Leverbiopsie

Wat is een leverbiopsie?

Een leverbiopsie is een onderzoek om aandoeningen van de lever op te sporen of uit te sluiten. Bij een leverbiopsie neemt de arts een klein stukje weefsel van de lever weg. Dit wordt ook wel een biopt genoemd. Het biopt wordt vervolgens onder de microscoop onderzocht.

Met een leverbiopsie kunnen veel verschillende leveraandoeningen vastgesteld worden. Bijvoorbeeld:

  • Leververvetting (steatose)
  • Leverontsteking (hepatitis)
  • Bindweefselvorming in de lever (leverfibrose)
  • Levercirrose
  • De ziekte van Wilson (koperstapelingsziekte)
  • Primaire Biliaire Cholangitis (PBC) (een chronische ontsteking van de galkanaaltjes in de lever)
  • Primaire Scleroserende Cholangitis (PSC) (een chronische ontsteking van de galwegen binnen en buiten de lever)
spijsverteringskanaal

Voor het onderzoek

Voor een leverbiopsie moet u nuchter zijn. De richtlijnen hiervoor kunnen per ziekenhuis verschillen. Soms mag u ’s ochtends nog een kopje thee met een beschuit. Het kan ook zijn dat u vanaf 12 uur ’s nachts niet meer mag eten en drinken. Uw behandelend arts zal u hierover informeren.
Indien u medicijnen gebruikt, zoals aspirine of ontstekingremmende pijnstillers (bijvoorbeeld diclofenac en naproxen) gebruikt, moet u dit melden aan de arts. Dit is belangrijk, omdat een leverbiopsie een kleine kans op nabloeding geeft. Het is noodzakelijk dat u voor het onderzoek tijdelijk stopt met het innemen van deze medicijnen. Uw arts bespreekt dit met u. Ook als u andere medicijnen gebruikt, dient u dit aan de arts te melden.

In sommige ziekenhuizen wordt u op de verpleegafdeling opgenomen. De reden hiervan is dat u na het onderzoek een aantal uur moet blijven liggen. In andere ziekenhuizen wordt het onderzoek op de polikliniek uitgevoerd. Er is hier een ruimte met bedden waar u na het onderzoek komt te liggen.

Vlak voor het onderzoek onderzoekt de arts of uw bloed goed stolt.

Zorg ervoor dat uw blaas goed leeg is voor het onderzoek, aangezien u na het onderzoek moet blijven liggen.

Tijdens het onderzoek

De arts zal met u bespreken wat er precies gaat gebeuren. U gaat op uw rug op een bed liggen met uw rechterarm onder uw hoofd. De arts bepaalt de plaats van uw lever met behulp van een echo. Vervolgens bepaalt de arts de plaats van de biopsie. Uw huid wordt gedesinfecteerd en de arts spuit een verdovende vloeistof in. Doordat alleen de huid verdoofd wordt en de lever niet, kan de biopsie pijnlijk aanvoelen. Dit duurt echter maar kort.

Als de verdoving werkt, maakt de arts een klein sneetje van een paar millimeter. Vervolgens brengt de arts een holle naald via uw buikwand in de lever. Via de holle naald zuigt de arts een stukje weefsel weg uit de lever. Dit stukje weefsel wordt een biopt genoemd. Het biopt wordt onder de microscoop onderzocht.

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Na het onderzoek

Als het onderzoek is afgelopen, draait u zich op uw rechterzij. Dit is noodzakelijk om de wond dicht te drukken en te voorkomen dat het gaat nabloeden. In sommige ziekenhuizen krijgt u een zandzak waarop u moet liggen. Dit geeft extra druk tegen de plaats van de biopsie. Na een tot twee uur mag u weer op uw rug gaan liggen. Als u weer mag zitten, kunt u wat te eten krijgen. De verpleegkundige controleert ondertussen regelmatig uw bloeddruk. De observatietijd verschilt per ziekenhuis, maar rekent u op drie tot zes uur.

De dag van de ingreep moet u rust houden. Verder wordt aangeraden tot enkele dagen na het onderzoek niet te zwaar te tillen. De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw behandelend arts.

Een leverbiopsie is een veilig onderzoek. In enkele gevallen (minder dan 5%) kunnen er complicaties optreden:

  • Bloeding in de lever. Dit komt zelden voor. Als een bloeding ontstaat, gebeurt dat meestal binnen drie uur na de biospie. U voelt een toenemende pijn in de rechter bovenbuik en wordt duizelig en slap. Indien u deze klachten krijgt als u thuis bent, neem dan contact op met uw huisarts en vermeld dat u een leverbiopsie heeft gehad.
  • Pijn aan de rechterschouder of in de rechterbovenbuik. De pijn kan enkele uren aanhouden. Tegen de pijn kunt u paracetamol innemen.
  • Nabloeding van de huid, op de plaats waar de naald is ingebracht. Dit komt voor als de plek niet lang genoeg dichtgedrukt is. De plek weer stevig dichtdrukken is meestal genoeg om het bloeden te stoppen. Als de bloeding niet stopt, kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven