'Wat wij willen onderzoeken is of we met een eenvoudige ademtest bij de huisarts mensen met een verhoogd risico op slokdarmkanker er makkelijk kunnen uitpikken.'
Yonne Peters (arts-onderzoeker, Radboudumc)Slokdarmkankerweek
In Nederland krijgen bijna 3.000 mensen per jaar slokdarmkanker. Dat zijn 8 mensen per dag en het aantal nieuwe gevallen neemt elk jaar toe.
Slokdarmkanker wordt helaas vaak (te) laat ontdekt. Slechts één op de vier patiënten met slokdarmkanker is na 5 jaar nog in leven. Als kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, neemt de kans op succesvolle behandeling en langere overleving aanzienlijk toe. Als de diagnose op tijd wordt gesteld, verbetert de kans op genezing zelfs tot wel 50 procent.
Er heerst nog veel onbekendheid over deze vorm van kanker. Meer informatie over deze aandoening is dan ook noodzakelijk om mensen zowel te informeren over de alarmsignalen, de urgentie van vroege opsporing, mogelijkheden in behandelingen, de ziekte en bijhorende complicaties na operatie.
Rosa Beers (44) kreeg in mei 2017 geheel onverwacht de diagnose slokdarmkanker. De schok was enorm, maar in eerste instantie ging ze met frisse moed de behandeling in met een helder doel voor ogen: genezing. Toen bleek dat er uitzaaiingen waren in haar lever, werd zij ongeneeslijk ziek verklaard. Rosa zou niet meer beter worden.
Rosa kwam in aanraking met de Maag Lever Darm Stichting dankzij een actie die op touw is gezet door haar drie goede vriendinnen, onder de naam: Running4Roos. Deze actie heeft uiteindelijk een enorm aantal mensen in beweging gebracht om te gaan hardlopen en wandelen tijdens het Dam-tot-Dam weekend in september 2018. Vlak na het Dam-tot-Dam weekend kreeg Rosa het bericht dat ze was uitbehandeld. De artsen konden niks meer voor haar betekenen en vanaf dat moment ging de conditie van Rosa hard achteruit. Afgelopen november is ze temidden van haar familie overleden.
Elke dag krijgen acht mensen de diagnose slokdarmkanker. Slokdarmkanker is een sluipmoordenaar, omdat het vaak (te) laat vastgesteld wordt. Als slokdarmkanker in een vroeg stadium kan worden opgespoord, is de kans op genezing groter. Dat vroege opsporing effectief is, bewijst het bevolkingsonderzoek darmkanker dat nu al jaarlijks 1400 levens redt.
Dit doen wij tegen slokdarmkanker
De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om slokdarmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij onder andere door middel van voorlichting en vroege opsporing.