Trots kijken wij terug op 2023

17 januari 2024

Één van onze goede voornemens komt ieder jaar terug: het verschil maken op het gebied van de spijsvertering voor iedereen. Dat doen we samen met artsen, onderzoekers, wetenschappers, patiënten en hun naasten, donateurs en vrijwilligers. Vandaag blikken wij terug op momenten die in 2023 het verschil hebben gemaakt.

2023 in één overzicht:

  1. In februari ging Buikbelang officieel van start! Dit is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting, het Universitair Medisch Centrum Groningen en Wageningen University & Research. Buikbelang heeft als doel om de werking van het darmmicrobioom beter te leren kennen.
  2. Tijdens de collecteweek zijn er ruim 4.000 collectanten voor ons de straat op gegaan. Daarnaast hebben 1.383 collectanten een online collectebus aangemaakt. De collecte bracht in totaal 469.468 euro op. Dit is bijna ½ miljoen dat besteed kan worden aan wetenschappelijk onderzoek!
  3. Naast de landelijke collecte zijn er ook veel mensen zelf voor ons in actie gekomen. Bijvoorbeeld door armbandjes te verkopen of de marathon te rennen. Al deze acties hebben 180.310,57 euro opgeleverd voor wetenschappelijk onderzoek. Eén van deze actievoerders was Wim. Hij is maar liefst 61x uit een vliegtuig gesprongen omdat zijn beide ouders uit darmkanker zijn overleden. Hier heeft Wim 73.692 euro mee opgehaald!
  4. In september vond de 13e editie onze Zuiderzee Klassieker plaats! Met deze jaarlijkse fietstocht hebben we één doel voor ogen: samen zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar spijsverteringsziekten. De deelnemers hebben met elkaar het fantastische bedrag van 102.000 euro opgehaald!
  5. Dankzij onze donateurs, vrijwilligers en actievoerders was het mogelijk om ruim 1 miljoen te investeren in vier veelbelovende onderzoeken gericht op de vroege opsporing van spijsverteringsziekten. Veel spijsverteringsziekten zijn beter te behandelen als ze eerder worden ontdekt. De vier onderzoeken vallen binnen de subsidielijn ‘Right on Time’.
  6. Ook op het gebied van alvleesklierkanker hebben we nieuwe onderzoeken mogelijk kunnen maken. Binnen één van onze initiatieven, het Deltaplan Alvleesklierkanker, lopen nu 30 onderzoeken. Hierdoor konden meer mensen met alvleesklierkanker worden geholpen, bijvoorbeeld met een operatie.
  7. De testfase van de slimme toiletbril ging van start. Daarin wordt getest hoe deze toiletbril mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kan helpen. Door meer inzicht te krijgen in de ziekte, kunnen klachten en ziekenhuisbezoeken verminderd worden.
  8. Samen met bedrijfscateraar Appèl hebben wij een test gedaan in hun bedrijfsrestaurant in Amersfoort. Eten mensen meer vezels als ze de voordelen kennen en vezelrijke voeding aangeboden krijgen? Tijdens de testperiode, die we ‘Fit met Vezels’ hebben genoemd, konden de gasten naast de gewone gerechten ook voor vezelrijke varianten kiezen. Dat was een succes want de vezelrijke keuzes vielen in de smaak!
  9. Samen met de HogeNood-app doen wij ieder jaar onderzoek naar de toiletvriendelijkheid in Nederland. Dit onderzoek wordt in november gepubliceerd op Wereld Toilet Dag! De gemeente West Maas en Waal bleek dit jaar de toiletvriendelijkste gemeente van Nederland te zijn.
  10. 2023 was ook het jaar dat wij na 7 jaar afscheid namen van onze directeur-bestuurder Bernique Tool. Zij ging een nieuwe uitdaging aan. In Mariël Croon vonden wij een nieuwe directeur-bestuurder! Dankzij haar medische achtergrond en haar vorige functie als directeur Communicatie van het Erasmus MC is zij bekend met het specialisme Maag-Darm-Leverziekten.

Onze ambities voor 2024 blijven hetzelfde. Samen werken we aan onze droom: een gezonde spijsvertering voor iedereen!

Ander nieuws

3 speerpunten van de MLDS voor de nieuwe regering

De Maag Lever Darm Stichting maakt zich sterk voor een gezonde spijsvertering voor iedereen. Voor de nieuwe regering hebben wij drie urgente speerpunten

25 april 2024

48% van mensen met Prikkelbare Darm Syndroom voelt schaamte op het werk 

Op vrijdag 19 april is het Wereld PDS Dag. De MLDS en de PDS Belangenorganisatie vragen deze week met diverse activiteiten aandacht voor MLDS en andere darmaandoeningen.

19 april 2024

Eerste natuurtoilet op Texel laat mensen weer zorgeloos wandelen

Een op de vier Nederlanders blijft liever thuis als er geen toilet in de buurt is, en bij mensen met een maagdarmaandoening is dat zelfs een op de twee. Met het eerste natuurtoilet op Texel wordt de natuur bezoeken een stukje onbezorgder.

18 april 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in