Marijne loopt de marathon van New York voor onderzoek naar coeliakie

Marijne is 24 als ze erachter komt dat ze coeliakie heeft. Op 5 november 2023 loopt ze samen met haar vader de marathon van New York. Aan deze sportieve uitdaging koppelt ze een actie voor de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) om geld in te zamelen voor onderzoek naar coeliakie.

Je hebt meer dan €1.000 opgehaald voor de MLDS, hoe heb je dit gedaan?

“Al 10 jaar heb ik samen met mijn vader de wens en het plan om de marathon van New York te lopen. Door omstandigheden was het er nog niet van gekomen. In januari 2023 vonden we dat het tijd werd en kon het trainen beginnen. Op 2 november 2023 zijn we naar New York gevlogen, samen met mijn moeder en vriend, die meegingen om ons aan te moedigen. Zondag 5 november was het dan eindelijk zover, de marathon. Om 10.20 uur luidde het startschot. Terwijl ‘New York, New York’ van Frank Sinatra uit de luidsprekers klonk, begonnen we aan de 42 km.”

Wat heb jij ervaren als de grootste uitdaging tijdens de marathon?

“Tot het 25 kilometerpunt liepen we heerlijk. Het is ongelofelijk hoeveel mensen langs de kant van de weg staan om de lopers aan te moedigen, vaak wel vijf rijen dik. Maar op 25 km, bij het beklimmen van de welbekende Queensboro Bridge, lag voor mij het omslagpunt. Twee weken voor de marathon ben ik naar het Amsterdam Dance Event geweest. We hadden een gezellige avond en wilden wat eten. Een van de eettentjes gaf heel duidelijk met een rode sticker aan dat zij ook glutenvrij eten hadden. Vol goede moed liep ik erheen en bestelde een glutenvrije wrap. Toen ik de wrap kreeg, vroeg ik nogmaals of ze echt wel zeker wisten dat hij glutenvrij was, maar dat verzekerden ze me. Terwijl ik aan het eten was, kon ik het bijna niet geloven, zó lekker was het. Achteraf bleek de wrap toch niet glutenvrij te zijn; het leek dus toch te mooi om waar te zijn. Wat voor hen zo'n kleine fout leek, kwam mij tijdens de marathon duur te staan. In een klap was ik al mijn energie kwijt, ik was misselijk, duizelig en moest niet aan iets te eten denken. Maar opgeven omdat ik een wrap met gluten had gegeten, dat zou me niet overkomen.”

Wat heeft jou door de lastige momenten heen geholpen tijdens het lopen?

“Het enthousiasme en gegil van het publiek heeft me erdoorheen gesleept. En natuurlijk hielp het dat ik de sponsoractie had opgezet. Er waren zoveel mensen die geld hadden gedoneerd. Het was een bijzonder moment: hand in hand kwam ik met mijn vader over de finish, onze droom.”

Dana

''Soms waag ik toch een gokje met eten en dan word ik ziek. Dat is echt balen. De ziekte is soms ook zo onvoorspelbaar.''

Emmanuel

''Als ik geen coeliakie zou hebben, zou dat mijn leven veel makkelijker maken. Ik ben makelaar en de hele dag onderweg. Tussendoor snel een broodje halen is er niet bij.''

Marijne

''Het was een bijzonder moment: hand in hand kwam ik met mijn vader over de finish, onze droom.''

Jan-Frens en Tirza

''Glutenvrij eten in Oeganda was een verrassing.''

Thymen

''Ik wil laten zien dat je ook met coeliakie alles kunt bereiken.''

Gezin Boriichuk

''In Oekraïne bakte ik heel veel glutenvrij. Daar maakte ik foto’s van. Die deelde ik met andere leden van onze Coeliakievereniging daar.''

Hoe vond je het om een sponsoractie aan jouw uitdaging te koppelen?

“Eerst vond ik het spannend om de sponsoractie op te starten; zou ik wel genoeg geld ophalen? Uiteindelijk is iedere euro natuurlijk mooi meegenomen. En de actie is eenvoudig om op te zetten. De website is heel overzichtelijk en binnen een paar klikken heb je al een pagina gemaakt waar mensen op kunnen doneren. Het was hartverwarmend om te zien hoeveel mensen in mijn omgeving hebben gedoneerd. Uiteindelijk heb ik meer dan €1.000 opgehaald. Dit geeft een extra mooie lading aan de prestatie. Ik ben er echt trots op, en op de mensen om mij heen. Wat ik ook hartverwarmend vond, is om te zien hoe betrokken de MLDS bij mijn actie is geweest. Op de dag van de marathon ontving ik zelfs nog een berichtje om mij succes te wensen. Dat laat zien dat ze echt waarderen wat je doet, wat erg mooi is.”

Mocht je willen doneren, dan kan dat nog steeds via: https://www.voorcoeliakie.nl/fundraisers/marijne-nijenhuis.

doneer hier

Samenwerken om coeliakie te voorkomen

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS), Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) én landelijke coeliakieartsen en -onderzoekers bundelen hun krachten met maar één doel: grip krijgen op coeliakie. Zodat we coeliakie in de toekomst kunnen voorkomen, en op korte termijn al verbetering voor vele patiënten bereiken.
Lees hier meer over deze samenwerking.

Help je mee?

schoen Created with Sketch.

Kom in actie

Laat je sponsoren tijdens een sportieve uitdaging of verkoop je eigen werk.

kom in actie
Stroke 1 Created with Sketch.

Doneer online

Doneer direct online voor meer onderzoek naar coeliakie.

doneer
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in