Video capsule endoscopie (VCE)

Wat is een videocapsule-endoscopie?

De videocapsule-endoscopie is een onderzoek waarbij de arts de binnenkant van het maagdarmkanaal kan bekijken. Het onderzoek gebeurt met behulp van een hele kleine camera die in een capsule is ingebouwd. U slikt de draadloze videocapsule door en de camera maakt twee keer per seconde een afbeelding. Via de normale bewegingen (peristaltiek) gaat de capsule door uw hele maagdarmkanaal heen. Meestal verlaat de videocapsule binnen 24-48 uur uw lichaam met de ontlasting.

De videocapsule heeft de grootte van een grote vitaminepil: ongeveer 11 bij 27 millimeter. De meeste mensen kunnen de videocapsule zonder problemen doorslikken. Kinderen die jonger zijn dan acht jaar hebben vaak problemen met het doorslikken. Bij hen wordt de videocapsule onder narcose ingebracht in de dunne darm. Het onderzoek is pijnloos.

Videocapsule-endoscopie wordt met name gebruikt om de dunne darm te onderzoeken. De arts kan dit onderzoek voorstellen als hij vermoedt dat er een afwijking in de dunne darm zit. Ook wanneer er sprake is van onverklaarbaar bloedverlies via de anus kan de arts een videocapsule-endoscopie voorstellen. We spreken van onverklaarbaar bloedverlies als er geen afwijkingen elders in het maagdarmkanaal zijn gevonden. Afwijkingen van de dikke darm, slokdarm en maag komen vaker voor dan dunne darmafwijkingen. De arts zal daarom meestal eerst een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie), slokdarm en/of maag (gastroscopie) uitvoeren.  Wanneer er niets uit die onderzoeken komt, spreken we bij bloedverlies van ‘onverklaarbaar’ bloedverlies. De oorzaak zit dan vrijwel zeker in de dunne darm.

Met behulp van de videocapsule-endoscopie kan de arts onder andere de volgende aandoeningen opsporen:

  • Ontstekingen in de dunne darm
  • Tumoren of poliepen in de dunne darm
  • Een bloeding in de dunne darm

Voor- en nadelen van videocapsule-endoscopie

Videocapsule-endoscopie is een duur onderzoek en het wordt niet in alle ziekenhuizen gedaan. Het kost bovendien veel tijd om alle beelden te bekijken en te analyseren. Een ander belangrijk nadeel van dit onderzoek is dat de arts geen hapjes weefsel (biopten) weg kan nemen. Ook poliepen kunnen niet direct tijdens het onderzoek verwijderd worden. Dit is allebei wel mogelijk tijdens ‘normale’ endoscopie onderzoeken. Tijdens een gastroscopie (slokdarm- en maagonderzoek), coloscopie (dikke darmonderzoek) en dubbelballon-endoscopie (dunne darmonderzoek) kan de arts wel biopten en 

poliepen wegnemen. Als tijdens een videocapsule-onderzoek een afwijking gevonden wordt in de dunne darm, is vaak alsnog een dubbelballon-endoscopie of kijkoperatie nodig.

Een voordeel van de videocapsule-endoscopie is dat het een pijnloos en niet belastend onderzoek is voor de patiënt. De arts zal altijd een afweging maken, als hij een keuze maakt voor een bepaald onderzoek. Dit is afhankelijk van uw klachten, andere onderzoeken die gedaan zijn, de vermoedens van uw arts en uw lichamelijke conditie.

Voor het onderzoek

De voorbereiding voor dit onderzoek verschilt per ziekenhuis. In sommige ziekenhuizen krijgt u dezelfde voorbereiding als bij een coloscopie (kijkonderzoek van de dikke darm). Dat betekent dat u de dag voor het onderzoek moet laxeren en niets meer mag eten. Het kan ook zijn dat u niet hoeft te laxeren,

maar dat u vanaf twaalf uur voor het onderzoek niet meer mag eten. De arts of verpleegkundige in het ziekenhuis zal u de precieze informatie over de voorbereiding geven. Als u medicijnen gebruikt, is het belangrijk om dit van tevoren te melden bij de arts. Soms is het noodzakelijk dat u tijdelijk stopt met de medicijnen. Stop nooit op eigen houtje, maar overleg altijd met uw arts.

Tijdens het onderzoek

U slikt de capsule door en u krijgt sensoren op uw buik geplakt. Deze sensoren ontvangen de beelden die de camera maakt en sturen ze vervolgens door naar een speciale ontvanger. Dit is een kleine opnamerecorder die u met een band om uw buik draagt.

Vervolgens moet u enige tijd in het ziekenhuis blijven. De arts of verpleegkundige zal dan regelmatig controleren of de beelden goed ontvangen worden. Als alles goed werkt, mag u meestal gewoon naar huis met de ontvanger om uw buik. Het is belangrijk dat u de aanwijzingen van de arts of verpleegkundige goed opvolgen. U moet bijvoorbeeld uit de buurt blijven van 

sterke elektromagnetische velden, want die kunnen de opnames verstoren. Ook mag u niet roken of intensief sporten. Als u gaat transpireren kunnen de plakkers (sensoren) op uw buik loslaten.

Na 24-48 uur verdwijnt de videocapsule meestal gewoon uit uw lichaam met de ontlasting. In enkele gevallen duurt dit langer, bijvoorbeeld als u last heeft van een vertraagde maagontlediging of een trage dikke darm. In zeldzame gevallen blijft de videocapsule ergens vastzitten in uw lichaam. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er een vernauwing of obstructie in uw darm zit. In ernstige gevallen is dan een operatie nodig om de capsule te verwijderen.

Na het onderzoek

De arts kan de opnames die de camera heeft gemaakt als een videofilm bekijken. De uitslag krijgt u binnen enkele weken via uw behandelend arts.

De videocapsule-endoscopie is een veilig onderzoek om aandoeningen van de dunne darm op te sporen. De enige bekende complicatie is het vastzitten van de videocapsule. Deze moet dan door middel van een endoscopie of operatie verwijderd worden. Dit is onderzoek is daarom niet geschikt voor mensen die last hebben van ernstig vertraagde maag of darmbewegingen. Ook als van tevoren bekend is dat u een vernauwing heeft in uw darm, is dit geen geschikt onderzoek.

Synoniemen

  • Camerapil
  • M2A capsule (mouth to anus)

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven