Dikke darmoperatie

Wat is een dikke darmoperatie?

U heeft een aandoening aan uw dikke darm, waarvoor een operatie noodzakelijk is. Bij de volgende aandoeningen kan een dikke darm operatie nodig zijn:

  • Colitis ulcerosa; chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm die met zweervorming gepaard gaat. Als de ontsteking niet goed reageert op medicijnen, moet de hele dikke darm verwijderd worden. Er kan een stoma worden aangelegd of er kan voor een pouch worden gekozen (de dunne darm wordt op de anus aangesloten).
  • Ziekte van Crohn; chronische ontsteking die kan voorkomen in het hele spijsverteringsstelsel. Hierdoor wordt er ook liever niet geopereerd. Maar als er een deel van de dikke darm echt niet meer op medicatie reageert, wordt er toch voor gekozen om dat deel weg te halen.
  • Dikkedarmkanker
  • Familiaire Adenomateuze Polyposis(FAP); een erfelijke aandoening van de dikke darm. Hierbij worden honderden goedaardige poliepen in de dikke darm gevormd. Deze poliepen kunnen leiden tot dikkedarmkanker. Door het hoge risico wordt daarom de dikke darm uit voorzorg verwijderd. Er kan een stoma worden aangelegd of er kan voor een pouch worden gekozen.
  • Diverticulose; door drukverhoging zijn er uitstulpingen in het slijmvlies. Deze divertikels (= uitstulpingen) kunnen ontstoken raken, dit heet diverticulitis. De darm kan op den duur vernauwd raken, waardoor een operatie wordt aangeraden.
  • HNPCC (lynch syndroom): een erfelijke aandoening waarbij een sterk verhoogd risico op familiaire dikkedarmkanker bestaat.
spijsverteringskanaal

Synoniemen

Colectomie (gehele dikke darm wordt verwijderd)

Hemicolectomie (een deel van de dikke darm wordt verwijderd)

Colon resectie

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven