Twee natuurtoiletten geopend in Vught

5 juni 2024

In Vught zijn vandaag twee natuurtoiletten geopend. Deze openbare toiletvoorzieningen bevinden zich in de Brabantse natuurgebieden de IJzeren Man en het Kapellebos. De composttoiletten zijn onderdeel van het project ‘When Nature Calls’ een gezamenlijk initiatief van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en Natuurmonumenten, met steun van de Nationale Postcode Loterij. Het belangrijkste doel van dit soort toiletten is om de natuur voor iedereen toegankelijk te maken.

De natuurtoiletten zijn een Brabantse primeur. Na de opening van het allereerste natuurtoilet in Nederland - twee maanden geleden op Texel – telt Nederland met deze toevoeging nu in totaal drie natuurtoiletten. De Toiletalliantie, een initiatief van de MLDS, streeft naar twintig natuurtoiletten die verspreid staan over heel Nederland.

Natuurwc’s zijn geen normale exemplaren maar technische hoogstandjes die zonder water of elektriciteit hun reinigende werk doen. Door zon en wind worden vaste en vloeibare stoffen van elkaar gescheiden. De voortdurende luchtstroom zorgt voor verdroging van poep en verdamping van urine waardoor er geen last is van stank. 

De Maag Lever Darm Stichting vindt het belangrijk dat iedereen van de natuur kan genieten. Directeur Mariel Croon: “Eén op de vier Nederlanders geeft aan ‘soms tot regelmatig’ thuis te blijven vanwege het gebrek aan toiletten. Bij mensen met maag-, en darmaandoeningen is dat zelfs de helft. Als er geen toilet is bij een natuurgebied blijkt uit het onderzoek van de MLDS dat 36% van de mensen gaat wildplassen en één op de tien laat een grote boodschap achter in het natuurgebied wat zorgt voor overlast in de natuur”.

De natuurtoiletten zijn ook geschikt voor gebruikers van een rolstoel. Ook in dat opzicht dragen de toiletten bij aan de toegankelijkheid.

De projectgroep ‘When Nature Calls’ hoopt dan ook dat meer gemeentes hun natuurgebieden willen gaan voorzien van natuurtoiletten. De toiletnorm voor natuur- en recreatiegebieden in Nederland is om de 25 km een toilet langs fietspaden en om de 5 km langs wandelpaden.

natuurtoilet vught

Ander nieuws

Maag Lever Darm Stichting presenteert samen met WUR en UMCG Buikbelang.nl

Op Wereld Microbioom Dag is de website www.buikbelang.nl gelanceerd. De Maag Lever Darm Stichting is er trots op om samen met Wageningen University & Research en het Universitair Medisch Centrum Groningen kernpartner te zijn van Buikbelang.

3 juli 2024

Gezondheidsramp in Nederland op komst

Er ontwikkelt zich in Nederland een gezondheidsramp in slow motion. Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar. Met deze oproep komen 22 gezondheidsfondsen.

17 juni 2024

Superlijst vervolgt onderzoek naar gezondheid bij supermarkten

Vandaag start Questionmark het onderzoek ‘Superlijst Gezondheid’. Hierin vergelijkt de onafhankelijke denktank voor de derde keer hoe Aldi, Albert Heijn, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl en PLUS hun klanten helpen gezond te eten.

16 mei 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer