Experts zoeken hard naar dé oplossing voor Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). De eerste stappen zijn gezet, maar er is nog altijd veel onduidelijk. Veel patiënten leggen een persoonlijke zoektocht af om te ontdekken hoe ze het beste met PDS om kunnen gaan. In deze blogreeks over PDS delen we inzichten en tips van experts met je.

MDL-arts Daniel Keszthelyi, werkzaam in het Maastricht UMC+, vertelt je meer over hoe je de juiste behandeling vindt die het beste bij je past.

Daniel: “Voor patiënten is de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom geen eindpunt, maar een startpunt. Hoe ga je met PDS om? Wat zijn je wensen en doelen? We merken vaak dat patiënten behoefte hebben aan een goede begeleiding. Het is fijn om als patiënt samen met jouw (huis)arts de opties te bespreken en zo een weloverwogen keuze kan maken welke behandeling voor jou het beste past.

We merken dat zowel onder patiënten als onder (huis)artsen daar een grote behoefte ligt. Daarom hebben we in samenwerking met de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag, Darm en Leverartsen de Keuzehulp PDS gelanceerd. De keuzehulp helpt de patiënt dus om een passende behandeling te vinden. De eerste resultaten zijn veel belovend; sinds september 2020 is de keuzehulp al bijna 15.000 keer geraadpleegd.’’

Huiswerk

‘’Met de Keuzehulp PDS geef je hen als het ware huiswerk mee en kun je hen zelf de route laten uitstippelen die voor hen waarschijnlijk het beste werkt. Op basis daarvan kun je als arts vervolgens het gesprek aangaan en de voor- en nadelen van een bepaalde behandeling nog eens goed uitleggen. En daarmee ook weer wat regie teruggeven aan de patiënt, zodat hij of zij optimaal geïnformeerd een keuze kan maken. Vanuit artsen hoor ik dan ook veel positieve geluiden rondom de keuzehulp, je kunt een patiënt daadwerkelijk iets meegeven.’’

Anoniem: “Mooi en overzichtelijk. Super goede informatie. Heel handig!”

Marrie: “Heel handig, alles op een rijtje bij elkaar”

Vele soorten behandelingen mogelijk

Voor PDS zijn er vele soorten behandeling mogelijk. De Keuzehulp PDS zet de voor- en nadelen van veel verschillende behandelingen op een rij en helpt je nadenken over wat voor jou belangrijk is. Met de keuzehulp PDS kun je – liefst in overleg met je arts – een passende behandeling vinden.

Wat vind jij belangrijk?

’De patiënt verdiept zich in de diverse mogelijkheden en op basis daarvan ga je het gesprek aan. “In het verleden was die informatie er uiteraard ook, maar veel lastiger toegankelijk. We merkten dat mensen door de bomen het bos niet meer zagen. De keuzehulp laat hen de eigen voorkeuren goed op een rij zetten. De diverse behandelingen zijn ruw genomen allemaal even effectief, maar die effectiviteit is pas optimaal als de behandeling past bij het leefpatroon van de patiënt. De Keuzehulp PDS laat patiënten nadenken over wat voor hen het meest belangrijk is in de keuze van een behandeling. Moet deze wetenschappelijk bewezen zijn? Moet deze volledig vergoed worden? Hoe vaak wil je hiervoor op pad? Wil je een dieet volgen of liever pillen? Dat soort vragen helpt bij het maken van de juiste keuze en het voorkomt dat patiënten zelf gaan dokteren.”

Anoniem: ‘’Ik heb de keuzehulp als positief en hulpvaardig ervaren. En het heeft mij dus goed geholpen.’

Marynka van Tilborg: “Ik vond het wel heel fijn het maakte alles een beetje duidelijker, ook werd voor mij gelijk duidelijk dat je haast niks vergoed kreeg als PDS-patiënt”

Wat vind je in de Keuzehulp PDS?

Voeding
Voeding speelt een grote rol bij PDS. Vrijwel alle mensen met PDS geven aan dat voeding invloed heeft op hun klachten en dat bepaalde voedingsmiddelen de klachten juist verergeren en andere juist verminderen. Kleine aanpassingen in de voeding kunnen al helpen om klachten te verminderen. In de keuzehulp lees je om welke voedingsadviezen en diëten het gaat.

Medicijnen
Voor PDS bestaan er veel verschillende medicijnen die klachten zoals verstopping, diarree of de buikpijn kunnen verminderen. De keuzehulp biedt een handig overzicht van de werking én de bijwerkingen van deze medicijnen.

Supplementen
Naast medicijnen bestaan er ook supplementen die klachten kunnen verminderen. Dit zijn pillen, poeders of drankjes, die een pijnstillende werking kunnen hebben.

Therapieën
Hier kun je denken aan hypnotherapie of cognitieve gedragstherapie. Deze therapieën kunnen helpen om klachten te verminderen. Veel mensen met PDS ervaren dat spanning en stress duidelijk invloed hebben op de klachten. Het verminderen van stress of leren om met stress om te gaan kan effectief zijn. De keuzehulp legt de werking en het effect ervan verder uit. Voordat je begint aan een behandeling is het belangrijk om te overleggen met je (huis)arts.

Ga niet zomaar zelf experimenteren met voeding of supplementen. Vul de PDS keuzehulp samen met je arts in en vind de beste behandeling voor jou.

PDS recepten

Feestelijke recepten die passen in een FODMAP-beperkt dieet

Keuzehulp PDS

Voor PDS zijn vele behandelopties. Om je te helpen welke behandeling bij jou past ontwikkelden we met artsen en patiënten de keuzehulp PDS. De keuzehulp helpt je om inzicht te krijgen in wat voor jou belangrijk is bij het kiezen van een behandeling.

naar de keuzehulp

Doneer voor betere zorg en kwaliteit van leven voor PDS patiënten

Alleen dankzij de steun van donateurs kunnen wij ons werk blijven doen

Handige linkjes

Alle PDS blogs op een rij

''De niet altijd even makkelijke weg naar een diagnose''

''Voeding kan een grote rol spelen bij darmaandoeningen''

''PDS-patiënten hebben vaak een haat-liefdeverhouding met vezels''

''Dankzij onderzoek weten we dat in de darmen van de meeste mensen met PDS vaak minder verschillende soorten bacteriën leven''

''Onderzoeken laten zien dat PDS patiënten baat kunnen hebben bij hypnotherapie en kunnen na jaren veel minder klachten hebben''

''Stress veroorzaakt PDS niet, maar kan wel de bestaande klachten verergeren''

''Veel mensen vinden het een onwerkelijk idee''

''PDS en de behandeling''

Doneer voor betere zorg en meer begrip

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer