Meest voorkomende klachten bij colitis ulcerosa

De klachten en de ernst van de klachten kunnen per patiënt erg verschillen. Onderstaande klachten komen vaak voor bij colitis ulcerosa:

In enkele gevallen komen ook klachten buiten de darm voor:

Bij circa tien procent van de patiënten met colitis ulcerosa komt PSC (Primaire Scleroserende Cholangitis) voor. Dit is een ontsteking van de galwegen in en buiten de lever. Het beloop van de ziekte kan erg verschillen per patiënt. Sommige mensen hebben bijna nooit klachten, terwijl anderen regelmatig heftige aanvallen krijgen. Zo’n ziekteaanval wordt ook wel een opvlamming of een actieve periode genoemd.

Mensen met een chronische darmontsteking hebben een licht verhoogde kans om darmkanker te krijgen. Dit verhoogde risico begint zo’n acht jaar nadat de diagnose ‘colitis ulcerosa’ is gesteld. Om het risico te verminderen, is het belangrijk dat je regelmatig een controle-onderzoek krijgt. Jouw behandelend arts zal dit met je bespreken.

Verschillen colitis ulcerosa en ziekte van Crohn

 • Plek van de ontsteking
  Alleen in de dikke darm en endeldarm
 • Ernst van de ontsteking
  Ontstekingen beperken zich tot de slijmvlieslaag. Hierdoor ontstaan alleen oppervlakkige ontstekingen aan de binnenkant van de darm.
 • Uitgebreidheid van de ontsteking
  De darm is aaneengesloten ontstoken en de endeldarm is er altijd bij betrokken.
 • Darmvernauwingen
  Deze treden vrijwel nooit op bij colitis ulcerosa.

Dit doen wij voor colitis ulcerosa

We streven ernaar patiënten en de mensen in hun directe omgeving zo goed mogelijk voor te lichten via onze website en brochures. In de afgelopen jaren hebben wij dankzij onze donateurs ook verschillende onderzoeken naar colitis ulcerosa gesubsidieerd om bijvoorbeeld de behandeling te verbeteren.

‘Poeptransplantatie: colitis ulcerosa te lijf met gezonde microbioom. Door de bacteriesamenstelling in de darmen van deze patiënten te vervangen door die van een gezonde donor kan de ontstekingsreactie mogelijk afnemen. ‘

Dr. Cyriel Ponsioen (AMC)

Steun de Maag Lever Darm Stichting voor meer onderzoek naar colitis ulcerosa

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Dr. Liesbeth Kager, MDL-arts
Drs. Michelle Sikkens, MDL-arts
Dr. Ellen Witteman, MDL-arts
Joan Rentzing, diëtiste en voedingsdeskundige

Laatst herzien:
2017

Doneer