Waarom zijn vezels zo belangrijk?

Dat vezels bijdragen aan het gezond houden van onze spijsvertering, wist je misschien al. Maar wat doen vezels nog meer voor ons lichaam? En hoe werken vezels precies? Prof. Dr. Ben Witteman (MDL-arts en onderzoeker aan de Wageningen University and Research) legt het uit, tijdens een wel heel bijzondere reis door het menselijk lichaam.

Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken

Waarom zijn vezels zo belangrijk?

Vezelrijke voeding draagt bij aan een soepele spijsvertering. Met vezels kun je bijvoorbeeld verstopping of diarree voorkomen en verminderen. Ook dragen ze bij aan een langdurig verzadigd gevoel, en kunnen ze het risico op darmkanker verlagen.

Wist jij al dat de werking van vezels verder reikt dan in onze buik - en dat ze bijvoorbeeld ook iets betekenen voor onze hersenen? En wat gebeurt er als je te weinig vezels eet? Kortom: waarom zijn vezels zo belangrijk? Dr. Witteman legt het uit in deze video.

Waarom vinden we gezond eten zo lastig?

Gezond eten: we willen het maar al te graag. Maar waarom vinden we het volhouden van een gezond, vezelrijk en verantwoord eetpatroon soms zo lastig? Prof. Dr. Emely de Vet doet 3 testjes, en geeft je tot slot haar beste tips.

Bekijk de video

Goedkoop, gezond én vezelrijk boodschappen doen

Gezond en vezelrijk eten: het hoeft niet duur te zijn. Deze tips van diëtist en voedingswetenschapper Marijke Berkenpas helpen je op weg!

Bekijk de video

Wat eet de diëtist?

Het advies is om 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Wat eet de diëtist om dit aantal te halen? Tips uit het boodschappenmandje van Marijke Berkenpas.

Bekijk de video

Kun je afvallen door vezels te eten?

Vezels en afvallen: hoe zit dat eigenlijk? Guido Camps, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit, legt het uit. Want ja: er is een groot verschil tussen je 'vol voelen' en 'vol zitten'...

Bekijk de video

Op supermarktsafari: hoe kies ik een vezelrijke avondmaaltijd?

Marijke Berkenpas - diëtist en voedingswetenschapper - gaat op pad met een consument. De challenge: 'Zoek een vezelrijke avondmaaltijd bij elkaar'.

Bekijk de video

Op supermarktsafari: hoe kies ik een vezelrijk ontbijt?

Marijke Berkenpas - diëtist en voedingswetenschaper - laat je zien hoe je snel een vezelrijk ontbijt bij elkaar verzamelt in de supermarkt. Boordevol handige tips!

Bekijk de video
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer