Mondbranden

Wat is mondbranden?

Mondbranden is een klacht die vrij veel voorkomt met name bij mensen tussen de veertig en zeventig jaar. Mensen die last hebben van mondbranden hebben een pijnlijk en/of branderig gevoel in de mondholte. Mondbranden kan een klacht op zich zijn maar het kan ook een verschijnsel zijn bij een andere aandoening.

Syndroom van mondbranden
Ook de aanduidingen 'syndroom van mondbranden' of 'burning mouth syndrome' (BMS) worden wel eens gebruikt. Deze benaming wordt officieel alleen gebruikt wanneer er geen (zichtbare) afwijking gevonden kan worden. Het syndroom van mondbranden komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en vooral bij vrouwen die ouder zijn dan 40 jaar.

Tongbranden
Sommige mensen hebben dit brandige, pijnlijke gevoel alleen op hun tong. Dit wordt tongbranden of glossodynie genoemd. De term glossodynie wordt ook wel gebruikt wanneer er geen oorzaak gevonden kan worden voor een pijnlijke of branderige tong. Andere klachten van de tong.

Oorzaak van mondbranden

Er zijn veel verschillende oorzaken voor een pijnlijk en/of branderig gevoel in de mond. Bij veel patiënten is echter, ook na uitgebreid onderzoek, geen oorzaak voor de klachten te vinden. In dat geval spreken we dus van syndroom van mondbranden of glossodynie.

Mogelijke oorzaken mondbranden:

 • Een mondslijmvliesaandoening, bijvoorbeeld een ontsteking. Dit kan veroorzaakt worden door een virus, een bacterie of door de schimmel Candida.
 • Een slecht passend kunstgebit of gebitsprothese of, in zeer zeldzame gevallen, een allergie voor een gebitsprothese of vulling.
 • Een verminderde speekselproductie. Dit kan worden veroorzaakt door ouderdom of door het syndroom van Sjögren.
 • Een tekort aan vitamine B12, ijzer, vitamine C, vitamine B6, foliumzuur en zink. De tong voelt dan meestal ook glad aan doordat de fijnkorrelige structuur ontbreekt. Diabetes wordt ook beschreven als mogelijk oorzaak.   
 • Mogelijk is er een hormonale oorzaak. De klacht komt meer voor bij vrouwen na de overgang. Dit is echter nog onduidelijk.
 • Chemotherapie. Een van de bijwerkingen van chemotherapie is mondbranden.

Klachten en symptomen bij mondbranden

Klachten en symptomen die kunnen voorkomen bij mondbranden:

 • Pijnlijk en/of branderig gevoel in de mondholte en op de tong. Dit is de meest voorkomende klacht.
 • Jeuk, een kriebelend gevoel en steken in de mondholte.
 • Rode plekken of andere veranderingen in het slijmvlies of op de tong.
 • Droge mond en smaakstoornissen.

Veel patiënten geven aan dat de klachten toenemen gedurende de dag.

Diagnose van mondbranden

Mondbranden kan voorkomen als symptoon of klacht bij een bepaalde aandoening maar het kan ook als klacht op zich voorkomen. De huisarts en/of tandarts kunnen de mondholte onderzoeken.

De huisarts kan bloedonderzoek laten doen. Eventueel kan de huisarts u doorverwijzen naar een KNO-arts (een keel-, neus-, en oorarts) of internist voor verder onderzoek.

Behandeling van mondbranden

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Als mondbranden het gevolg is van een ziekte wordt deze zo mogelijk behandeld.

Geen oorzaak voor mondbranden gevonden
In sommige gevallen is er geen duidelijke oorzaak van mondbranden. In dat geval is behandeling erg moeilijk. Veel mensen met klachten als mondbranden en tongbranden maken zich erg ongerust. 

Het uitsluiten van andere aandoeningen is daarom belangrijk. Als klacht op zich zijn zowel mondbranden als tongbranden onschuldige maar vervelende klachten. De klachten kunnen maandenlang aanhouden maar ze kunnen ook plotseling verdwijnen.

Soms kan de arts medicijnen voorschrijven. Het spierverslappende medicijn Baclofen en sommige antidepressiva kunnen soms een goed effect hebben op de klachten.

Tips en adviezen bij mondbranden

De onderstaande tips en adviezen kunnen klachten verminderen wanneer u last heeft van mondbranden:

 • Stress en spanningen lijken van invloed te zijn op klachten als tongbranden. Probeer stress te vermijden door bijvoorbeeld te zorgen voor voldoende ontspanning, beweging en nachtrust.
 • Roken en alcohol lijken schadelijk te zijn voor het mondslijmvlies. Stoppen met roken en matig zijn met alcoholgebruik kunnen de klachten mogelijk verminderen.
 • Pas op met scherpe kruiden of citrusvruchten.
  Sommige mensen geven aan dat de klachten verergeren na het eten van scherpe kruiden of citrusvruchten. U kunt het beste voor u zelf uitzoeken of uw klachten verergeren na het eten of drinken van bepaalde producten.

Uw tandarts en/of mondhygiënist kunnen u adviseren over een goede mondhygiëne. U kunt uw weerstand op peil houden door gezond en gevarieerd te eten, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen.

Synoniemen

 • Syndroom van mondbranden
 • Tongbranden
 • Glossodynie

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven