Meer aandacht en onderzoek nodig naar oorzaken en behandeling van vermoeidheid

10 januari 2022

Geschatte leestijd: 3 minuten

Er moet meer gebeuren om (ernstige) vermoeidheidsklachten aan te pakken. Dat blijkt uit een kennissynthese die is uitgevoerd door de Maastricht University, in opdracht van ZonMw en de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF), waar de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) deel van uitmaakt. Naar schatting kampen miljoenen Nederlanders in meerdere of mindere mate met vermoeidheid, met name als ze chronisch ziek zijn. Tot nu toe is er geen effectieve behandeling voorhanden.

Wat is er aan de hand?

Ongeveer 9 miljoen mensen in Nederland hebben één of meer chronische ziekten. Een deel van deze groep krijgt (in meer of mindere mate) te maken met vermoeidheidsklachten. Deze klachten hebben niet alleen invloed op de individuele levens van mensen, maar ook op de maatschappij als geheel. Vermoeidheid is bijvoorbeeld de oorzaak van een hoger ziekteverzuim en een grotere zorgvraag.

Kennis bundelen

Ondanks dat het veel mensen treft is er nog veel onduidelijk over vermoeidheid. Zo weten we nog niet wat de klachten veroorzaakt of hoe ze het best behandeld kunnen worden. Daarom hebben de SGF en ZonMw besloten om alle beschikbare kennis over vermoeidheid bij elkaar te laten brengen in een kennissynthese.

In deze animatievideo delen SGF en ZonMw de belangrijkste conclusies van de kennissynthese.

Wat zijn de belangrijke conclusies voor MDL-patiënten?

Chronisch zieken hebben meer kans op vermoeidheidsklachten

Mensen met één of meerdere chronische ziekten hebben vaker last van vermoeidheidsklachten dan mensen zonder chronische ziekte. Iemand die chronisch ziek is heeft 50 tot 60 procent kans op vermoeidheidsklachten; bij gezonde mensen is dat 10 tot 15 procent. Bij wie meer dan één chronische ziekte heeft neemt de kans op het hebben van (ernstige) vermoeidheid alleen maar toe. Met name MDL-patiënten met levercirrose, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben veel last van ernstige vermoeidheid.

Toch is er geen sprake van een een-op-een relatie tussen vermoeidheid en chronische ziekten, vertelt onderzoeker Martijn Spruit. ‘Niet alle personen met een chronische ziekte hebben vermoeidheidsklachten en niet iedereen met vermoeidheid is chronisch ziek.’

De oorzaken en behandeling van vermoeidheid zijn nog onvoldoende onderzocht

Het aantal onderzoeken naar de oorzaken van vermoeidheid bij chronische ziekten is beperkt. Dit geldt ook voor onderzoek naar de effectiviteit van interventies die vermoeidheid kunnen verminderen. Hierdoor is het moeilijk om een effectieve behandeling in te zetten die niet alleen de symptomen, maar ook de oorzaak van de klachten aanpakt.  

Gelukkig start onderzoeker Marcel Groenen binnenkort met een onderzoek naar de invloed van een intensief sportprogramma op ernstige vermoeidheid bij IBD-patiënten (patiënten met darmonstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa). Het doel is om de kwaliteit van hun leven te verbeteren.

'Als arts is het frustrerend dat ik mijn IBD patiënten niet kan helpen met ernstige vermoeidheid waar ze vaak last van hebben. We hopen met het ENERGIZE IBD onderzoek eindelijk een manier te vinden om de vermoeidheid en de kwaliteit van leven van deze patiënten te verbeteren'

Marcel Groenen (MDL-arts Rijnstate)

Meer lezen over vermoeidheid bij chronische ziekten?

Op www.zonmw.nl/vermoeidheid staat informatie over het onderwerp vermoeidheid gebundeld. Op deze pagina vind je onder andere de volledige kennissynthese, verhalen van patiënten die last hebben van vermoeidheid en handvatten om met het thema vermoeidheid aan de slag te gaan.

Anders nieuws

Eerste natuurtoilet op Texel laat mensen weer zorgeloos wandelen

Een op de vier Nederlanders blijft liever thuis als er geen toilet in de buurt is, en bij mensen met een maagdarmaandoening is dat zelfs een op de twee. Met het eerste natuurtoilet op Texel wordt de natuur bezoeken een stukje onbezorgder.

18 april 2024

Documentaire ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’ wil taboe doorbreken

De Maag Lever Darm Stichting lanceert de driedelige documentaireserie ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’. Documentairemaakster Sanne Savelsbergh volgt daarin zeven jonge vrouwen met darmproblemen.

17 april 2024

Huis van de Gezondheid kleurt paars voor Prikkelbare Darm Syndroom

Het Huis van de Gezondheid in Amersfoort kleurt paars om aandacht te vragen voor het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Van dinsdag 16 april tot en met zaterdag 20 april zet de Maag Lever Darm Stichting deze aandoening in de spotlights.

16 april 2024

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in