Tips en adviezen

Hieronder geven we een aantal tips en adviezen op het gebied van voeding en leefstijl die klachten bij PDS kunnen verminderen. Dit zijn algemene tips en hoeven niet voor iedereen met PDS te werken.

Voeding

  • Eet regelmatig
  • Eet gevarieerd
  • Eet voldoende groenten, fruit en vezelrijke producten
  • Eet zo min mogelijk bewerkt voedsel (kant-en-klaarmaaltijden, pakjes soep en sauzen en andere verpakte voedingsmiddelen)
  • Eet zo min mogelijk producten met zoetstoffen. Deze kunnen klachten verergeren

Vocht

Drink voldoende. Voor een goede darmwerking is het belangrijk om dagelijks anderhalf tot twee liter vocht te drinken. Vermijd alcohol, koffie en zwarte thee. Alcohol kan de darmwand beschadigen en cafeïne de darmen prikkelen.

Stress

Vermijd stress. Stress is niet de oorzaak, maar kan de klachten wel verergeren. Je kunt stress verminderen op verschillende manieren. Alle vormen van beweging zijn goed tegen stress (wandelen, fietsen, zwemmen etc.). Daarnaast kunnen yoga en meditatie stress verminderen.

Beweging

Zorg voor voldoende beweging. Beweging is belangrijk voor de darmwerking en een goede spijsvertering. Ook kun je verstopping hierdoor voorkomen.

Niet roken

Stop met roken. Roken prikkelt de darmen. Daarnaast is het voor je algehele gezondheid verstandig om niet te roken.

Irene

''Mensen onderschatten vaak wat voeding voor ze kan doen. Bij toeval las ik over een speciaal dieet voor PDS-patiënten: Het FODMAP-dieet.''

Gonneke

''Door de verstopping zit mijn buik me soms letterlijk dwars.''

Jessica

''Ik heb chronisch diarree, waardoor ik telkens naar het toilet moet, en buikpijnaanvallen, waardoor ik soms niet eens kan lopen. Heel erg lastig.''

Logo PDSB

Patiëntenorganisatie

De PDSB is de patiëntenorganisatie die als doel heeft om mensen met PDS te steunen in het leven met de ziekte. Belangrijke activiteiten van de PDSB zijn:

  • voorlichting
  • lotgenotencontact
  • belangenbehartiging van patiënten

De PDSB heeft hiervoor verschillende communicatiemiddelen, zoals de PDS-infolijn, de website, social media, het organisatieblad Prikkels en regionale en landelijke bijeenkomsten.

Informatie voor partner en naasten van iemand met PDS

Ook als partner of naaste van iemand met PDS heb je te maken met de gevolgen van PDS. Dit kunnen praktische gevolgen zijn. Misschien zijn er dingen die je niet meer samen kunt doen of je moet bepaalde taken overnemen. Ook kunnen er emotionele gevolgen zijn. Je leeft mee en vindt het moeilijk om te zien als je partner pijn ervaart of niet deel kan nemen aan sommige activiteiten. Als je en/of  je partner problemen ervaren door PDS is het goed om hulp te zoeken. Je kunt hiervoor terecht bij de huisarts, die kan je eventueel doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog. Je kunt voor informatie en advies ook terecht bij de PDSB.

Dit doen wij

PDS is één van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Het ziekteverzuim van PDS is hoger dan griep. Patiënten kampen met onzekerheid, stress en moeten vaak lang zoeken naar de behandeling die het beste bij hen past. Wij werken nauw samen met patiëntenorganisatie PDSB en beroepsvereniging NVMDL aan betere zorg voor PDS-patiënten en doen onderzoek naar deze spijsverteringsziekte.

'Mijn ultieme droom? Ik wil behandelstappen zo kort mogelijk maken en voor elke PDS-patiënt inschatten welke individuele adviezen het beste werken. Maar zover zijn we nog niet. Dat vraagt om meer onderzoek en het onderzoek vraagt om tijd en vooral geld'

Dr. Daniel Keszthelyi (MDL-arts in het Maastricht UMC+)

Meer toiletten in Nederland

PDS-patiënten kampen, net als veel andere Nederlanders, met het chronische tekort aan openbare toiletten. Wij maken ons samen met andere organisaties hard voor meer openbare toiletten.

meer over dit project

PDS-test

Iedereen met klachten wil snel weten wat er precies aan de hand is. Samen met de PDSB ontwikkelden we de PDS-test, een vragenlijst waarmee je er achter komt of jouw klachten wijzen op PDS. Sinds de lancering is de test al meer dan 350.000 keer ingevuld.

doe de test

Kenniscentrum PDS

Om de zorg voor PDS-patiënten verder te verbeteren is in enkele ziekenhuizen, als onderdeel van de afdeling Maag-, Darm-, Leverziekten, het kenniscentrum PDS opgezet. Hierin werken artsen, diëtisten, psychologen en/of hypnotherapeuten nauw samen met huisartsen uit de regio.

meer informatie over de kenniscentra

Keuzehulp PDS

Voor PDS zijn vele behandelopties. Om je te helpen welke behandeling bij jou past ontwikkelden we met artsen en patiënten de keuzehulp PDS. De keuzehulp helpt je om inzicht te krijgen in wat voor jou belangrijk is bij het kiezen van een behandeling.

naar de keuzehulp

Doneer voor betere zorg en kwaliteit van leven voor PDS patiënten

Alleen dankzij de steun van donateurs kunnen wij ons werk blijven doen

Group 7 Created with Sketch.

Veelgestelde vragen over PDS

We ontvangen veel vragen over PDS (Prikkelbare Darm Syndroom). We hebben de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij gezet. Let op: Wij kunnen geen persoonlijke medische adviezen geven en hebben geen artsen in dienst. Voor persoonlijke vragen is het raadzaam om contact op te nemen met je (huis)arts.

bekijk de vragen en antwoorden

Meer nieuws

Lid Raad van Toezicht

Voor de Maag Lever Darm Stichting én voor Stichting Belangen MDL-patiënten zijn wij op zoek naar meerdere leden voor onze Raad van Toezicht. Bekijk de vacature!

8 juli 2024

Maag Lever Darm Stichting presenteert samen met WUR en UMCG Buikbelang.nl

Op Wereld Microbioom Dag is de website www.buikbelang.nl gelanceerd. De Maag Lever Darm Stichting is er trots op om samen met Wageningen University & Research en het Universitair Medisch Centrum Groningen kernpartner te zijn van Buikbelang.

3 juli 2024

Gezondheidsramp in Nederland op komst

Er ontwikkelt zich in Nederland een gezondheidsramp in slow motion. Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar. Met deze oproep komen 22 gezondheidsfondsen.

17 juni 2024

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met:

Prof. dr. Ad Masclee, MDL-arts

Dr. Laurens van der Waaij, MDL arts
De Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie (PDSB)

Laatst herzien:
September 2020

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer