Slokdarmkankerweek

Het belang van vroege opsporing

Slokdarmkankerweek

Het belang van vroege opsporing

Van 21 t/m 25 januari is het maag- en slokdarmkankerweek. Nederland staat wereldwijd op de tweede plek op de ranglijst van landen waar slokdarmkanker het meest voorkomt. In Nederland krijgen bijna 2.500 mensen per jaar slokdarmkanker. Dat zijn 7 mensen per dag en het aantal nieuwe gevallen neemt elk jaar toe.

Slokdarmkanker wordt helaas vaak (te) laat ontdekt. Slechts één op de vier patiënten met slokdarmkanker is na 5 jaar nog in leven. Als kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, neemt de kans op succesvolle behandeling en langere overleving aanzienlijk toe. Als de diagnose op tijd wordt gesteld, verbetert de kans op genezing zelfs tot wel 50 procent.

Er heerst nog veel onbekendheid over deze vorm van kanker. Meer informatie over deze aandoening is dan ook noodzakelijk om mensen zowel te informeren over de alarmsignalen, de urgentie van vroege opsporing, mogelijkheden in behandelingen, de ziekte en bijhorende complicaties na operatie.

Robert, de man van Rosa
Robert, de man van Rosa

Rosa Beers (44) kreeg in mei 2017 geheel onverwacht de diagnose slokdarmkanker. De schok was enorm, maar in eerste instantie ging ze met frisse moed de behandeling in met een helder doel voor ogen: genezing. Toen bleek dat er uitzaaiingen waren in haar lever, werd zij ongeneeslijk ziek verklaard. Rosa zou niet meer beter worden.

Rosa kwam in aanraking met de Maag Lever Darm Stichting dankzij een actie die op touw is gezet door haar drie goede vriendinnen, onder de naam: Running4Roos.

Deze actie heeft uiteindelijk een enorm aantal mensen in beweging gebracht om te gaan hardlopen en wandelen tijdens het Dam-tot-Dam weekend in september 2018.

Vlak na het Dam-tot-Dam weekend kreeg Rosa het bericht dat ze was uitbehandeld. De artsen konden niks meer voor haar betekenen en vanaf dat moment ging de conditie van Rosa hard achteruit. Afgelopen november is ze temidden van haar familie overleden.

Onderzoek naar slokdarmkanker is zó hard nodig. Door slokdarmkanker vroegtijdig op te sporen, worden levens gered.

Elke dag krijgen zeven mensen de diagnose slokdarmkanker. Slokdarmkanker is een sluipmoordenaar, omdat het vaak (te) laat vastgesteld wordt.

Als slokdarmkanker in een vroeg stadium kan worden opgespoord, is de kans op genezing groter. Dat vroege opsporing effectief is, bewijst het bevolkingsonderzoek darmkanker dat nu al jaarlijks 1400 levens redt.

Online magazine slokdarmkanker

(Ervarings-)deskundigen over de strijd tegen slokdarmkanker

Vraag gratis aan

Yonne

Yonne Peters (Radboud UMC) doet onderzoek om (voorstadia van) slokdarmkanker vroegtijdig op te sporen. Met een ademtest (e-Nose) worden mensen met een hoger risico op slokdarmkanker opgespoord. Vervolgens kan met een dun kijkertje via de neus de ziekte worden uitgesloten of aangetoond. Lees meer over dit onderzoek.

Vroege opsporing redt levens

Naar boven