Campagnegezichten - Wie is wie?

Aan onze campagne werken mensen mee met een authentiek verhaal. Lees hieronder wat Eric, Mouna, Tamara, Vanja, Malik, Mark, en Crissy drijft. 

Eric Claassen

Naast immunoloog ook microbioom-expert: Eric Claassen. Hij weet alles over de miljarden bacteriën, schimmels en gisten die in onze buik huizen. Eric schreeuwt het het liefst van de daken: ons microbioom is essentieel voor onze gezondheid! “Ik werk al sinds 1984 aan het afweersysteem van de darm. Goed om te zien dat er nu eindelijk veel aandacht komt voor de levende bewoners, de microbiota, van ons maag-darm stelsel. Een gezond microbioom helpt ons om een gezond lichaam te houden. Ook al weten we nog lang niet alles over de oorzaak-gevolg relaties, we weten wel dat als het met onze darmbacteriën niet goed gaat, dit tot allerlei gezondheidsproblemen kan leiden. Daarom doe ik mee met de campagne van de Maag Lever Darm Stichting. Listen to your guts. Je leeft maar een keer. Dus wees er zuinig op!” 

Mouna Laroussi

Theatermaker en actrice Mouna Laroussi weet als geen ander hoe belangrijk je spijsvertering is. Met haar guts ging het een tijdje geleden niet zo goed. Door een ernstige darmontsteking (colitis ulcerosa) was ze drie jaar doodziek. Dankzij haar stoma toert zij nu weer met een succesvolle show door heel Nederland! “Er ligt nog steeds een taboe op darmziektes en dat wil ik graag veranderen. Daarom doe ik graag mee aan deze campagne. Een darmaandoening is een onzichtbare ziekte die mensen aan de buitenkant niet kunnen zien. Dat is lastig in een wereld waarin je vaak beoordeeld wordt op je uiterlijk. Mensen dachten al snel dat ik mij aanstelde. Tijdens mijn ziekte deed ik elke ochtend make-up op, omdat ik mij beter voelde als ik naar mijzelf keek in de spiegel. ‘Wat zie je er goed uit!’ riepen de mensen. Waarop ik antwoordde: ‘Mooi van buiten, maar kapot van binnen’. Daarom wil ik tegen iedereen met een darmziekte zeggen: Listen to your guts. Maak er wat van. Je leeft maar een keer. Dus doe datgene waardoor jij je goed voelt!” 

Tamara de Weijer

Tamara de Weijer is een huisarts met een missie: Heel Nederland gezonder maker met als uitgangspunt voeding en leefstijl! Daarom schreef zij ook Het Leefstijlboek. “In de afgelopen jaren ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de invloed van leefstijl, met name van voeding, op de gezondheid. Deze interesse kwam voort uit mijn persoonlijke ervaring, maar ook uit wat ik in mijn praktijk terugzag. Er is in onze samenleving een enorme toename van aandoeningen die met leefstijl te maken hebben. Voeding speelt hierbij een sleutelrol: we zijn eigenlijk op grote schaal verkeerde brandstof voor ons lichaam gaan tanken. Daar worden we minder energiek, minder blij en minder gezond –of zelfs ziek– van. Ik denk dat het broodnodig is dat we ons meer bewust worden van de rol van onze spijsvertering. Ik sta dan ook 100% achter de Listen to your guts-campagne!” 

Vanja van der Leeden

Vanja van der Leeden, bekend van haar bestseller kookboeken Indorock en Insane, wil heel Nederland inspireren om gezond te eten! En laten zien dat dit allesbehalve saai of belerend hoeft te zijn. “Als ik een tijdje wat ongezonder leef, gaat mijn lijf onmiddellijk protesteren. Toen ik klein was, had ik al vaak last van mijn darmen. Ook had ik allerlei allergieën en zat ik onder het eczeem. Ik moet nog altijd voorzichtig zijn met wat ik eet. Gelukkig weet ik nu dat gezond eten helemaal niks af hoeft te doen aan smaak. Ik blij, mijn guts blij.  Ik steun deze campagne omdat ik zelf ondervonden heb hoe vervelend het kan zijn als je spijsvertering niet naar behoren werkt. Als kok en receptenschrijver ben ik daarom zeer bewust bezig met wat ik in mijn mond stop. Dat moet lekker zijn, maar ook gezond!” 

Malik Djoua

Niks kan Malik stoppen! Hij heeft het syndroom van Down en coeliakie. Nog maar 13 jaar oud, maar nu al een echte strijder voor de spijsvertering. Want Malik weet als geen ander hoe belangrijk de spijsvertering is voor je gezondheid. Helaas mist er soms begrip merkt zijn moeder Maartje: “Veel mensen eten geen gluten, omdat dit momenteel hip is. Maar Malik wordt er echt doodziek van. Er is veel onwetendheid, met name bij restaurants. Onbezorgd uit eten gaan is er voor Malik niet bij; ik moet altijd van alles voor hem meenemen. Dat maakt eetmomenten een stuk minder ontspannen. Ik vind het ontzettend jammer voor hem. Het is goed als er meer aandacht komt voor het feit dat gluten gewoon echt niet kunnen als je coeliakie hebt”, aldus Maartje. “Daarom steunen wij de Listen to your guts-campagne van de MLDS!” 

Mark Bouwens

Mark is een echte spijsverteringsdeskundige. Hij is zowel projectleider bij de Maag Lever Darm Stichting als coeliakiepatiënt. “Als bioloog heb ik altijd een fascinatie gehad voor de spijsvertering: een stelsel waarin voeding, metabolisme en afweersysteem samenkomen. Sinds mijn diagnose coeliakie weet ik dat als er iets in dat complexe stelsel niet goed gaat, dit een enorme invloed op je leven kan hebben. Ook als vader van drie zoons ben ik me meer dan ooit bewust van het belang van een gezonde spijsvertering. Ik wil hen meegeven dat gezonde, onbewerkte voeding de basis is. Maar dat valt in onze op vet, zout en zoet gerichte samenleving nog niet mee. Mijn kennis, aangevuld met mijn persoonlijke ervaringen, maken dat ik zeer betrokken ben bij de Listen to your guts-campagne. Daarom steun ik deze van harte!”  

Crissy

Crissy Lee

Met een daverende drumsolo als wake-up call zet Crissy namens de Maag Lever Darm Stichting Nederland aan het denken over de spijsvertering. Het is de plek waar allerlei ziekten ontstaan en waar dus ook de oplossing voor meer gezondheid ligt. Door onze buik serieus te nemen, vezelrijker te eten en alert te zijn op de eerste signalen als er toch iets misgaat, kunnen we ziekten voorkomen. Tegelijk geeft Crissy met haar oerkreet een stem aan de twee miljoen buikpatiënten in Nederland, van wie velen dagelijks te maken hebben met schaamte, angst of onmacht door hun spijsverteringsaandoening. Kortom: Listen to your guts!  Je spijsvertering vertelt je alles over je gezondheid! 

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in