Darmkanker herkennen

Herken de alarmsignalen

Darmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, als de tumor tenminste op tijd ontdekt wordt. Hoe vroeger darmkanker vastgesteld wordt, hoe groter de kans op volledige genezing. Het is daarom belangrijk om op tijd naar de huisarts te gaan en niet met klachten te blijven rondlopen.

Darmkanker komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Als u ouder bent dan 50 jaar is het dus goed om extra alert te zijn op klachten. Als er darmkanker in uw familie voorkomt, zeker bij familieleden onder de vijftig jaar en/of als dit eerstegraadsfamilieleden betreft, is de kans op darmkanker ook groter.

De volgende klachten kunnen wijzen op darmkanker:

  • Een blijvende verandering in het ontlastingspatroon; in regelmaat of samenstelling van de ontlasting.
  • Bloed en/of slijm bij de ontlasting.
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies.
  • Bloedarmoede
  • Aanhoudende ongemakken in de buik, zoals pijn, krampen en een opgeblazen gevoel.
  • Loze aandrang, of het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang.
  • Aanhoudende vermoeidheid.

Deze klachten kunnen een gevolg zijn van darmkanker. Ze kunnen echter ook een andere oorzaak hebben. Bij bloed in de ontlasting, is het altijd verstandig om een afspraak te maken met de huisarts. Voor de andere klachten geldt dat het belangrijk is om naar de huisarts te gaan, als ze langer dan twee weken aanhouden. De huisarts kan inschatten of er reden is voor verder onderzoek.

Alarmsignalen darmkanker

Wanneer naar de huisarts gaan?

Hoe eerder de diagnose darmkanker wordt gesteld, hoe meer kans er is op volledige genezing. Als u klachten heeft die op darmkanker kunnen wijzen, is het verstandig om op tijd naar de huisarts te gaan. De huisarts luistert naar uw klachten en zal u lichamelijk onderzoeken. Dit houdt in dat hij of zij aan uw buik zal voelen en naar uw darmen zal luisteren.

In sommige gevallen zal de huisarts een rectaal toucher doen. Bij dit onderzoek gaat de huisarts met een vinger in uw anus om de binnenkant van uw endeldarm te onderzoeken. Afhankelijk van uw klachten, uw leeftijd en de uitkomsten van het lichamelijk onderzoek, kan de huisarts u doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts (MDL-arts) in het ziekenhuis.

Online magazine In Balans

Ontvang gratis ons magazine 'In Balans' over het belang van vroege opsporing en tips voor een gezonde leefstijl.

 

Download gratis

Ga naar de huisarts

  • Als u regelmatig darmklachten heeft

Iedereen heeft wel eens last van darmklachten of problemen met de stoelgang. Als deze klachten regelmatig terugkomen, of langer dan twee weken aanhouden, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook als u ouder bent dan 50 jaar en u voor het eerst darmklachten heeft, is het verstandig naar de huisarts te gaan.

  • Als in uw familie vaker darmkanker voorkomt

Als meerdere mensen in uw familie een vorm van darmkanker hebben of hebben gehad, is er een kans dat de darmkanker erfelijk is. Deze kans is ook aanwezig als één familielid op (zeer) jonge leeftijd darmkanker krijgt. Als u ongerust bent of darmkanker in uw familie erfelijk is, kunt u dit met uw huisarts bespreken.

  • Als u erg ongerust bent

Samen met de huisarts kunt u bespreken of uw ongerustheid terecht is. De huisarts is er ook om uw onrust weg te nemen.

Onderzoeken in het ziekenhuis

Hoe wordt de juiste diagnose gesteld?
Als u door de huisarts wordt doorverwezen naar het ziekenhuis is een kijkonderzoek (endoscopie) van de dikke darm vrijwel altijd de eerste stap. Poliepen of tumoren in de darm worden zo opgespoord. De arts kan kiezen uit verschillende kijkonderzoeken. Bij een coloscopie wordt de hele dikke darm onderzocht. Het is ook mogelijk om slechts een deel van de dikke darm te onderzoeken. Tijdens een sigmoïdoscopie bekijkt de arts alleen het laatste s-vormige deel van de dikke darm. Een proctoscopie is een kijkonderzoek van de endeldarm, het allerlaatste deel van de dikke darm.


Coloscopie

Via de anus wordt een flexibele slang met een lampje en een camera (endoscoop) door de darm opgeschoven. De arts kan zo poliepen en tumoren in de dikke darm opsporen.
Een groot voordeel is dat de arts direct ook kleine ingrepen kan uitvoeren. De meeste poliepen kunnen tijdens een coloscopie meteen verwijderd worden. Ook kan de arts een hapje weefsel (biopt) nemen van een tumor of een ‘verdachte’ plek in het slijmvlies van de darm. Deze poliepen en biopten worden vervolgens in het laboratorium onderzocht op onrustige of kwaadaardige cellen. Als er kwaadaardige cellen worden aangetroffen is er sprake van darmkanker.

Veel mensen zien erg op tegen een kijkonderzoek van de darm. Bespreek uw angst van tevoren met de arts. Meestal kunt u kiezen voor een roesje (sedatie). Hierdoor wordt u slaperig en bent u zich minder bewust van het onderzoek. Meer informatie over de coloscopie.

CT-colonografie
Als een endoscopie niet mogelijk is, kan er ook een CT-colonografie gedaan worden. Dit wordt ook wel een virtuele coloscopie genoemd. Het is een speciaal röntgenonderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een CT-scan. Het voordeel van dit röntgenonderzoek is dat er zonder inwendig onderzoek toch afbeeldingen van de binnenkant van de dikke darm gemaakt kunnen worden. Het nadeel is dat er tijdens dit onderzoek geen kleine ingrepen zoals een biopsie of het verwijderen van een poliep kunnen worden verricht. Een CT-colonografie is nog niet in alle ziekenhuizen mogelijk. Meer informatie over de CT-colonografie.

Aanvullende onderzoeken

Als de diagnose darmkanker is gesteld, is het nodig vast te stellen hoe ver de tumor is doorgegroeid in het omringende weefsel. Ook wordt er onderzocht of er uitzaaiingen zijn naar de lymfeklieren, naar de lever of naar andere organen. Er zijn verschillende aanvullende onderzoeken mogelijk:

Mogen wij op jou rekenen?

Iedere dag krijgen 35 mensen de diagnose darmkanker en overlijden er 14 mensen aan deze ernstige ziekte. Wij steunen verschillende onderzoeken op het gebied van darmkanker. Wil jij helpen om meer onderzoek mogelijk te maken? Je kunt ons steunen met jouw financiële bijdrage. Als stichting ontvangen we geen hulp van de overheid. Onze projecten zijn alleen mogelijk te maken door gevers zoals jij.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven