MRI-scan

Wat is een MRI-scan?

Een MRI-scan is een beeldvormend onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van een sterk magnetisch veld. Een MRI-scanner is een apparaat met een soort tunnel in het midden. Deze tunnel is aan beide kanten open. Met een MRI-scanner  worden beelden gemaakt van het binnenste van het lichaam.

Voor het onderzoek

Er is geen specifieke voorbereiding voor dit onderzoek.
Doordat er een sterk magneetveld aanwezig is, mag u geen metalen en magnetische voorwerpen meenemen naar de onderzoekskamer. Dit houdt in dat u uw horloges, gehoorapparaat, sleutels, haarspelden, brillen, sieraden, de beugels van een BH enzovoort moet achterlaten in de kleedkamer.  Indien u metalen voorwerpen in uw lichaam heeft, neem dan contact op met de afdeling radiologie waar het onderzoek plaatsvindt. Denk bijvoorbeeld aan ijzeren pinnen, die in verband met een botbreuk zijn aangebracht.

Doe geen mascara op, want dit kan metalen deeltjes bevatten. Als u een pacemaker heeft, moet u dit vooraf melden. Het is verstandig om  aan de afdeling radiologie te laten weten dat u zwanger bent, of kunt zijn. Voor zover bekend is een MRI-onderzoek niet schadelijk voor het ongeboren kind. Toch wil de radioloog het graag weten om alle risico’s te vermijden.
Heeft u last van claustrofobie (angst voor kleine ruimtes), neem dan vooraf contact op met de afdeling radiologie. De MRI-scanner kan voor mensen met deze angsten erg naar zijn. Er zal naar een oplossing worden gezocht om dit onderzoek voor u zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Tijdens het onderzoek

U gaat liggen op een smalle onderzoeksbank. Deze bank wordt in de verlichte tunnel geschoven. Meestal mag er een begeleider bij het onderzoek zijn. In sommige gevallen gebruikt de arts een  contrastmiddel, om bijvoorbeeld de lever en de bloedvaten beter zichtbaar te maken. U krijgt dit contrastmiddel toegediend via  een infuus in uw arm. De laborant neemt plaats in een andere ruimte, maar u kunt praten via de intercom. Het apparaat maakt een hard tikkend geluid; dit is normaal. Het  is belangrijk dat u stil blijft liggen, anders mislukt het onderzoek. De duur  van het onderzoek kan variëren van 30 – 90 minuten.

Na het onderzoek

U mag direct weer naar huis. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven