Buikbelang: een nationaal microbioom initiatief

6 maart 2023

Het spijsverteringsstelsel is een belangrijke bron van gezondheid en ziekte. In dit stelsel –en dan vooral in de darmen -bevindt zich een grote verzameling van bacteriën, virussen en schimmels. Deze verzameling heet het (darm)microbioom.

Sommige bacteriën worden in verband gebracht met ziekte en andere zijn juist enorm belangrijk voor je gezondheid. Dat microbioom willen we graag beter leren kennen en daarom is Buikbelang in het leven geroepen.

Wat is Buikbelang?

Buikbelang is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Wageningen University & Research (WUR). Buikbelang heeft als doel om de werking van het microbioom beter te leren kennen. Aan de ene kant om te voorkomen dat aandoeningen en ziekten ontstaan in en vanuit je darmen. En aan de andere kant om ziekten beter te behandelen en klachten te verminderen.

Om deze ambities te bereiken zetten we de eerste stappen richting een nationaal onderzoeksprogramma. Daarmee werken we toe naar toepassingen waar de klinische praktijk en de algehele maatschappij baat bij hebben. Dat doen we samen met verschillende experts, waaronder microbiologen, maag-darm-leverspecialisten en hersenonderzoekers.

Belangrijke lessen

Op 17 februari vond er een werksessie van Buikbelang plaats in Wageningen. We hebben veel input gekregen vanuit stichtingen, kennisinstituten, universiteiten en zakelijke partners die allen een raakvlak hebben met het microbioom. Uit deze interactieve sessie zijn een aantal belangrijke lessen gekomen die we meenemen:

  • We moeten onszelf betrekken bij burgers, in hun omgeving, en niet andersom. Met als doel om te begrijpen waar behoeften vandaan komen. Gedragsverandering begint bij ons.
  • We moeten meer gaan schrijven over hoe om te gaan met poepdiagnostiek voor huisartsen. Bijvoorbeeld toepassingen in postacademisch geneeskundig onderwijs. Maar ook samenwerken met diëtisten, huisartsen en mondhygiënisten zodat onze meerwaarde qua impact veel groter wordt. Het is belangrijk om daar tijd in te stoppen.
  • De obesitas pandemie is een belangrijk aandachtspunt; de helft van de bevolking heeft overwicht, daar zit een groot probleem. Overgewicht heeft invloed op het darmmicrobioom en hier willen we mensen bewust van maken.

Op de hoogte blijven?

We houden je graag op de hoogte. Daarom organiseren we dit jaar meerdere werksessies en delen we informatie over de voortgang van Buikbelang.

De data voor de bijeenkomsten en informatie rondom het microbioom delen we via LinkedIn. Volg onze Buikbelang pagina om hiervan op de hoogte te blijven.

Ander nieuws

Maag Lever Darm Stichting presenteert samen met WUR en UMCG Buikbelang.nl

Op Wereld Microbioom Dag is de website www.buikbelang.nl gelanceerd. De Maag Lever Darm Stichting is er trots op om samen met Wageningen University & Research en het Universitair Medisch Centrum Groningen kernpartner te zijn van Buikbelang.

3 juli 2024

Gezondheidsramp in Nederland op komst

Er ontwikkelt zich in Nederland een gezondheidsramp in slow motion. Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar. Met deze oproep komen 22 gezondheidsfondsen.

17 juni 2024

Twee natuurtoiletten geopend in Vught

In Vught zijn vandaag twee natuurtoiletten geopend. Deze openbare toiletvoorzieningen bevinden zich in de Brabantse natuurgebieden de IJzeren Man en het Kapellebos. De composttoiletten zijn onderdeel van een gezamenlijk initiatief van de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten, met steun van de Nationale Postcode Loterij.

5 juni 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer