Documentaire ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’ wil taboe doorbreken

17 april 2024

Week van het Prikkelbare Darm Syndroom

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) lanceert de driedelige documentaireserie ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’. Documentairemaakster Sanne Savelsbergh volgt daarin zeven jonge vrouwen met darmproblemen, zoals het Prikkelbare Darm Syndroom, chronische ontsteking of een stoma. De online serie doorbreekt het taboe op alles rondom de ontlasting voor jonge vrouwen.

Taboe groter voor vrouwen

“Naar de wc moeten we allemaal. Het is een van de meest normale menselijke dingen, maar toch rust er nog een taboe op. Voor vrouwen is dat taboe zelfs nog groter dan voor mannen, laat staan als ze ook nog een darmaandoening hebben.” zegt directeur Mariël Croon van de MLDS. “Het zijn daarom zeven ongelooflijk dappere vrouwen die in deze docu-serie hun kwetsbaarheid tonen en taboes doorbreken.”

Zelfacceptatie

Sanne Savelsbergh heeft zelf het Prikkelbare Darm Syndroom. Het was voor haar de aanleiding om deze docu-serie te maken. Ze besefte tijdens het maken dat het bij darmaandoeningen niet alleen gaat om het doorbreken van het taboe, maar ook om zelfacceptatie. “Ik besefte dat we allemaal onze onzekerheden hebben. Niemand kan ons daarvan bevrijden, behalve wijzelf. Dat maakt het verhaal zo krachtig.”

PDS Week

De driedelige serie is vanaf vandaag hieronder te bekijken. De première is in de Week van het Prikkelbaar Darm Syndroom, een week waarin men wereldwijd aandacht vraagt voor deze aandoening. Mariël Croon: “Naar schatting heeft 1 op de 5 tot 10 mensen in Nederland last van PDS, met klachten als buikpijn, verstopping, diarree en een opgeblazen gevoel. De MLDS zamelt geld in voor voorlichting en wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoening.”

Ander nieuws

3 speerpunten van de MLDS voor de nieuwe regering

De Maag Lever Darm Stichting maakt zich sterk voor een gezonde spijsvertering voor iedereen. Voor de nieuwe regering hebben wij drie urgente speerpunten

25 april 2024

48% van mensen met Prikkelbare Darm Syndroom voelt schaamte op het werk 

Op vrijdag 19 april is het Wereld PDS Dag. De MLDS en de PDS Belangenorganisatie vragen deze week met diverse activiteiten aandacht voor MLDS en andere darmaandoeningen.

19 april 2024

Eerste natuurtoilet op Texel laat mensen weer zorgeloos wandelen

Een op de vier Nederlanders blijft liever thuis als er geen toilet in de buurt is, en bij mensen met een maagdarmaandoening is dat zelfs een op de twee. Met het eerste natuurtoilet op Texel wordt de natuur bezoeken een stukje onbezorgder.

18 april 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in