CoeliakieWat kan ik doen?
De behandeling voor coeliakie bestaat uit het levenslang volgen van een glutenvrij dieet.
De behandeling voor coeliakie bestaat uit het levenslang volgen van een glutenvrij dieet.
Als je een glutenvrij dieet volgt, zullen de klachten uiteindelijk meestal verdwijnen. Een glutenvrij dieet is niet makkelijk. Zelfs het kleinste broodkruimeltje kan klachten geven. Ook via pannen, bestek, frituurvet of snijplanken kan een glutenvrije maaltijd toch besmet raken met gluten. Wees hier alert op.
Gluten komen voor in de graansoorten tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Haver is van nature glutenvrij, maar is vaak besmet met gluten. Haver wordt dan ook vaak niet goed verdragen. Als de glutenbevattende granen verwerkt zijn in brood, koekjes, gebak of andere producten, bevatten ze ook gluten en moeten vermeden worden. Gluten zit dus in producten waarvan je het niet direct verwacht, zoals ook chips, sauzen of medicijnen. Om aan te geven dat een product glutenvrij is, staat er op glutenvrije producten een symbool van een doorgestreepte aar.
Bij een glutenvrij dieet is het soms lastig om voldoende vezels binnen te krijgen. Veel vezelrijke producten vallen af. Denk aan de volkorengraanproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta of roggebrood. Lees hieronder een aantal tips om je vezelinname te verhogen.
Het is verstandig om met mensen uit je omgeving te bespreken dat je een glutenvrij dieet moet volgen en waarom dit nodig is. Heeft je kind coeliakie? Bespreek dit dan met leerkrach(en) en licht ook de klasgenootjes en ouders in. Het is handig om de leerkracht en ouders van vriendjes een lijstje te geven met verboden en veilige producten. Zorg dat er een trommeltje met glutenvrije tussendoortjes op school is. Als er een klasgenootje trakteert, kan je kind het glutenvrije tussendoortjes nemen.
Voor mensen met coeliakie bestaat er een patiëntenvereniging. De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV), die als doel heeft om mensen met coeliakie te steunen in het leven met de ziekte. Belangrijke activiteiten van de NCV zijn voorlichting, lotgenotencontact, belangenbehartiging van patiënten. De NCV heeft hiervoor verschillende communicatiemiddelen, zoals de website, social media en een verenigingsblad.
De Maag Lever Darm Stichting (MLDS), Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) én landelijke coeliakieartsen en -onderzoekers bundelen hun krachten met maar één doel: grip krijgen op coeliakie. Zodat we coeliakie in de toekomst kunnen voorkomen, en op korte termijn al verbetering voor vele patiënten bereiken.
Lees hier meer over deze samenwerking.
Maag Lever Darm Stichting
Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Twee miljoen Nederlanders kampen dagelijks met schaamte, angst of onmacht door spijsverteringsaandoeningen. Voor hen werken wij aan oplossingen. Dat doen we samen met artsen, onderzoekers, wetenschappers, patiënten en hun naasten, donateurs en vrijwilligers. Lees meer over de Maag Lever Darm Stichting.
Nederlandse Coeliakie Vereniging
Wij willen het leven makkelijker maken van mensen met een glutenvrij dieet. Op de eerste plaats komen we op voor de belangen van onze bijna 19.000 leden en maken we ons hard voor een eerdere en snellere diagnose. Daarnaast ondersteunen we wetenschappelijk onderzoek, geven we voorlichting en stimuleren we onderling contact tussen leden. Lees meer over de Nederlandse Coeliakie Vereniging.
Laat je sponsoren tijdens een sportieve uitdaging of verkoop je eigen werk.
kom in actieDoneer direct online voor meer onderzoek naar coeliakie.
doneerDeze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting samen met experts.