Bij colitis ulcerosa is er sprake van een chronische, regelmatig terugkerende ontsteking van de dikke darm. De ontsteking beperkt zich tot het slijmvlies, dat de binnenkant van de dikke darm bekleed. Bij colitis ulcerosa is de darm aaneengesloten ontstoken. Ook kunnen er klachten en ontstekingen buiten de darm voorkomen bij colitis ulcerosa.

Feiten en cijfers over colitis ulcerosa

In Nederland hebben ongeveer 90.000 mensen een chronische darmontsteking. Naar schatting heeft iets meer dan de helft hiervan colitis ulcerosa en iets minder dan de helft de ziekte van Crohn. Colitis ulcerosa wordt meestal ontdekt tussen 15 en 40 jaar. De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

  • Ongeveer 90.000 mensen hebben een chronische darmontsteking
  • Colitis ulcerosa wordt meestal ontdekt tussen de 15 en 40 jaar
  • Er zijn naar schatting iets meer mensen met colitis ulcerosa dan met de ziekte van Crohn in Nederland
  • Colitis ulcerosa komt iets vaker voor bij mannen

Oorzaak colitis ulcerosa

De precieze oorzaak van colitis ulcerosa is nog niet geheel bekend. Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van colitis ulcerosa. Factoren die een rol spelen zijn onder andere: het afweersysteem, erfelijkheid, bacteriën in de darm, stress en roken. De ontstekingen bij colitis ulcerosa worden niet veroorzaakt  door een infectie met een virus, bacterie of parasiet.

Afweersysteem

Ons afweersysteem beschermt ons lichaam tegen schadelijke indringers, zoals bacteriën en virussen. Bij colitis ulcerosa is het afweersysteem in de war. Het gevolg is dat er ontstekingen ontstaan in de darm.

Erfelijkheid

Erfelijkheid speelt een rol bij de colitis ulcerosa. Vijf tot tien procent van de familieleden van iemand met een chronische darmontsteking heeft de ziekte ook. Bij familieleden van mensen zonder een chronische darmontsteking is dat percentage lager.

Bacteriën

Mogelijk spelen bepaalde bacteriën een rol bij het ontstaan van deze ziekte. Op dit moment wordt hier nog onderzoek naar gedaan.

Stress

Door overmatige stress ontstaan er bij veel mensen maag- en darmklachten. Stress alleen is niet de oorzaak van colitis ulcerosa. Wel heeft stress invloed op de ernst van de klachten.

Dit doen wij voor colitis ulcerosa

We streven ernaar patiënten en de mensen in hun directe omgeving zo goed mogelijk voor te lichten via onze website en brochures. In de afgelopen jaren hebben wij dankzij onze donateurs ook verschillende onderzoeken naar colitis ulcerosa gesubsidieerd om bijvoorbeeld de behandeling te verbeteren.

‘Poeptransplantatie: colitis ulcerosa te lijf met gezonde microbioom. Door de bacteriesamenstelling in de darmen van deze patiënten te vervangen door die van een gezonde donor kan de ontstekingsreactie mogelijk afnemen. ‘

Dr. Cyriel Ponsioen (AMC)

Steun de Maag Lever Darm Stichting voor meer onderzoek naar colitis ulcerosa

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Dr. Liesbeth Kager, MDL-arts
Drs. Michelle Sikkens, MDL-arts
Dr. Ellen Witteman, MDL-arts
Joan Rentzing, diëtiste en voedingsdeskundige

Laatst herzien:
2017

Doneer