Colitis ulcerosa is niet te genezen, maar over het algemeen goed te behandelen. De behandeling heeft als doel om de ziekte rustig te houden. Dit wordt ”in remissie” genoemd. Er zijn verschillende factoren die waarschijnlijk een ziekteaanval of opvlamming kunnen uitlokken.

10 Tips voor meer grip op je IBD

Wij willen mensen met deze spijsverteringsziekten helpen om meer grip te krijgen op hun ziekten. Want als je meer grip hebt op je ziekte, is je kwaliteit van leven groter. En dat gunnen wij iedereen. Daarom hebben we een handig boekje ontwikkeld voor mensen met IBD (ziekte van Crohn en colitis ulcerosa): ’10 tips voor meer grip op je IBD’.

gratis downloaden

Het is  belangrijk dat je zo gezond en regelmatig mogelijk leeft, eet en drinkt. Voldoende nachtrust, regelmatig bewegen en een gezond en gevarieerd voedingspatroon spelen hierbij een belangrijke rol.

Er is nog veel onduidelijkheid over de rol van voeding bij colitis ulcerosa. Er zijn aanwijzingen dat voeding een rol speelt bij het ontstaan van colitis ulcerosa. Ook zou voeding bij kunnen dragen aan het verminderen van de klachten. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de effecten van voeding bij colitis ulcerosaWel kan je met jouw specialist of diëtist bespreken of je extra vitamines, calcium en/of ijzer nodig hebt.

Roken lijkt bij colitis ulcerosa een positieve invloed te hebben op de ontstekingen in de dikke darm. Het is onduidelijk hoe dit kan.

Omdat roken schadelijk is voor veel organen en processen die zich in ons lichaam afspelen, is het toch verstandig om niet te roken. Door middel van wetenschappelijk onderzoek wil men kijken of het effect van roken op colitis ulcerosa ook op een andere manier kan worden bewerkstelligd. Ook wordt er onderzoek gedaan naar het effect van voeding op chronische darmontstekingen.

Tips en adviezen

  • eet regelmatig
  • eet gevarieerd met voldoende groente, fruit en vezelrijke producten
  • drink voldoende: 1,5 tot 2 liter per dag
  • beweeg voldoende
  • probeer stress te vermijden
  • neem voldoende rust

Renske

”Ik kreeg plotseling heel heftige diarree aanvallen. Ik kon de deur niet meer uit, want vaak was ik niet op tijd bij een toilet, met alle genante en mensonterende gevolgen van dien.”

Logo Crohn Colitis NL

Patiëntenvereniging

Crohn en Colitis NL is de patiëntenvereniging die als doel heeft om mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa te steunen in het leven met de ziekte. Belangrijke activiteiten van Crohn en Colitis Nederland zijn:

Crohn en Colitis Nederland heeft hiervoor verschillende communicatiemiddelen zoals  de website, social media en een verenigingsblad.

Dit doen wij voor colitis ulcerosa

Het is onze missie om patiënten met colitis ulcerosa te helpen meer grip te krijgen op hun ziekte en hiermee de kwaliteit hun van leven te verbeteren. Dit doen we door samen te werken met zorgverleners en patiënten en onderzoek te doen naar voeding, vermoeidheid en gepersonaliseerde zorg.
Eén van de onderzoeken die wij op dit moment financieren is een onderzoek naar een online leefstijlprogramma voor IBD patiënten, dat ingaat op onbewerkte voeding, meer beweging, betere slaap en minder stress. Ook onderzoeken we of een poeptransplantatie een nieuwe behandelmethode kan zijn voor colitis ulcerosa.

‘Poeptransplantatie: colitis ulcerosa te lijf met gezonde microbioom. Door de bacteriesamenstelling in de darmen van deze patiënten te vervangen door die van een gezonde donor kan de ontstekingsreactie mogelijk afnemen. ‘

Dr. Cyriel Ponsioen (AMC)

Steun de Maag Lever Darm Stichting voor meer onderzoek naar colitis ulcerosa

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Dr. Liesbeth Kager, MDL-arts
Drs. Michelle Sikkens, MDL-arts
Dr. Ellen Witteman, MDL-arts
Joan Rentzing, diëtiste en voedingsdeskundige

Laatst herzien:
2017

Doneer