Buikbelang: een nationaal microbioom initiatief

6 maart 2023

Het spijsverteringsstelsel is een belangrijke bron van gezondheid en ziekte. In dit stelsel –en dan vooral in de darmen -bevindt zich een grote verzameling van bacteriën, virussen en schimmels. Deze verzameling heet het (darm)microbioom.

Sommige bacteriën worden in verband gebracht met ziekte en andere zijn juist enorm belangrijk voor je gezondheid. Dat microbioom willen we graag beter leren kennen en daarom is Buikbelang in het leven geroepen.

Wat is Buikbelang?

Buikbelang is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Wageningen University & Research (WUR). Buikbelang heeft als doel om de werking van het microbioom beter te leren kennen. Aan de ene kant om te voorkomen dat aandoeningen en ziekten ontstaan in en vanuit je darmen. En aan de andere kant om ziekten beter te behandelen en klachten te verminderen.

Om deze ambities te bereiken zetten we de eerste stappen richting een nationaal onderzoeksprogramma. Daarmee werken we toe naar toepassingen waar de klinische praktijk en de algehele maatschappij baat bij hebben. Dat doen we samen met verschillende experts, waaronder microbiologen, maag-darm-leverspecialisten en hersenonderzoekers.

Belangrijke lessen

Op 17 februari vond er een werksessie van Buikbelang plaats in Wageningen. We hebben veel input gekregen vanuit stichtingen, kennisinstituten, universiteiten en zakelijke partners die allen een raakvlak hebben met het microbioom. Uit deze interactieve sessie zijn een aantal belangrijke lessen gekomen die we meenemen:

Op de hoogte blijven?

We houden je graag op de hoogte. Daarom organiseren we dit jaar meerdere werksessies en delen we informatie over de voortgang van Buikbelang.

De data voor de bijeenkomsten en informatie rondom het microbioom delen we via LinkedIn. Volg onze Buikbelang pagina om hiervan op de hoogte te blijven.

Ander nieuws

De opbrengst van de collecte 2023

De collecte van 2023 van de Maag Lever Darm Stichting is bijna afgerond. Tot nu toe hebben we dit jaar met de collecte € 426.025,- opgehaald!

25 september 2023

MLDS brengt onderwerpen in voor verkiezingsprogramma’s politieke partijen

In aanloop naar de verkiezingen zijn alle politieke partijen bezig hun partijprogramma's vorm te geven. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) levert met vier belangrijke onderwerpen input om de gezondheid van Nederland te verbeteren en te zorgen voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met een spijsverteringsziekte.

2 augustus 2023

Nieuw onderzoek: slechts 27% van de Nederlanders associeert alcohol met ongezond

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders vaak niet weten hoe ongezond alcohol is. De Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding starten de campagne ‘Op je gezondheid?’ om kennis te delen en bewustwording te creëren: het drinken van alcohol vergroot de kans op 7 soorten kanker.

3 juli 2023

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

Doneer