Het coronavirus en spijsverteringsziekten

13 maart 2020

laatste update: 25 maart 2021

Het coronavirus is nu al ruim een jaar in Nederland. We weten inmiddels dat het niet alleen (de zorg voor) coronapatiënten raakt. Het heeft ook grote gevolgen voor de reguliere zorg en dus ook de zorg voor mensen met spijsverteringziekten of -klachten. Om spijsverteringsziekten op tijd op te sporen en zo goed mogelijk te behandelen, is het van groot belang dat mensen met klachten of vragen over hun behandeling zich bij hun huisarts of specialist melden. In ons overzicht van veelgestelde vragen gaan we onder andere in op wat je kunt doen als je spijsverteringsklachten hebt, of vragen over een geplande behandeling of het bevolkingsonderzoek. Maar ook wat je zelf kunt doen om je weerstand te vergroten. 

FAQ Corona en spijsverteringsziekten

Heb je klachten? Blijf het melden

Heb je klachten, verergeren ze of maak je je zorgen: meld het bij je huisarts, bij het ziekenhuis of op een eerstehulpafdeling als dat nodig is.  

Het coronavirus brengt veel veranderingen teweeg. De zorg is natuurlijk aangepast om coronapatiënten zo goed mogelijk te helpen. Maar de reguliere zorg voor mensen die met spijsverteringsziekten kampen, verandert ook. Het kan zijn dat je hierdoor geneigd bent minder snel je huisarts of het ziekenhuis op te zoeken. Maar wanneer je klachten hebt, is het echt belangrijk dit te melden, zodat je direct geholpen kunt worden.  

Dit kunnen alarmsignalen zijn van onderliggende spijsverteringziekten. Bij het uitstellen van klachten kunnen behandelingen misschien moeilijker worden opgestart, of kun je minder goed behandeld worden. Corona is en mag geen reden zijn om je klachten niet te melden. Het is ontzettend belangrijk dat de klachten in een vroeg stadium worden gemeld bij de huisarts. 

Doe het op tijd, zodat de klachten niet erger worden en je beter behandeld kunt worden.
Let op de volgende klachten; 

Voor meer informatie over alarmsignalen van spijsverteringziekten kun je hier terecht. Of test je kennis over de alarmsignalen van darmkanker.

Bekijk ook deze video van een MDL-arts met de oproep om je klachten te blijven melden.

Afschaling reguliere zorg: impact voor spijsverteringpatiënten

Het was veel in het nieuws. De afschaling van de reguliere zorg. Het verschilt per regio in hoeverre de zorg afgeschaald is. Momenteel lukt het ziekenhuizen nog wel om acute zorg, semi acute zorg en kritisch planbare zorg te bieden, maar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) spreekt over een wankel evenwicht met grote risico’s. 

Schroom niet om contact op te nemen met je behandelend arts over jouw persoonlijke situatie. Wanneer je klachten erger worden, is het heel belangrijk om te kijken of je (eerder) zorg nodig hebt. Zorg dat je bij je arts of medisch specialist in beeld bent of blijft. 

Wat kan ik zelf doen?

De spijsvertering speelt een rol bij de werking je afweersysteem. Het is belangrijk om goed voor je spijsvertering en daarmee je weerstand te zorgen. Helemaal in deze tijd, maar weet dat je het coronavirus niet kunt voorkomen door een gezonde leefstijl. Iedereen kan ziek worden. Wel kan een gezonde leefstijl bijdragen aan het verstevigen van je weerstand en daarmee je algehele gezondheid. 

Voeding is hierbij erg belangrijk! Darmbacteriën leven van het voedsel dat door de darm komt. Daardoor beïnvloedt ons eetpatroon hoeveel en welke bacteriën er in onze darm leven. Een goede balans van je darmbacteriën is nodig voor een goede weerstand. Maar wat zijn dan de beste keuzes?

Dit zijn de beste keuzes voor een goede weerstand

Voeding is hierbij erg belangrijk! Darmbacteriën leven van het voedsel dat door de darm komt. Daardoor beïnvloedt ons eetpatroon hoeveel en welke bacteriën er in onze darm leven. Een goede balans van je darmbacteriën is nodig voor een goede weerstand. Maar wat zijn dan de beste keuzes?

  • Kies voor verse groenten en fruit. Zorg er wel voor dat je het wast voordat je het eet;
  • Eet vezelrijk. Goede darmbacteriën zijn gek op vezels. Kies daarom voor volkoren producten. Volkorenbrood, maar ook volkoren pasta en zilvervlies rijst. Verdraag je deze vezels minder goed in verband met een spijsverteringsaandoening? Neem, dan contact op met de huisarts of diëtist;
  • Drink genoeg water. Water helpt je spijsverteringsstelsel, het helpt je lichaam de voedingsstoffen in de darmen op te nemen en helpt voedings- en afvalstoffen in het lichaam te transporteren;
  • En eet gezond en gevarieerd. Door gezond en gevarieerd te eten krijg je alle belangrijke voedingstoffen binnen. Zo zorg je goed voor je spijsvertering. Het wordt niet aangeraden om extra supplementen te nemen, tenzij je een ander advies heb gekregen om medische redenen. Lees op de site van het Voedingscentrum meer over voeding en weerstand.

Gerelateerd nieuws

Coronapas en horecatoiletten

Via de Toiletalliantie strijdt MLDS voor voldoende openbare en opengestelde toiletten in Nederland voor de 2 miljoen mensen met een spijsverteringsziekte, de 1,5 miljoen blaaspatiënten, ouderen, vrouwen, dagjesmensen en iedereen die onderweg af en toe een toilet nodig heeft.

29 september 2021

Verbeterde kansen dankzij vroege opsporing darmkanker

Half maart vorig jaar werd als gevolg van de coronamaatregelen het bevolkingsonderzoek darmkanker stopgezet om pas half mei weer op gang te komen. Bovendien daalde het aantal verwijzingen door huisartsen. Dit heeft tot een forse afname in het aantal diagnoses geleid. Maag-, Darm- en Leverarts Marcel Spanier (Rijnstate Ziekenhuis) en Leon Moons (UMC Utrecht) leggen uit wat de impact is.

19 maart 2021

Darmkankermaand van start met oproep André van Duin en Ernst Kuipers

De Maag Lever Darm Stichting en Stichting Darmkanker maken zich zorgen over de daling van het aantal diagnoses darmkanker als gevolg van de Corona-crisis. Aan het begin van Darmkankermaand maart roepen zij, samen met ex-patiënt André van Duin en bestuursvoorzitter Erasmus MC Ernst Kuipers, iedereen op extra alert te zijn op de alarmsignalen van darmkanker en met klachten naar de huisarts te gaan.

1 maart 2021

Doneer