Wat is het?

De virtuele coloscopie is een onderzoek waarbij de arts de dikke darm uitgebreid onderzoekt door middel van CT of MRI technieken. In het geval van een CT-colografie wordt gebruik gemaakt van röntgenstralen. Bij een MRI-colografie wordt een sterk magnetisch veld gebruikt om de dikke darm in beeld te brengen. Bij beide technieken wordt de dikke darm driedimensionaal (3D) in beeld gebracht.

In tegenstelling tot de ‘gewone’ coloscopie gebruikt de arts bij de virtuele coloscopie geen endoscoop. Bij een gewone coloscopie wordt de endoscoop (flexibele slang) via de anus ingebracht. Op de endoscoop zitten een kleine camera en een lampje, waarmee de arts de binnenkant van de dikke darm bekijkt. Een virtuele coloscopie is een beeldvormend onderzoek, waarbij de dikke darm van buitenaf in beeld gebracht wordt.

Synoniemen:

  • Colonografie
  • CT-Colografie
  • MRI-colografie

Met een virtuele coloscopie kunnen allerlei afwijkingen van de dikke darm opgespoord worden, zoals:

Voor- en nadelen van een virtuele coloscopie

De virtuele coloscopie is een nauwkeurig onderzoek. Het is minder belastend voor de patiënt dan de gewone coloscopie. De kans op complicaties is zeer klein. Een belangrijk nadeel van de virtuele coloscopie is dat de arts tijdens het onderzoek geen hapjes weefsel (biopten) kan nemen. Dit kan wel tijdens een gewone coloscopie. Deze biopten zijn soms noodzakelijk om de diagnose te kunnen stellen. In dat geval is na de virtuele coloscopie alsnog een gewone coloscopie noodzakelijk. Dat is ook het geval wanneer de arts poliepen aantreft in de dikke darm. Deze kunnen tijdens een gewone coloscopie direct verwijderd worden, maar niet tijdens een virtuele coloscopie.

Voor het onderzoek

De voorbereiding voor dit onderzoek verschilt per ziekenhuis. In het algemeen geldt dat de voorbereiding hetzelfde is als bij een ‘gewone’ coloscopie. Dat betekent dat je de dag voor het onderzoek moet laxeren en niets meer mag eten. Dit is nodig omdat jouw dikke darm helemaal schoon en leeg moet zijn. De arts kan de dikke darm dan goed bekijken en de beelden analyseren. De arts of verpleegkundige in het ziekenhuis zal je de precieze informatie over de voorbereiding geven. Als je medicijnen gebruikt, is het belangrijk om dit van tevoren te melden bij de arts. Soms is het noodzakelijk dat je tijdelijk stopt met de medicijnen. Stop nooit op eigen houtje, maar overleg altijd met jouw arts.

Tijdens het onderzoek

Tijdens de virtuele coloscopie blaast de arts met behulp van een apparaat lucht in jouw dikke darm. Daardoor wordt de dikke darm met de darmplooien beter zichtbaar. Het scan apparaat maakt vervolgens afbeeldingen van aaneensluitende ‘plakjes’ van de dikke darm en endeldarm. Deze beelden worden vervolgens omgevormd tot driedimensionale beelden van de binnenkant van de dikke darm en de endeldarm.

Na het onderzoek

De arts bekijkt en analyseert de beelden. Afhankelijk van wat er te zien was krijg je de uitslag direct na het onderzoek, of duurt het enige tijd. Na het onderzoek kun je even last hebben buikpijn en winderigheid. Dit komt door de lucht die in jouw dikke darm is geblazen.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting samen met experts.

 

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer