operatie gericht is op volledige genezing. Bij een palliatieve operatie is volledige genezing niet mogelijk. De operatie is dan bedoeld om uw klachten te verminderen. De chirurg bespreekt voor de operatie met u welke mogelijkheden er zijn.

Operatiemethoden

Soms kan de darmoperatie via een kijkoperatie (laparoscopie) worden uitgevoerd. In andere gevallen zal er voor de klassieke ‘open buik’ operatie worden gekozen.

Operatieprocedure

Complicaties en risico's

Aan elke operatie kleven risico’s. De kans is klein, maar de arts zal voor de operatie de complicaties altijd met u bespreken. Complicaties zorgen voor een langere herstelperiode.

Wanneer een arts waarschuwen?

  • als u aanhoudend koorts heeft van meer dan 38ºC
  • als u aanhoudend misselijk bent of moet overgeven
  • als u pijn heeft en deze erger wordt
  • als uw litteken rood wordt, opzwelt of lekt
  • als u last heeft van verstopping, diarree of een opgezette buik

Klachten na een darmoperatie

Na de operatie kunt u verschillende klachten hebben. Veel klachten verminderen en verdwijnen na verloop van tijd. Sommige klachten kunnen blijven bestaan.

Dunne ontlasting
Als een deel van uw dikke darm verwijderd is, kan uw ontlasting dunner zijn dan normaal. Dit komt doordat de ontlasting minder ingedikt wordt in een kortere dikke darm. De klachten nemen na verloop van tijd vrijwel altijd af. Het lichaam herstelt zich en het resterende deel van de darm neemt de functie over. Sommige mensen houden toch last van een wat dunnere ontlasting. Bespreek de klachten altijd met uw arts. Zo nodig kan de arts medicijnen voorschrijven om de klachten te verminderen. Soms kunnen ook aanpassingen in het voedingspatroon helpen de klachten te verminderen.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven