Colitis ulcerosa is niet te genezen, maar over het algemeen goed te behandelen. De behandeling heeft als doel om de ziekte rustig te houden. Dit wordt ”in remissie” genoemd. Er zijn verschillende factoren die waarschijnlijk een ziekteaanval of opvlamming kunnen uitlokken.

Het is  belangrijk dat je zo gezond en regelmatig mogelijk leeft, eet en drinkt. Voldoende nachtrust, regelmatig bewegen en een gezond en gevarieerd voedingspatroon spelen hierbij een belangrijke rol.

Er is nog veel onduidelijkheid over de rol van voeding bij colitis ulcerosa. Er zijn aanwijzingen dat voeding een rol speelt bij het ontstaan van colitis ulcerosa. Ook zou voeding bij kunnen dragen aan het verminderen van de klachten. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de effecten van voeding bij colitis ulcerosaWel kan je met jouw specialist of diëtist bespreken of je extra vitamines, calcium en/of ijzer nodig hebt.

Roken lijkt bij colitis ulcerosa een positieve invloed te hebben op de ontstekingen in de dikke darm. Het is onduidelijk hoe dit kan.

Omdat roken schadelijk is voor veel organen en processen die zich in ons lichaam afspelen, is het toch verstandig om niet te roken. Door middel van wetenschappelijk onderzoek wil men kijken of het effect van roken op colitis ulcerosa ook op een andere manier kan worden bewerkstelligd. Ook wordt er onderzoek gedaan naar het effect van voeding op chronische darmontstekingen.

Tips en adviezen

  • eet regelmatig
  • eet gevarieerd met voldoende groente, fruit en vezelrijke producten
  • drink voldoende: 1,5 tot 2 liter per dag
  • beweeg voldoende
  • probeer stress te vermijden
  • neem voldoende rust

Renske

”Ik kreeg plotseling heel heftige diarree aanvallen. Ik kon de deur niet meer uit, want vaak was ik niet op tijd bij een toilet, met alle genante en mensonterende gevolgen van dien.”

Logo Crohn Colitis NL

Patiëntenvereniging

Crohn en Colitis NL is de patiëntenvereniging die als doel heeft om mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa te steunen in het leven met de ziekte. Belangrijke activiteiten van Crohn en Colitis Nederland zijn:

Crohn en Colitis Nederland heeft hiervoor verschillende communicatiemiddelen zoals  de website, social media en een verenigingsblad.

Dit doen wij voor colitis ulcerosa

We streven ernaar patiënten en de mensen in hun directe omgeving zo goed mogelijk voor te lichten via onze website en brochures. In de afgelopen jaren hebben wij dankzij onze donateurs ook verschillende onderzoeken naar colitis ulcerosa gesubsidieerd om bijvoorbeeld de behandeling te verbeteren.

‘Poeptransplantatie: colitis ulcerosa te lijf met gezonde microbioom. Door de bacteriesamenstelling in de darmen van deze patiënten te vervangen door die van een gezonde donor kan de ontstekingsreactie mogelijk afnemen. ‘

Dr. Cyriel Ponsioen (AMC)

Steun de Maag Lever Darm Stichting voor meer onderzoek naar colitis ulcerosa

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Dr. Liesbeth Kager, MDL-arts
Drs. Michelle Sikkens, MDL-arts
Dr. Ellen Witteman, MDL-arts
Joan Rentzing, diëtiste en voedingsdeskundige

Laatst herzien:
2017

Doneer