We weten inmiddels dat corona niet alleen (de zorg voor) coronapatiënten raakt. Het heeft ook grote gevolgen voor de reguliere zorg en dus ook de zorg voor mensen met spijsverteringziekten of -klachten. Om spijsverteringsziekten op tijd op te sporen en zo goed mogelijk te behandelen, is het van groot belang dat mensen met klachten of vragen over hun behandeling zich bij hun huisarts of specialist melden. In ons overzicht van veelgestelde vragen gaan we onder andere in op wat je kunt doen als je spijsverteringsklachten hebt, of vragen over een geplande behandeling of het bevolkingsonderzoek. Maar ook wat je zelf kunt doen om je weerstand te vergroten.
FAQ: corona en spijsverteringsziekten
Wat moet ik doen als ik spijsverteringsklachten heb, als deze verergeren, of als ik me zorgen maak over mijn spijsverteringsklachten in tijden van corona?
Als je klachten hebt meld het bij je huisarts of behandelend arts. Stel het bezoek aan de (huis)arts niet uit. Het is belangrijk dat je geholpen wordt met de klachten die je hebt. (Huis)artsen hebben nog steeds tijd om ook andere klachten/ziektebeelden te behandelen. Het coronavirus is en mag geen reden zijn om je klachten niet te melden. Loop niet langer door met klachten dan nodig is.
aanhoudende buikpijn, winderigheid of hevige krampen
blijvende verandering in het ontlastingspatroon
onverklaarbaar gewichtsverlies
bloed bij de ontlasting
slikklachten of eten dat niet goed zakt
Voor meer informatie over alarmsignalen van spijsverteringziekten kun je hier terecht. Of test je kennis over de alarmsignalen van darmkanker.
Kunnen spijsverteringsklachten symptomen zijn van een besmetting met het coronavirus?
Spijsverteringsklachten kunnen optreden bij een infectie met het coronavirus. De meest voorkomende spijsverteringsklachten zijn diarree, misselijkheid, overgeven en verminderde eetlust. Wel geef het RIVM aan dat de belangrijkste symptomen zijn: verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid, koorts of plotseling verlies van reuk en/of smaak.
Ik heb een spijsverteringsziekte, behoor ik dan ook tot de "risicogroepen"?
Wanneer je een spijsverteringsziekte hebt, is het mogelijk dat je tot de risicogroep behoort. Tot de risicogroepen behoren voor zover bekend mensen met de volgende spijsverteringsziektes en/of indicaties:
Mensen met een spijsverteringsziekte die medicijnen gebruiken die de afweer remmen, zoals bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Voorbeelden van dergelijke medicijnen zijn infliximab, predinison, adalimumab etc.
Mensen met een spijsverteringskanker die in behandeling zijn/net zijn geweest met voornamelijk immuuntherapie, chemotherapie of bestraling
Mensen met een ernstige leverziekte
Wanneer je een spijsverteringsziekte hebt en ouder bent dan 70 jaar
Wanneer je een spijsverteringsziekte hebt, ouder bent dan 18 jaar en te maken hebt met een onderliggende aandoening
Meer informatie over de risicogroep kun je vinden op de site van het RIVM.
Voor meer informatie over een specifieke spijsverteringsziekte en het coronavirus, kun je op de website van de betreffende patiëntenverenigingen kijken. Hier vind je de meest recente informatie:
Ik heb een spijsverteringsziekte, loop ik daardoor meer risico op besmetting met het coronavirus?
Mensen met een spijsverteringsziekte lopen een even groot risico op besmetting met het coronavirus als mensen zonder spijsverteringsziekte. Het risico op besmetting is dus voor iedereen gelijk. Wel kun je als patiënt met een spijsverteringsziekte kwetsbaarder zijn voor de klachten van het virus.
Moet ik mijn medicijnen blijven slikken als deze een effect op mijn weerstand hebben?
Stop niet met de medicatie zonder overleg met je arts. Overleg bij twijfel altijd met je behandelend arts, huisarts of specialist.
Voor mensen met de Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, kun je hier adviezen vinden.
Ik behoor tot de risicogroep door mijn spijsverteringsziekte en heb vragen over het vaccin. Waar vind ik de juiste informatie?
Voor algemene vragen over het vaccin kun je terecht op rijksoverheid.nl. Voor specifieke vragen over je spijsverteringsaandoening en het vaccin raden wij je aan om de website van de desbetreffende patiëntenorganisaties in de gaten te houden. Of neem contact op met je huisarts voor persoonlijke vragen.
FAQ: corona en mensen met kanker in het spijsverteringsstelsel
Ik heb een spijsverteringskanker, behoor ik dan tot de 'risicogroepen'?
Ja, mensen met kanker die in behandeling zijn of net in behandeling zijn geweest met o.a. chemotherapie, immunotherapie of bestraling, worden beschouwd als risicogroep. Het risico op besmetting met het coronavirus is bij deze risicogroep even groot als bij de rest van de bevolking. Wel hebben deze mensen meer kans om ziek te worden van het virus en kunnen de klachten van het virus ernstiger zijn en de ziekteduur langer.
Ik onderga een chemokuur i.v.m. kanker in de spijsvertering. Wat nu?
Bij afwezigheid van klachten die bij corona, is er geen reden om je zorgen te maken over het ondergaan van chemotherapie. Overleg bij twijfel altijd met je behandelend arts. Voorafgaand aan elke nieuwe kuur is er contact tussen jou en de zorgverlener (arts of verpleegkundige) en zij zullen ook steeds afwegen of het verantwoord is om de kuren voort te zetten. Bij klachten, zoals hoesten of kortademigheid en koorts, is het belangrijk om direct telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Informeer de huisarts altijd over welke medicatie je gebruikt. De huisarts kan verder advies geven of doorverwijzen naar je behandelend oncoloog voor overleg. Verder is het advies het gebruik van Ibuprofen te vermijden.
Wat zijn de gevolgen als mijn behandeling niet doorgaat?
Vragen over jouw situatie kun je het beste bepreken met je behandelend oncoloog. Deze kan het beste uitleg geven over wat het voor jouw situatie kan betekenen.
Voor meer informatie over kanker en het coronavirus verwijzen we je graag naar de website van kanker.nl.
FAQ: corona en mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (IBD)
Ik heb de ziekte van Chorn of colitis Ulcerosa (IBD), wat betekent het coronavirus voor mij?
Met IBD heb je niet een verhoogd risico op besmetting, maar behoor je wel tot de risicogroep indien je weerstand onderdrukkende medicijnen gebruikt. We krijgen veel vragen over IBD en het coronavirus, bijvoorbeeld over opvlammingen en medicatie. Voor de juiste en meest up-to-date informatie verwijzen we naar de website van Crohn en Colitis NL.
Gevolgen afschaling reguliere zorg: impact voor spijsverteringpatiënten
Als gevolg van het corona virus is de reguliere zorg afgeschaald. Hierdoor is een capaciteit tekort ontstaan. Schroom niet om contact op te nemen met je behandelend arts over jouw persoonlijke situatie. Wanneer je klachten erger worden, is het heel belangrijk om te kijken of je (eerder) zorg nodig hebt. Zorg dat je bij je arts of medisch specialist in beeld bent of blijft.
Heb je klachten? Blijf het melden
Heb je klachten, verergeren ze of maak je je zorgen: meld het bij je huisarts, bij het ziekenhuis of op een eerstehulpafdeling als dat nodig is.
Het coronavirus brengt veel veranderingen teweeg. De zorg is aangepast om coronapatiënten zo goed mogelijk te helpen. Maar de reguliere zorg voor mensen die met spijsverteringsziekten kampen, verandert ook. Het kan zijn dat je hierdoor geneigd bent minder snel je huisarts of het ziekenhuis op te zoeken. Maar wanneer je klachten hebt, is het echt belangrijk dit te melden, zodat je direct geholpen kunt worden.
Dit kunnen alarmsignalen zijn van onderliggende spijsverteringziekten. Bij het uitstellen van klachten kunnen behandelingen misschien moeilijker worden opgestart, of kun je minder goed behandeld worden. Corona is en mag geen reden zijn om je klachten niet te melden. Het is ontzettend belangrijk dat de klachten in een vroeg stadium worden gemeld bij de huisarts.
Doe het op tijd, zodat de klachten niet erger worden en je beter behandeld kunt worden. Let op de volgende klachten;
aanhoudende buikpijn, winderigheid of hevige krampen
blijvende verandering in het ontlastingspatroon
onverklaarbaar gewichtsverlies
bloed bij de ontlasting
slikklachten of eten dat niet goed zakt
Voor meer informatie over alarmsignalen van spijsverteringziekten kun je hier terecht. Of test je kennis over de alarmsignalen van darmkanker.
Wat kan ik zelf doen?
De spijsvertering speelt een rol bij de werking je afweersysteem. Het is belangrijk om goed voor je spijsvertering en daarmee je weerstand te zorgen. Helemaal in deze tijd, maar weet dat je het coronavirus niet kunt voorkomen door een gezonde leefstijl. Iedereen kan ziek worden. Wel kan een gezonde leefstijl bijdragen aan het verstevigen van je weerstand en daarmee je algehele gezondheid.
Voeding is hierbij erg belangrijk! Darmbacteriën leven van het voedsel dat door de darm komt. Daardoor beïnvloedt ons eetpatroon hoeveel en welke bacteriën er in onze darm leven. Een goede balans van je darmbacteriën is nodig voor een goede weerstand. Maar wat zijn dan de beste keuzes?
Dit zijn de beste tips voor een goede weerstand
Voeding is hierbij erg belangrijk! Darmbacteriën leven van het voedsel dat door de darm komt. Ze zijn vooral gek op vezels. Kies daarom voor vezelrijke producten, zoals volkoren pasta en zilverlies rijst, en veel groente en fruit. Meer weten? Lees dan de 10 tips.
Bij Staatsloterij maak je elke trekking kans op een mooie geldprijs. Ook steunen zij 18 goede doelen, waaronder de Maag Lever Darm Stichting. Zo maken we samen meer onderzoek naar maag- lever- darmziekten mogelijk.
Het kabinet-Schoof verzuimt om maatregelen voor schoon en voldoende water op te nemen in het regeerprogramma. Daarom overhandigt de Maatschappelijk Watercoalitie* op 24 september het Watermanifest als petitie aan de Tweede Kamer.
Een nieuwe studie onderzoekt de gezondheidseffecten van een verhoogde inname van vezelrijke voeding en gefermenteerde producten op de darmmicrobiota. Het onderzoek maakt gebruik van citizen science.
Kies nú voor automatisch meespelen dan:
• Krijg je een gratis Staatslot t.w.v. €17,50 cadeau
• Doneert Staatsloterij €20 aan de Maag Lever Darm Stichting ja, ik word abonnee