Voor de Coloscopie

Voor de coloscopie

Voor de coloscopie is het noodzakelijk dat uw dikke darm helemaal leeg en schoon is. De arts kan het onderzoek dan meestal zonder problemen uitvoeren en de binnenkant van uw darm goed onderzoeken. Voor het onderzoek drinkt u een laxerende vloeistof.

Voorbereiding op een coloscopie

Het drinken van een laxerende vloeistof
De dag vóór het onderzoek drinkt u thuis twee tot vier liter sterk laxerende vloeistof. Hierdoor wordt uw ontlasting heel dun en moet u vaak naar het toilet. Soms wordt een vezelarm dieet en Bisacodyl®, een sterk laxeermiddel, vanaf twee dagen voor het onderzoek voorgeschreven. De dag voor het onderzoek mag u niets eten. Water, thee, bouillon en limonade zonder koolzuur mag u meestal wel gebruiken. Afhankelijk van het tijdstip van het onderzoek mag u op de dag van het onderzoek soms licht ontbijten. Het is belangrijk om naast de laxerende vloeistof veel te drinken. Uiteindelijk moet uw ontlasting waterdun en vrijwel helder worden. Dat is een teken dat uw darm goed schoon is. U zult deze dag vaak naar het toilet moeten. Het is verstandig om hier rekening mee te houden. Mogelijke bijwerkingen van de laxeermiddelen zijn buikpijn, buikkrampen, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en soms braken. Ook jeuk, huiduitslag en irritaties rondom de anus kunnen optreden. Bij ernstige bijwerkingen is het verstandig om contact op te nemen met de behandelend arts. In de brochure Coloscopie kunt u meer lezen over de verschillende laxeermiddelen. 

Medicijngebruik
Indien u medicijnen gebruikt, overleg dat dan met uw behandelend arts. Bespreek altijd met uw arts welke medicijnen u gebruikt. Soms is het namelijk nodig om met bepaalde medicijnen tijdelijk te stoppen omdat deze het onderzoek beïnvloeden. De arts kan u vertellen welke medicijnen u wel en niet kunt blijven gebruiken.

Tijdens een coloscopie kan de arts kleine ingrepen uitvoeren als dat nodig is. Daardoor kan een wondje in de darmwand ontstaan. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is de kans op complicaties dan groter. Uw arts kan u vertellen of en vanaf wanneer u met deze medicijnen moet stoppen. Ook als u ijzertabletten gebruikt, is het verstandig dit te bespreken met uw arts. Meestal is het nodig om ten minste één week voor het onderzoek tijdelijk te stoppen. IJzertabletten veroorzaken een zwarte, kleverige laag op de darmwand. Dit maakt het onderzoek moeilijker.

Patiënten met andere aandoeningen
Als u een andere aandoening hebt, is het goed om dit ook van tevoren met uw arts te bespreken. Voor mensen met diabetes (suikerziekte) kan de voorbereiding op het onderzoek anders zijn. Voor mensen met een stoma verloopt het onderzoek anders. Het darmonderzoek gebeurt bij deze mensen niet via de anus maar via het stoma. De arts kan u hierover informeren.

De onderzoeken en ook bijbehorende voorbereiding kunnen per ziekenhuis wat verschillen. Wij adviseren u om de aanwijzingen van uw arts  op te volgen. Als u vragen heeft, kunt u het beste contact opnemen met het ziekenhuis waar het onderzoek plaatsvindt.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven