Coeliakie (dit spreek je uit als: seu-lia-kìe) is een auto-immuunziekte. Het lichaam is overgevoelig voor gluten. Gluten is een eiwit dat in sommige granen voorkomt. Als het lichaam in aanraking komt met gluten, beschadigen de darmvlokken. Waardoor buikklachten ontstaan. Sommige mensen noemen coeliakie daarom ook wel een gluten-intolerantie. Coeliakie geeft niet bij iedereen duidelijke klachten. De klachten kunnen heel verschillend zijn en het kan op elke leeftijd ontstaan.

meer over deze aandoening

Hoe herken ik het?

Klachten kunnen heel verschillend zijn. De een heeft veel klachten en de ander niet. De klachten kunnen heel vaag en onduidelijk zijn. Het vermoeden is dat hierdoor veel mensen in Nederland rondlopen met coeliakie, zonder dat zij het zelf weten.

De precieze oorzaak van coeliakie is nog onbekend. Wel is duidelijk dat erfelijkheid, je microbioom en virusinfecties in de darm een rol lijken te spelen. Waarschijnlijk wordt coeliakie veroorzaakt door een combinatie van genetische (erfelijke) en omgevingsfactoren. 

Meest voorkomende klachten bij coeliakie

Klachten die kunnen duiden op coeliakie zijn;

  • aanhoudende diarree
  • soms juist verstopping
  • stinkende ontlasting
  • opgezette buik
  • verminderde eetlust
  • buikpijn
meer over de klachten

Hoe gaat het verder?

Coeliakie wordt vastgesteld met een bloedonderzoek. Een bloedtest kan vaststellen of er antistoffen tegen gluten in het bloed aanwezig zijn. Bij volwassenen wordt ook het dunne darmslijmvlies onderzocht. Als de diagnose coeliakie is vastgesteld bestaat de behandeling uit het volgen van een levenslang glutenvrij dieet. Er zijn geen medicijnen.

meer over de diagnose en behandeling

Coeliakie patiëntverhalen

Dana

''Soms waag ik toch een gokje met eten en dan word ik ziek. Dat is echt balen. De ziekte is soms ook zo onvoorspelbaar.''

Emmanuel

''Als ik geen coeliakie zou hebben, zou dat mijn leven veel makkelijker maken. Ik ben makelaar en de hele dag onderweg. Tussendoor snel een broodje halen is er niet bij.''

Marijne

''Het was een bijzonder moment: hand in hand kwam ik met mijn vader over de finish, onze droom.''

Jan-Frens en Tirza

''Glutenvrij eten in Oeganda was een verrassing.''

Thymen

''Ik wil laten zien dat je ook met coeliakie alles kunt bereiken.''

Gezin Boriichuk

''In Oekraïne bakte ik heel veel glutenvrij. Daar maakte ik foto’s van. Die deelde ik met andere leden van onze Coeliakievereniging daar.''

Wat kan ik doen?

Als je een glutenvrij dieet volgt, zullen de klachten uiteindelijke meestal verdwijnen. Een glutenvrij dieet is niet makkelijk. Zelfs de kleinste broodkruimeltjes kunnen klachten veroorzaken. Gluten komt voor in de graansoorten tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Haver is van nature glutenvrij, maar is vaak besmet met gluten.

Je huisarts, diëtist en ook de Nederlandse Coeliakie Vereniging kunnen je tips en informatie geven over het glutenvrije dieet.

meer over wat kan ik doen

Samenwerken om coeliakie te voorkomen

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS), Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) én landelijke coeliakieartsen en -onderzoekers bundelen hun krachten met maar één doel: grip krijgen op coeliakie. Zodat we coeliakie in de toekomst kunnen voorkomen, en op korte termijn al verbetering voor vele patiënten bereiken.
Lees hier meer over deze samenwerking.

Help je mee?

schoen Created with Sketch.

Kom in actie

Laat je sponsoren tijdens een sportieve uitdaging of verkoop je eigen werk.

kom in actie
Stroke 1 Created with Sketch.

Doneer online

Doneer direct online voor meer onderzoek naar coeliakie.

doneer

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting samen met experts.

 

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Fiets of wandel mee op 14 september

Doe je mee met de Buik Klassieker?
schrijf je in