Colitis ulcerosa is niet te genezen, maar over het algemeen goed te behandelen. De behandeling heeft als doel om de ziekte rustig te houden. Dit wordt ''in remissie'' genoemd. Er zijn verschillende factoren die waarschijnlijk een ziekteaanval of opvlamming kunnen uitlokken.

 • Stress, spanningen en een onregelmatige leefstijl
 • Ongezonde voeding en leefstijl, mogelijk ook alcoholgebruik
 • Een verkeerde reactie van het immuunsysteem op invloeden (virussen/bacteriën) van buitenaf

IBD Receptenboekje

Download ons gratis online IBD receptenboek, samengesteld met IBD-artsen.

10 tips voor IBD

Lees de tips in onze gratis minigids tips over leven met IBD.

Het is  belangrijk dat je zo gezond en regelmatig mogelijk leeft, eet en drinkt. Voldoende nachtrust, regelmatig bewegen en een gezond en gevarieerd voedingspatroon spelen hierbij een belangrijke rol.

Er is nog veel onduidelijkheid over de rol van voeding bij colitis ulcerosa. Er zijn aanwijzingen dat voeding een rol speelt bij het ontstaan van colitis ulcerosa. Ook zou voeding bij kunnen dragen aan het verminderen van de klachten. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de effecten van voeding bij colitis ulcerosaWel kan je met jouw specialist of diëtist bespreken of je extra vitamines, calcium en/of ijzer nodig hebt.

Roken lijkt bij colitis ulcerosa een positieve invloed te hebben op de ontstekingen in de dikke darm. Het is onduidelijk hoe dit kan.

Omdat roken schadelijk is voor veel organen en processen die zich in ons lichaam afspelen, is het toch verstandig om niet te roken. Door middel van wetenschappelijk onderzoek wil men kijken of het effect van roken op colitis ulcerosa ook op een andere manier kan worden bewerkstelligd. Ook wordt er onderzoek gedaan naar het effect van voeding op chronische darmontstekingen.

Tips en adviezen

 • eet regelmatig
 • eet gevarieerd met voldoende groente, fruit en vezelrijke producten
 • drink voldoende: 1,5 tot 2 liter per dag
 • beweeg voldoende
 • probeer stress te vermijden
 • neem voldoende rust

Ray

''Een paar van de eerst woordjes van onze oudste zoon waren: papa pil, papa ziek, papa ziekenhuis. Dat was confronterend.''

Renske

''Ik kreeg plotseling heel heftige diarree aanvallen. Ik kon de deur niet meer uit, want vaak was ik niet op tijd bij een toilet, met alle genante en mensonterende gevolgen van dien.''

Logo Crohn Colitis NL

Patiëntenvereniging

Crohn en Colitis NL is de patiëntenvereniging die als doel heeft om mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa te steunen in het leven met de ziekte. Belangrijke activiteiten van Crohn en Colitis Nederland zijn:

 • Voorlichting
 • Lotgenotencontact
 • Wetenschappelijk onderzoek
 • Belangenbehartiging van patiënten

Crohn en Colitis Nederland heeft hiervoor verschillende communicatiemiddelen zoals  de website, social media en een verenigingsblad.

Deelnemers gezocht: Hoe gaan ouders om met chronische klachten van hun kinderen?

De Universiteit van Tilburg voert een onderzoek uit naar hoe ouders omgaan met de chronische ziekten van hun kinderen. In deze studie wordt onderzocht welke factoren van invloed zijn op de manier waarop ouders omgaan met klachten die voortkomen uit de chronische ziekte van hun kind.

Wil je deelnemen aan dit onderzoek? Je kunt meedoen door een vragenlijst in te vullen.

Meer informatie en de vragenlijst vind je hier

Dit doen wij

Het is onze missie om patiënten met colitis ulcerosa te helpen meer grip te krijgen op hun ziekte en hiermee de kwaliteit hun van leven te verbeteren. Dit doen we door samen te werken met zorgverleners en patiënten en onderzoek te doen naar voeding, vermoeidheid en gepersonaliseerde zorg.

Er lopen op dit moment verschillende onderzoeken die wij financieren die betrekking hebben op colitis ulcerosa:

 • Een ontlastingstest om IBD bij kinderen eerder op te sporen en te voorkomen dat veel kinderen een belastend kijkonderzoek moeten ondergaan.
 • Voedingsadvies voor iedere IBD-patiënt: Mensen met IBD hebben vaak veel vragen over hun voeding. Met dit onderzoek wordt onderzocht of het patiënten met IBD helpt om persoonlijke voedingsadviezen te krijgen via een app.
 • De Slimme toiletbril: een toiletbril die mogelijk darmontstekingen kan voorspellen en hiermee twijfel, stress en zorgen weg kan nemen bij de IBD-patiënten.
 • ENERGIZE IBD: Een onderzoek naar een online leefstijlprogramma voor IBD patiënten, dat ingaat op onbewerkte voeding, meer beweging, betere slaap en minder stress.
 • Poeptransplantatie: deze transplantatie kan zorgen voor een verminderde ontstekingsreactie en hiermee een nieuwe behandelmethode vormen voor colitis ulcerosa.

Steun de Maag Lever Darm Stichting voor meer onderzoek naar colitis ulcerosa

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Dr. Liesbeth Kager, MDL-arts
Drs. Michelle Sikkens, MDL-arts
Dr. Ellen Witteman, MDL-arts

Laatst herzien:
2017

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer