Maag Lever Darm Stichting presenteert samen met WUR en UMCG Buikbelang.nl

3 juli 2024

Afgelopen week is op Wereld Microbioom Dag de website www.buikbelang.nl gelanceerd. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) is er trots op om samen met Wageningen University & Research (WUR) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) kernpartner te zijn van Buikbelang. Andere partners die zich hebben aangesloten zijn maatschappelijke organisaties, private partijen en onderzoeksfinanciers.

Buikbelang wil kennis over het darmmicrobioom verzamelen en meer onderzoek mogelijk maken. Het doel is om inzichten die hieruit ontstaan te vertalen naar nieuwe toepassingen voor het behandelen van spijsverteringsziekten. Zo werken we aan een betere gezondheid voor heel Nederland. Er zijn niet alleen 2 miljoen Nederlanders met een spijsverteringsziekte, er zijn ook relaties bekend tussen veel andere aandoeningen en het microbioom.

Wat is het darmmicrobioom?

In onze darmen zitten ongelooflijk veel bacteriën en andere micro-organismen. Samen worden deze het darmmicrobioom genoemd. ‘Micro’, omdat deze bacteriën zo klein zijn, en ‘bioom’, omdat ze leven. We weten dat dit darmmicrobioom heel belangrijk is voor onze gezondheid en dat er een relatie is met de hersenen en met ons afweersysteem. Bij heel veel ziekten is er sprake van een verstoord microbioom.

Veel onderzoek nodig

Toch mist er nog veel kennis over het microbioom. Kunnen we ziekten bijvoorbeeld voorkomen als we het microbioom gezond houden? En wat moeten we doen om het microbioom in goede conditie te houden? Bekend is dat voeding met meer vezels en gefermenteerde producten een gunstig effect kunnen hebben op de samenstelling van de darmbacteriën. Er is echter nog veel meer onderzoek nodig over de verschillende mechanismen waarmee via het darmmicrobioom het ontstaan en verloop van ziekte kan worden herkend en beïnvloed.

Ander nieuws

Gezondheidsramp in Nederland op komst

Er ontwikkelt zich in Nederland een gezondheidsramp in slow motion. Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar. Met deze oproep komen 22 gezondheidsfondsen.

17 juni 2024

Twee natuurtoiletten geopend in Vught

In Vught zijn vandaag twee natuurtoiletten geopend. Deze openbare toiletvoorzieningen bevinden zich in de Brabantse natuurgebieden de IJzeren Man en het Kapellebos. De composttoiletten zijn onderdeel van een gezamenlijk initiatief van de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten, met steun van de Nationale Postcode Loterij.

5 juni 2024

Superlijst vervolgt onderzoek naar gezondheid bij supermarkten

Vandaag start Questionmark het onderzoek ‘Superlijst Gezondheid’. Hierin vergelijkt de onafhankelijke denktank voor de derde keer hoe Aldi, Albert Heijn, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl en PLUS hun klanten helpen gezond te eten.

16 mei 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer