Gezonde boodschappen: zo hou je het betaalbaar

Om te beginnen een vraag aan jou, beste lezer. Want wanneer je gezonde boodschappen vergelijkt met ongezonde boodschappen, zijn deze in jouw beleving dan duurder, goedkoper, of gelijk geprijsd? De kans is groot dat jij deze als duurder ervaart dan ongezonde boodschappen. Uit onderzoek onder consumenten blijkt in ieder geval dat driekwart van hen dit denkt. En daar willen wij iets aan doen.

cartoon nagf

Tegenstrijdig

Eerlijk is eerlijk: je betaalt meer voor een kilo appels dan voor een kilo biscuitjes. Om een voorbeeld te noemen: de verhoging van de btw op groente en fruit van 6 naar 9 procent (januari 2019) draagt daar niet aan bij. Deze prijsverhoging is juist een drempel om méér groente en fruit te eten, terwijl verschillende (gezondheids)instanties en maatschappelijke organisaties zich hier juist zo hard voor maken. Behoorlijk tegenstrijdig dus!

Ondanks dat gezond eten echt niet altijd duurder is dan ongezond eten, grijpen veel consumenten sneller naar 'vulling' in plaats van 'voeding' in de supermarkt. Met andere woorden: we kiezen voor producten die ons wel de kilocalorieën leveren, zonder (of met slechts heel weinig) dat ze ons voorzien van waardevolle voedingsstoffen.

Wapenfeiten

Zoals in veel gevallen is goedkoop ook hier letterlijk duurkoop. Het zal je vast niet onbekend zijn dat je met gezonde voeding goed voor je lichaam zorgt, terwijl ongezonde voeding daar juist afbreuk aan doet. Prijs is echter een belangrijke factor als het gaat om gezonde keuzes, en dan met name groente en fruit. Wat wapenfeiten op een rij:

  • Sinds de verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9 procent staat is de consumptie van groenten en fruit stil. Er is een relatie tussen de stijgende consumentenprijs en een daling in de verkoop van groente en fruit;
  • 18% van de consumenten geeft aan minder fruit te kopen en 14% minder groenten te kopen als gevolg van de btw-verhoging;
  • Gemiddeld wordt minder dan 57% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan groenten en fruit gegeten.

Volgens de laatste voedselconsumptiepeiling eten we nu gemiddeld 131 gram groenten en 113 gram fruit, terwijl respectievelijk 250 en 200 gram zijn aanbevolen. Kortom: we mogen méér groenten en fruit eten. Ze zitten vol vezels, vitaminen, mineralen, en leveren dus gezondheidswinst, maar de huidige btw-tarieven maken dat je meer betaalt voor groenten en fruit. Wij pleiten daarom voor betaalbare, gezonde en vezelrijke boodschappen voor iedereen. Door het initiatief 'Gezonde Boodschappen' te ondersteunen, maar ook door jou verder te helpen met handige budgettips voor de dagelijkse boodschappen.

Peulvruchten receptenboekje

Heerlijke vezelrijke recepten bomvol peulvruchten

Budgetproof groente- en fruittips

  1. Kies gerust ook voor diepvriesgroenten en -fruit. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dat deze producten minstens zo gezond zijn als verse groenten en fruit. Direct van het land worden ze verwerkt en ingevroren, maar zijn vaak een stuk goedkoper dan de verse varianten! Dit geldt ook voor groente uit blik of pot, mits je een variant zonder toegevoegd zout en/of suiker kiest.
  2. Eet uit het seizoen. Seizoensgroenten en -fruit zijn vaak goedkoper. En hartstikke gezond! Bovendien maak je zo een milieubewuste keuze.
  3. Kies je voor verse groenten, vermijd dan de kant-en-klaar gesneden groentemixen, deze zijn vaak een stuk prijziger dan de ongesneden variant.
  4. Koop slim: kook met aanbiedingen, wees lekker creatief met restjes en check altijd je voorraadkast en koelkast voor je boodschappen gaat doen. Een goede voorbereiding en een fijne boodschappenlijst is écht het halve werk.

Lees hier meer budgettips voor gezonde boodschappen, of bekijk hier de video waarin diëtist en voedingswetenschapper Marijke Berkenpas je meeneemt op supermarktsafari.

GBVI_logo_groenzwart_rgb

Samen met het GroentenFruit Huis en een twintigtal maatschappelijke organisaties willen we consumenten bewegen gezonder te eten. Daarom doen we een beroep op de overheid om de btw-verhoging op groenten en fruit terug te draaien dan wel andere maatregelen te treffen. We pleiten voor 'Gezonde Boodschappen voor Iedereen!'

Bron: GroentenFruit Huis, Voedselconsumptiepeiling.  

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer