Irene Westerbeek: “Ik ben gruwelijk open over mijn stoma”

Deelnemer aan docu-serie ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’

“Ik wil graag een positiever beeld schetsen over de ziekte van Crohn en een stoma” zegt Irene Westerbeek over haar deelname aan de docuserie ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’. “Want het gaat hierbij echt niet om zielige mensen die thuis zitten en onzichtbaar zijn in de maatschappij. Dat is een vooroordeel. Dit gaat ook over jonge mensen die volop in het leven staan.”

Had ik dit maar eerder gedaan

“Ooit dacht ik dat een stoma het ergste was dat me kon gebeuren”, zegt Irene. “Nu denk ik: had ik maar eerder een stoma gekregen, dan was me een hoop getob bespaard gebleven. Jarenlang had ik last van perianale fistels. Een fistel wordt wel eens beschreven als een ‘pijpzweertje’, maar die naam dekt absoluut de lading niet. Fistels worden ontzettend gebagatelliseerd. Ze zijn veel heftiger, ingrijpender en pijnlijker dan een stoma. Na het aanleggen van de stoma bleef ik nog lang last houden van die fistels. Pas na een rectumamputatie was ik daarvan af en merkte ik pas hoeveel gemakkelijker het leven was met ‘alleen maar’ een stoma. Nu grap ik wel eens dat ik het schoonste kontje van Rotterdam heb.”

Alleen maar complimenten

“Hoe je zelf met je ziekte omgaat, bepaalt ook hoe de omgeving erop reageert. Ik ben vrij openhartig en echt gruwelijk open over mijn stoma. Ik ben er echt nog nooit op aangekeken, heb alleen maar complimenten gekregen. Ik merk wel dat er een groot gebrek aan kennis is. Voorbeeld: om het vleeskleurige zakje van mijn stoma wat minder medisch te maken, maak ik stomahoesjes in verschillende stofjes. Ziet er gewoon leuker uit. Daardoor ben ik op het strand, in mijn bikini, wel eens gevraagd waar ik dat leuke draadloze tasje had gekocht. Na mijn uitleg moesten mensen dan hard lachen. Ze hebben geen idee.”

Je ziekte is niet je identiteit

“Het verlies of de beschadiging van een lichaamsdeel, zoals bijvoorbeeld een stoma, kan psychisch heftig zijn en invloed hebben op zelfvertrouwen en je identiteit. Door mijn expressieve uiterlijk was ik het al gewend om op te vallen en af te wijken van de norm. Toch vinden mensen het al snel schokkend dat je een stoma hebt. Soms maak ik daar gebruik van en ‘gooi ik de stomakaart op’. Als er bijvoorbeeld een rij staat bij het toilet verschaft de stoma me gemakkelijk toegang tot het invalidentoilet. Ik ben totaal niet zielig, integendeel. Mijn stoma heeft me veel meer vrijheid gegeven.”

de docuserie is hier te bekijken

Sanne Savelsbergh

''Niemand kan ons bevrijden van onze onzekerheden, behalve wijzelf.''

Sarah Kerbosch

''Pas later merkte ik de psychische impact van mijn ziekte.''

Irene Westerbeek

''Ik ben gruwelijk open over mijn stoma.''

Judith van der Wijst

''Iedereen met PDS heeft struggles, voelt pijn en schaamt zich ervoor.''

Naomi Reesing

''Ik wil het taboe rondom het Prikkelbare Darm Syndroom doorbreken.''

Zoë Lefevere

''Als je niet open bent, draag je de last van je ziekte in je eentje.''

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in