Maag Lever Darm Stichting drumt Nederland wakker voor de spijsvertering

3 maart 2022

Met een daverende drumsolo als wake-up call wil de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) Nederland aan het denken zetten over de spijsvertering. Het is de plek waar allerlei ziekten ontstaan en waar dus ook de oplossing voor meer gezondheid ligt. Door onze buik serieus te nemen, vezelrijker te eten en alert te zijn op de eerste signalen als er toch iets misgaat, kunnen we ziekten voorkomen. Met de campagne Listen to your guts roept de MLDS alle Nederlanders op om beter naar hun spijsvertering te luisteren. De oproep wordt kracht bijgezet door theatermaker Mouna Laroussi, huisarts Tamara de Weijer en culinair schrijver Vanja van der Leeden.

Met haar oerkreet geeft drumster Crissy Lee (80) in de campagne een stem aan de twee miljoen buikpatiënten in Nederland, van wie velen dagelijks te maken hebben met schaamte, angst of onmacht door hun spijsverteringsaandoening. En die genoeg hebben van het taboe dat er om deze ziekten heen hangt. Zoals Mouna Laroussi (40), die de theatervoorstelling ‘Schijtziek’ over haar stoma maakte.

In het spijsverteringsstelsel kunnen ziekten als darmkanker, leververvetting en chronische ontstekingsziekten ontstaan. Maar er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat ook andere ernstige aandoeningen, zoals stofwisselingsziekten, aandoeningen aan het immuunsysteem en hart- en vaatziekten hun oorsprong vinden in de spijsvertering. En hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson.

“Ziekten die we deels kunnen voorkomen als we beter naar onze spijsvertering luisteren”, aldus MLDS-directeur Bernique Tool. “Mensen onderschatten vaak het belang van het spijsverteringsstelsel voor onze gezondheid. Uit een representatieve steekproef* blijkt dat slechts 1 op de 10 mensen weet wat de spijsvertering doet. Door ernaar te luisteren, kunnen we er beter voor zorgen. Onze oproep geldt ook voor medici en beleidsmakers. Iedereen moet begrijpen dat het spijsverteringstelsel de bron is van onze gezondheid.”

Listen to your guts

De nieuwe lijfspreuk van de MLDS, Listen to your guts, laat zien dat er een diepere waarheid achter deze populaire kreet schuilt: Je spijsvertering vertelt je alles over je gezondheid. Ook zeggen we: Je leeft maar een keer. Een uitspraak die je met je neus op de feiten drukt. Dus neem je buik serieus, eet gezonder en check je poep. Een spijsverteringstest, een gids met leefstijltips en een test waarmee mensen signalen van darmkanker kunnen herkennen, helpen hierbij.

Ambassadeurs voor een gezonde spijsvertering

Aan de campagne werken mensen mee met een authentiek verhaal. Zoals huisarts Tamara de Weijer (40), die een enorme toename ziet van aandoeningen die met leefstijl te maken hebben, zoals diabetes type 2 en obesitas. “In mijn praktijk geef ik patiënten vaak een voedingsadvies mee. Geen pillen, maar paprika.” Vanja van der Leeden (45), culinair schrijver, heeft zelf ondervonden hoe vervelend het kan zijn als je spijsvertering niet naar behoren werkt. “Als kok ben ik daarom zeer bewust bezig met wat ik in mijn mond stop. Dat moet lekker zijn, maar ook gezond.” En theatermaker en actrice Mouna Laroussi (40), die een paar jaar geleden colitis ulcerosa had, een ernstige darmontsteking. Na een operatie waarbij haar dikke darm werd verwijderd, kreeg ze een stoma. “Ik voel dat er nog veel schaamte rond dit onderwerp is. Dat wil ik dolgraag veranderen.”

*Onderzoek uitgevoerd door MarketResponse in opdracht van de MLDS (2019).

Ander nieuws

Toiletalliantie: WC-tekort leidt tot wildpoepen

Twee derde van de mannen die niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker ziet op tegen een vervolgonderzoek, vindt de ontlastingstest te veel gedoe, is bang voor een slechte uitslag of wil het niet weten.

20 maart 2024

Darmkanker: mannen mijden bevolkingsonderzoek vanwege angst, gedoe of coloscopie

Twee derde van de mannen die niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker ziet op tegen een vervolgonderzoek, vindt de ontlastingstest te veel gedoe, is bang voor een slechte uitslag of wil het niet weten.

1 maart 2024

Maag Lever Darm Stichting slaat alarm: Nederlanders vaker slokdarmkanker dan de rest van Europa

Slokdarmkanker komt in Nederland vaker voor dan in andere Europese landen, vooral bij mannen. De MLDS roept daarom in de Week van de Slokdarmkanker op tot een gezonde leefstijl.

23 januari 2024

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer