Informatie voor collecte-organisatoren

Ben jij collecte-organisator? Of overweeg je om collecte-organisator te worden? We kunnen je hulp goed gebruiken! Op deze pagina vind je alle informatie die voor jou belangrijk is om te weten.

De collecteweek 2025 is van 15 t/m 21 juni.

Ik meld me aan!

Wat doet een collecte-organisator?

Als collecte-organisator ben je de spil van onze landelijke collecte en ben je verantwoordelijk voor het organiseren van de collecte in jouw gemeente. In grotere gemeenten doe je dit in samenwerking met een organisatieteam en/of wijkhoofden. In deze rol onderhoud je het contact met de collectanten in jouw buurt. In overleg met de collectanten plan je hun looproutes voor de collecteweek. Ook bestel je alle nodige collectematerialen en zorg je ervoor dat de collectanten deze op tijd ontvangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan collectebussen, legitimatiebewijzen en posters. Daarnaast ben jij degene die na afloop van de collecteweek de administratie netjes indient.

Hieronder vind je het 'Stappenplan Collecteorganisator'. Alle stappen die je als organisator doorloopt hebben we hier nog eens overzichtelijk weergegeven.

Stappenplan Collecteorganisator

CollecteWeb

Collecteweb is dé plek om alle zaken rondom de collecte gemakkelijk te organiseren. Als organisator vind je hier alles wat je nodig hebt. Van een overzicht van alle collectanten onder jouw hoede, tot tools waarmee je alle looproutes inplant.

inloggen bij CollecteWeb

Het organisatietalent van Roeland

“Collecteren doe je echt als team.” vertelt succesvolle collecte-organisator Roeland. “Ik begin een collectejaar altijd met een bijeenkomst met alle wijkhoofden, gewoon bij mij thuis. Even de ervaringen van vorig jaar delen, weten hoe iedereen ervoor staat en dat natuurlijk met een bak koffie erbij. Dat is altijd heel gezellig en maakt het contact onderling heel waardevol.”

lees Roeland zijn ervaring

Hoe werkt de persoonlijke QR-code?

Klop je bij iemand aan de deur die geen contact geld heeft liggen? Geen probleem! Bied dan je persoonlijke QR-code aan. Laat de QR-code scannen met een mobiele telefoon. Hiermee geef je iemand de kans om het gewenste bedrag digitaal te doneren. Dat werkt makkelijk én snel!

meer over de QR-code

Handige collecte-materialen

Veelgestelde vragen

Heb je toch nog een vraag? Bekijk dan eerst de onderstaande lijst met veelgestelde vragen. Grote kans dat je hier het antwoord vindt dat je zoekt.

Hoe kan ik mijn bestelling plaatsen?

Het is mogelijk om op drie manieren een (na)bestelling te plaatsen. Onze voorkeur gaat uit naar het online plaatsen van de bestelling.

  1. Online via mlds.collecteweb.nl – Ga naar ‘Bestellingen’ en klik op de ‘+’ rechtsboven in een (na)bestelling te plaatsen.
  2. Telefonisch via 033 752 35 55 – Het is mogelijk om telefonisch je bestelling door te geven. Wij zullen samen de bestelling plaatsen.
  3. Via de e-mail, collecte@mlds.nl – Mocht je niet kunnen of willen bestellen via de site of telefonisch, dan mag je het doorgeven via de mail. Graag horen wij wat jouw collecteplaats is, hoeveel collectanten je verwacht te hebben en of je nog materialen thuis hebt.

Wanneer komt mijn bestelling binnen?

Halverwege maart kun je bestellingen gaan plaatsen. Qua verzending werken we in voorkeursweken. Je kunt in CollecteWeb aangeven welke week dat voor jou is.

Ik heb dit jaar weinig actieve collectanten, wat nu?

Probeer allereerst natuurlijk zelf nieuwe collectanten te werven, betrek ook vooral je collectanten hierbij, wellicht kennen zij nog iemand. Mocht het niet lukken, laat het ons weten, dan kunnen wij eventueel ondersteunen hierin. Maar laat je vooral niet ontmoedigen! Elke collectant die de straat op gaat draagt bij aan onderzoek en voorlichting! Samen met de collectanten kun je bespreken of iedereen dit jaar een straatje extra zou willen lopen. Zo kunnen jullie toch een mooi bedrag ophalen!

Is er een alternatief als iemand geen kleingeld heeft?

Uiteraard: op het legitimatiebewijs van de collectant zit vanaf dit jaar een sticker met een QR-iDEAL code, zodat mensen kunnen doneren via hun smartphone. Daarnaast kunnen ze online doneren via collectebus.mlds.nl.

Waar kan ik mijn geld afstorten?

Bekijk de afstortinstructies voor meer uitleg hierover. Deze vind je onder het tabje ‘handleidingen’ bij het kopje ‘handige downloads’ op deze pagina.

Wat moet ik aanleveren na de collecte?

Het heeft onze voorkeur om onderstaande informatie digitaal toegestuurd te krijgen. Maar indien nodig mogen alle papieren ook in de meegeleverde retourenvelop verstuurd worden.

Bewaar voor de eigen administratie één van de twee afrekenstaten en maak eventueel kopie van de andere documentatie. Collectebussen mag je thuis opslaan voor de collecte van het volgende jaar.

Voor een goede afhandeling ontvangen wij graag het volgende retour:

  • Afrekenstaat (volledig ingevuld en ondertekend)
  • Stortingsbewijs van de opbrengst
  • Overzichtslijsten van de collectanten
  • Ingevulde telbriefjes (kun je ook foto’s van maken en uploaden).
  • Overgebleven bussluitingen

 

Ik wil stoppen met de organisatie van de collecte

Wat jammer zeg! Maar we zijn je natuurlijk erg dankbaar voor alle tijd en energie die je in onze collecteweek hebt gestoken. Zou je telefonisch contact met ons willen opnemen? Dat kan via 033-7523555. Mocht dat niet lukken, dan kun je altijd mailen naar collecte@mlds.nl.

Mogen kinderen ook collecteren?

Als iemand alleen wil collecteren adviseren wij een minimale leeftijd van 16 jaar. Ben je jonger dan 16? Vraag dan of iemand mee wil die tenminste 16 jaar of ouder is.

Kan ik direct inzien hoeveel geld ik online heb opgehaald?

Met de persoonlijke QR-iDEAL code kan dat. Deze staat op je identiteitsbewijs. Is jouw e-mailadres of mobiele nummer bekend bij ons? Dan ontvang je voorafgaande aan de collecte een mail of sms van ons met een link naar je persoonlijke collectantenpagina. Hier kun je je persoonlijke opbrengsten volgen. Op deze pagina kun je eventueel ook een online collectebus aanmaken.

Vragen over de collecte?

Je kunt ons bereiken via: 033-7523555 (ma t/m vr 09.00 – 17.00 uur) of via e-mail: collecte@mlds.nl

mail ons
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer