Judith van der Wijst: “Iedereen met PDS heeft struggles”

Deelnemer aan docu-serie ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’

Sinds vijf jaar heeft Judith van der Wijst het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS). “PDS gaat altijd met ups-and-downs. Sommige dagen zijn normaal, dan vergeet je bijna hoe het is. Op andere dagen heb ik veel last, is mijn buik enorm opgezwollen en pijnlijk. Het heeft dan ook invloed op mijn zelfbeeld, ik vind mezelf minder mooi, zit minder goed in mijn vel. Ik vind het jammer dat er nog steeds grappen over worden gemaakt over ontlasting. Iedere vrouw poept en zou daar open over moeten kunnen zijn. Net zoals over ongesteldheid trouwens.”

PDS en mijn vakgebied

"Ik ben werkzaam in de theaterwereld en daar zie ik dat ik zeker niet de enige ben met PDS. Het is een baan met een onregelmatig slaapritme, lange dagen, veel stress, je kunt niet altijd eten in rust of je eet pas heel laat in de avond… Dat zijn allemaal factoren die van invloed zijn. Ik probeer hier op mijn werk, en op social media, heel open over te zijn. Hoe kwetsbaarder je je opstelt en hoe eerlijker je bent, hoe beter en menselijker men hierop reageert."

Onzichtbaar

"Je darmen zijn zo belangrijk. Daar start en eindigt je spijsvertering en dat beïnvloedt je gezondheid. Door mijn PDS merk ik dat mijn immuunsysteem niet optimaal functioneert. Je afweersysteem zit grotendeels in je darmen. Ik ben veel vatbaarder voor virusjes en wordt sneller ziek dan andere mensen. Ik doe er alles aan om gezond te blijven, maar soms ziet mijn lichaam dat anders. PDS is aan de buitenkant niet zichtbaar en daarom heb je altijd het idee dat je je moet verantwoorden als je je niet goed voelt."

PDS in je relatie

"Ik vind het prachtig dat ik eerlijk kan zijn over PDS in mijn relatie. Mijn vriend zegt: ‘Dit maakt jou ook jou, PDS hoort bij je’. Hij wil het graag begrijpen zodat hij er rekening mee houden wanneer dat nodig is. Hij helpt me als ik klachten heb, door mij bijvoorbeeld buikmassages te geven en/of kruikjes te maken. We zijn allebei heel open personen en dat maakt het allemaal wel gemakkelijker. Die openheid zou binnen relaties de norm moeten zijn."

Je bent niet alleen

"Ik zou willen dat mensen die naar de documentaire kijken, beseffen dat ze niet alleen zijn met deze klachten. Iedereen met PDS heeft struggles, voelt pijn en schaamt zich ervoor. Ik hoop mensen te inspireren om hun dromen te blijven najagen, ondanks de PDS. Omarm het en vind zo je eigen weg."

de docuserie is hier te bekijken

Sanne Savelsbergh

''Niemand kan ons bevrijden van onze onzekerheden, behalve wijzelf.''

Sarah Kerbosch

''Pas later merkte ik de psychische impact van mijn ziekte.''

Irene Westerbeek

''Ik ben gruwelijk open over mijn stoma.''

Judith van der Wijst

''Iedereen met PDS heeft struggles, voelt pijn en schaamt zich ervoor.''

Naomi Reesing

''Ik wil het taboe rondom het Prikkelbare Darm Syndroom doorbreken.''

Zoë Lefevere

''Als je niet open bent, draag je de last van je ziekte in je eentje.''

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in