Buikbelang: een nationaal microbioom initiatief

6 maart 2023

Het spijsverteringsstelsel is een belangrijke bron van gezondheid en ziekte. In dit stelsel –en dan vooral in de darmen -bevindt zich een grote verzameling van bacteriën, virussen en schimmels. Deze verzameling heet het (darm)microbioom.

Sommige bacteriën worden in verband gebracht met ziekte en andere zijn juist enorm belangrijk voor je gezondheid. Dat microbioom willen we graag beter leren kennen en daarom is Buikbelang in het leven geroepen.

Wat is Buikbelang?

Buikbelang is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Wageningen University & Research (WUR). Buikbelang heeft als doel om de werking van het microbioom beter te leren kennen. Aan de ene kant om te voorkomen dat aandoeningen en ziekten ontstaan in en vanuit je darmen. En aan de andere kant om ziekten beter te behandelen en klachten te verminderen.

Om deze ambities te bereiken zetten we de eerste stappen richting een nationaal onderzoeksprogramma. Daarmee werken we toe naar toepassingen waar de klinische praktijk en de algehele maatschappij baat bij hebben. Dat doen we samen met verschillende experts, waaronder microbiologen, maag-darm-leverspecialisten en hersenonderzoekers.

Belangrijke lessen

Op 17 februari vond er een werksessie van Buikbelang plaats in Wageningen. We hebben veel input gekregen vanuit stichtingen, kennisinstituten, universiteiten en zakelijke partners die allen een raakvlak hebben met het microbioom. Uit deze interactieve sessie zijn een aantal belangrijke lessen gekomen die we meenemen:

  • We moeten onszelf betrekken bij burgers, in hun omgeving, en niet andersom. Met als doel om te begrijpen waar behoeften vandaan komen. Gedragsverandering begint bij ons.
  • We moeten meer gaan schrijven over hoe om te gaan met poepdiagnostiek voor huisartsen. Bijvoorbeeld toepassingen in postacademisch geneeskundig onderwijs. Maar ook samenwerken met diëtisten, huisartsen en mondhygiënisten zodat onze meerwaarde qua impact veel groter wordt. Het is belangrijk om daar tijd in te stoppen.
  • De obesitas pandemie is een belangrijk aandachtspunt; de helft van de bevolking heeft overwicht, daar zit een groot probleem. Overgewicht heeft invloed op het darmmicrobioom en hier willen we mensen bewust van maken.

Op de hoogte blijven?

We houden je graag op de hoogte. Daarom organiseren we dit jaar meerdere werksessies en delen we informatie over de voortgang van Buikbelang.

De data voor de bijeenkomsten en informatie rondom het microbioom delen we via LinkedIn. Volg onze Buikbelang pagina om hiervan op de hoogte te blijven.

Ander nieuws

Aanbieding waterpetitie: Gezond water is randvoorwaarde voor welzijn en welvaart maar maatregelen blijven uit

Het kabinet-Schoof verzuimt om maatregelen voor schoon en voldoende water op te nemen in het regeerprogramma. Daarom overhandigt de Maatschappelijk Watercoalitie* op 24 september het Watermanifest als petitie aan de Tweede Kamer.

24 september 2024

Uniek onderzoek combineert gezonder eetgedrag met citizen science voor sterker darmmicrobioom

Een nieuwe studie onderzoekt de gezondheidseffecten van een verhoogde inname van vezelrijke voeding en gefermenteerde producten op de darmmicrobiota. Het onderzoek maakt gebruik van citizen science.

23 september 2024

Collecte 2024: de voorlopige eindstand is bekend

De collecte van 2024 van de Maag Lever Darm Stichting is bijna helemaal afgerond. Directeur Mariël Croon vertelt je graag persoonlijk over het resultaat.

18 september 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Red levens: Teken de petitie

Verlaag het bevolkingsonderzoek darmkanker naar 50 jaar!
teken de petitie