Buikbelang: een nationaal microbioom initiatief

6 maart 2023

Het spijsverteringsstelsel is een belangrijke bron van gezondheid en ziekte. In dit stelsel –en dan vooral in de darmen -bevindt zich een grote verzameling van bacteriën, virussen en schimmels. Deze verzameling heet het (darm)microbioom.

Sommige bacteriën worden in verband gebracht met ziekte en andere zijn juist enorm belangrijk voor je gezondheid. Dat microbioom willen we graag beter leren kennen en daarom is Buikbelang in het leven geroepen.

Wat is Buikbelang?

Buikbelang is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Wageningen University & Research (WUR). Buikbelang heeft als doel om de werking van het microbioom beter te leren kennen. Aan de ene kant om te voorkomen dat aandoeningen en ziekten ontstaan in en vanuit je darmen. En aan de andere kant om ziekten beter te behandelen en klachten te verminderen.

Om deze ambities te bereiken zetten we de eerste stappen richting een nationaal onderzoeksprogramma. Daarmee werken we toe naar toepassingen waar de klinische praktijk en de algehele maatschappij baat bij hebben. Dat doen we samen met verschillende experts, waaronder microbiologen, maag-darm-leverspecialisten en hersenonderzoekers.

Belangrijke lessen

Op 17 februari vond er een werksessie van Buikbelang plaats in Wageningen. We hebben veel input gekregen vanuit stichtingen, kennisinstituten, universiteiten en zakelijke partners die allen een raakvlak hebben met het microbioom. Uit deze interactieve sessie zijn een aantal belangrijke lessen gekomen die we meenemen:

Op de hoogte blijven?

We houden je graag op de hoogte. Daarom organiseren we dit jaar meerdere werksessies en delen we informatie over de voortgang van Buikbelang.

De data voor de bijeenkomsten en informatie rondom het microbioom delen we via LinkedIn. Volg onze Buikbelang pagina om hiervan op de hoogte te blijven.

Ander nieuws

Gezocht: ervaringsdeskundigen

Voor de subsidielijn ‘Right on Time’ zijn we op zoek naar ervaringsdeskundigen met een spijsverteringsaandoening. Met de subsidielijn stimuleren we wetenschappelijk onderzoek dat is gericht op vroegtijdige diagnose van spijsverteringsziekten.

14 maart 2023

Je poep checken kan je leven redden

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. Daarom vraagt de Maag Lever Darm Stichting deze maand extra aandacht voor darmkanker en de 7 signalen van darmkanker.

9 maart 2023

De Dikkedarmkanker keuzehulp: oncologen over hun ervaringen

Zaterdag 4 februari is het Wereldkankerdag. De MLDS vraagt die dag speciaal aandacht voor spijsverteringskankers, en in het bijzonder slokdarmkanker.

8 maart 2023

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 13 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

Doneer