Coronavirus en spijsverteringsziekten

13 maart 2020

De tweede golf: corona en spijsverteringziekten

laatste update: 20 oktober 2020

Het coronavirus raakt niet alleen (de zorg voor) coronapatiënten. Het heeft ook grote gevolgen voor de reguliere zorg en dus ook de zorg voor mensen met spijsverteringziekten of -klachten. Om spijsverteringsziekten op tijd op te sporen en zo goed mogelijk te behandelen, is het van groot belang dat mensen met klachten of vragen over hun behandeling zich bij hun huisarts of specialist melden. In ons overzicht van veelgestelde vragen gaan we onder andere in op wat je kunt doen als je spijsverteringsklachten hebt, of vragen over een geplande behandeling of het bevolkingsonderzoek. Maar ook wat je zelf kunt doen om je weerstand te vergroten. 

FAQ Corona en spijsverteringsziekten

Heb je klachten? Blijf het melden

Heb je klachten, verergeren ze of maak je je zorgen: meld het bij je huisarts, bij het ziekenhuis of op een eerstehulpafdeling als dat nodig is.  

Het coronavirus brengt veel veranderingen teweeg. De zorg is natuurlijk aangepast om coronapatiënten zo goed mogelijk te helpen. Maar de reguliere zorg voor mensen die met spijsverteringsziekten kampen, verandert ook. Het kan zijn dat je hierdoor geneigd bent minder snel je huisarts of het ziekenhuis op te zoeken. Maar wanneer je acute klachten hebt, is het echt belangrijk dit te melden, zodat je direct geholpen kunt worden.  

Dit kunnen alarmsignalen zijn van onderliggende spijsverteringziekten. Bij het uitstellen van klachten kunnen behandelingen misschien moeilijker worden opgestart, of kun je minder goed behandeld worden. Corona is en mag geen reden zijn om je klachten niet te melden. Het is ontzettend belangrijk dat de klachten in een vroeg stadium worden gemeld bij de huisarts. 

Doe het op tijd, zodat de klachten niet erger worden en je beter behandeld kunt worden.
Let op de volgende klachten; 

Voor meer informatie over alarmsignalen van spijsverteringziekten kun je hier terecht. Of test je kennis over de alarmsignalen van darmkanker

Bekijk ook deze video van een MDL-arts met de oproep om je klachten te blijven melden.

Afschaling reguliere zorg: impact voor spijsverteringpatiënten

Het is veel in het nieuws. De afschaling van de reguliere zorg. Het verschilt per regio in hoeverre de zorg moet worden afgeschaald. Zo hebben de ziekenhuizen het in het westen een stuk moeilijker om de reguliere zorgen door te laten gaan, in vergelijking met ziekenhuizen in het Noorden. 

Schroom niet om contact op te nemen met je behandelend arts over jouw persoonlijke situatie. Wanneer je klachten erger worden, is het heel belangrijk om te kijken of je (eerder) zorg nodig hebt. Zorg dat je bij je arts of medisch specialist in beeld bent of blijft. 

Wat kan ik zelf doen?

De spijsvertering speelt een rol bij de werking je afweersysteem. Het is belangrijk om goed voor je spijsvertering en daarmee je weerstand te zorgen. Helemaal in deze tijd, maar weet dat je het coronavirus niet kunt voorkomen door een gezonde leefstijl. Iedereen kan ziek worden. Wel kan een gezonde leefstijl bijdragen aan het verstevigen van je weerstand en daarmee je algehele gezondheid. 

Voeding is hierbij erg belangrijk! Darmbacteriën leven van het voedsel dat door de darm komt. Daardoor beïnvloedt ons eetpatroon hoeveel en welke bacteriën er in onze darm leven. Een goede balans van je darmbacteriën is nodig voor een goede weerstand. Maar wat zijn dan de beste keuzes?

Dit zijn de beste keuzes voor een goede weerstand

Voeding is hierbij erg belangrijk! Darmbacteriën leven van het voedsel dat door de darm komt. Daardoor beïnvloedt ons eetpatroon hoeveel en welke bacteriën er in onze darm leven. Een goede balans van je darmbacteriën is nodig voor een goede weerstand. Maar wat zijn dan de beste keuzes?

  • Kies voor verse groenten en fruit. Zorg er wel voor dat je het wast voordat je het eet;
  • Eet vezelrijk. Goede darmbacteriën zijn gek op vezels. Kies daarom voor volkoren producten. Volkorenbrood, maar ook volkoren pasta en zilvervlies rijst. Verdraag je deze vezels minder goed in verband met een spijsverteringsaandoening? Neem, dan contact op met de huisarts of diëtist;
  • Drink genoeg water. Water helpt je spijsverteringsstelsel, het helpt je lichaam de voedingsstoffen in de darmen op te nemen en helpt voedings- en afvalstoffen in het lichaam te transporteren;
  • En eet gezond en gevarieerd. Door gezond en gevarieerd te eten krijg je alle belangrijke voedingstoffen binnen. Zo zorg je goed voor je spijsvertering. Het wordt niet aangeraden om extra supplementen te nemen, tenzij je een ander advies heb gekregen om medische redenen. Lees op de site van het Voedingscentrum meer over voeding en weerstand.
Doneer