Meest voorkomende klachten bij coeliakie

Bij kinderen ontstaan de klachten vaak al in het eerste levensjaar. Vanaf de leeftijd van zeven maanden krijgen baby’s namelijk voor het eerst voeding waarin gluten voorkomt zoals pap en brood. Sommige baby’s krijgen dan klachten zoals een opgezette buik, weinig eetlust, overgeven en diarree. Ze blijven achter in groei en gewicht, hebben platte dunne billen, een bolle buik, dunne armen en benen en huilen veel. Ze hebben vaak een stinkende, vettige en schuimende ontlasting.

Bij volwassenen zijn de klachten meestal wat minder duidelijk. Zij kunnen last hebben van diarree, verstopping, een opgezette buik, buikpijn, plakkerige ontlasting of gewichtsverlies. 

Veel volwassen patiënten met coeliakie hebben echter klachten die niet direct met de darm te maken hebben. Voorbeelden hiervan zijn: vermoeidheid, bloedarmoede, botontkalking, onvruchtbaarheid en een algeheel gevoel van ziek zijn.

Door de beschadiging van de darmwand bij coeliakie kunnen de volgende klachten ontstaan:

Op den duur kan de darmwand ernstig beschadigd raken, waardoor er problemen kunnen ontstaan met de opname van voedingsstoffen. Hierdoor kunnen er naast de buikpijn klachten ook andere klachten ontstaan.

Andere klachten bij coeliakie

  • gewichtsverlies en ondergewicht
  • bloedarmoede
  • vermoeidheid
  • depressiviteit
  • te weinig groei in lengte
  • te late pubertijd
  • onvruchtbaarheid
  • algeheel gevoel van ziek zijn
  • botontkalking

Teun

”Als ik per ongeluk iets eet waar toch iets van gluten in zit, word ik heel erg ziek.”

Daisy

”We zouden meer over darmziekten moeten praten. Er is nog weinig over bekend bij het algemene publiek. Veel mensen denken dat een glutenvrij dieet een vrije keuze is.”

Dit doen wij voor coeliakie

Samen strijden

Samen met de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) stimuleren wij meer onderzoek naar coeliakie. Door onze krachten te bundelen kunnen we meer grip krijgen op de ziekte, het bewustzijn te vergroten en meer kennis vergaren. Onze gedeelde droom is dat op den duur niemand meer bang voor eten hoeft te zijn.

Help mensen met coeliakie, doneer voor meer onderzoek!

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met:

Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg
Joan Rentzing, diëtiste en voedingsdeskundige

Laatst herzien:
2018

Doneer