Glutenvrij dieet

Als je een glutenvrij dieet volgt, zullen de klachten uiteindelijk meestal verdwijnen. Een glutenvrij dieet is niet makkelijk. Zelfs het kleinste broodkruimeltje kan klachten geven. Ook via pannen, bestek, frituurvet of snijplanken kan een glutenvrije maaltijd toch besmet raken met gluten. Wees hier alert op.

Gluten komen voor in de graansoorten tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Haver is van nature glutenvrij, maar is vaak besmet met gluten. Haver wordt dan ook vaak niet goed verdragen. Als de glutenbevattende granen verwerkt zijn in brood, koekjes, gebak of andere producten, bevatten ze ook gluten en moeten vermeden worden. Gluten zit dus in producten waarvan je het niet direct verwacht, zoals ook chips, sauzen of medicijnen. Om aan te geven dat een product glutenvrij is, staat er op glutenvrije producten een symbool van een doorgestreepte aar.

Dana

''Soms waag ik toch een gokje met eten en dan word ik ziek. Dat is echt balen. De ziekte is soms ook zo onvoorspelbaar.''

Emmanuel

''Als ik geen coeliakie zou hebben, zou dat mijn leven veel makkelijker maken. Ik ben makelaar en de hele dag onderweg. Tussendoor snel een broodje halen is er niet bij.''

Marijne

''Het was een bijzonder moment: hand in hand kwam ik met mijn vader over de finish, onze droom.''

Jan-Frens en Tirza

''Glutenvrij eten in Oeganda was een verrassing.''

Thymen

''Ik wil laten zien dat je ook met coeliakie alles kunt bereiken.''

Gezin Boriichuk

''In Oekraïne bakte ik heel veel glutenvrij. Daar maakte ik foto’s van. Die deelde ik met andere leden van onze Coeliakievereniging daar.''

Glutenvrij en vezelrijk

Bij een glutenvrij dieet is het soms lastig om voldoende vezels binnen te krijgen. Veel vezelrijke producten vallen af. Denk aan de volkorengraanproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta of roggebrood. Lees hieronder een aantal tips om je vezelinname te verhogen.

Glutenvrij én vezelrijk

  • Tips om je vezelinname een boost te geven
    • Vers fruit

       

    • Verse groenten

    • Noten

    • Pinda’s

    • Zaden

    • Peulvruchten zoals bonen, kikkererwten, linzen*

    • Gedroogd fruit en tutti frutti*

    • Studentenhaver*

    • Pindakaas, notenpasta, zadenpasta*

    • Glutenvrij brood met minimaal 4,5 gram vezels per 100 gram (zie voedingswaarde op de verpakking)**

  • *Fabrikanten zijn verplicht op de verpakking aan te geven als een product gluten bevat.
  • ** Een goed voorbeeld is het  verse  AH Glutenvrije brood, dat sinds begin september op de markt is en heel vezelrijk is

Het is verstandig om met mensen uit je omgeving te bespreken dat je een glutenvrij dieet moet volgen en waarom dit nodig is. Heeft je kind coeliakie? Bespreek dit dan met leerkrach(en) en licht ook de klasgenootjes en ouders in. Het is handig om de leerkracht en ouders van vriendjes een lijstje te geven met verboden en veilige producten. Zorg dat er een trommeltje met glutenvrije tussendoortjes op school is. Als er een klasgenootje trakteert, kan je kind het glutenvrije tussendoortjes nemen.

Patiëntenvereniging

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Voor mensen met coeliakie bestaat er een patiëntenvereniging. De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV), die als doel heeft om mensen met coeliakie te steunen in het leven met de ziekte. Belangrijke activiteiten van de NCV zijnvoorlichting, lotgenotencontact, belangenbehartiging van patiënten. De NCV heeft hiervoor verschillende communicatiemiddelen, zoals de website, social media en een verenigingsblad.

Samenwerken om coeliakie te voorkomen

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS), Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) én landelijke coeliakieartsen en -onderzoekers bundelen hun krachten met maar één doel: grip krijgen op coeliakie. Zodat we coeliakie in de toekomst kunnen voorkomen, en op korte termijn al verbetering voor vele patiënten bereiken.
Lees hier meer over deze samenwerking.

Help je mee?

schoen Created with Sketch.

Kom in actie

Laat je sponsoren tijdens een sportieve uitdaging of verkoop je eigen werk.

kom in actie
Stroke 1 Created with Sketch.

Doneer online

Doneer direct online voor meer onderzoek naar coeliakie.

doneer

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting samen met experts.

 

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in