Ben jij enthousiast geworden door het verhaal van Roeland? In 2024 staat de collecteweek gepland van 17 tot en met 22 juni. Ook dit jaar kunnen zich weer nieuwe vrijwilligers aanmelden via het aanmeldformulier. Collectanten, maar ook organisatoren. Je bent enorm welkom!
Gezicht achter de collecte, Roeland
Op 17 juni gaat onze collecteweek weer van start! Samen met 11.000 collectanten komen we in actie om geld in te zamelen voor onderzoek. Onderzoek dat keihard nodig is om aandoeningen en ziekten aan het spijsverteringsstelsel vroeg op te sporen. En natuurlijk om voor iedereen in Nederland snel de juiste behandeling beschikbaar te maken.
"Het voelt goed om iets te doen voor de maatschappij"
Toen er iemand aan de deur stond die collectanten zocht voor de Maag Lever Darm Stichting, zei Roeland ruim 25 jaar geleden spontaan ‘ja’. Een paar jaar daarvoor was de Nederlandse Lever Stichting net veranderd in de Maag Lever Darm Stichting. Omdat de nieuwe organisatie zich bezighoudt met alle spijsverteringsziekten was er meer geld nodig voor onderzoek en voorlichting.
“Ik had nooit echt aan collecteren gedacht, maar ik wilde wel graag iets doen voor de maatschappij. Dus toen die vraag kwam heb ik meteen ja gezegd. En daar heb ik nooit spijt van gehad. Het was meteen leuk om te doen, want je loopt toch in je eigen buurt. Ik begon met 80 huizen en dat is eigenlijk heel goed te doen. Toen zeiden ze al: als je meer huizen wilt doen mag dat ook hoor!”
Als Roeland twee jaar collecteert voor de MLDS, stopt zijn wijkhoofd. De mogelijkheid om haar rol op zich te nemen, grijpt hij met twee handen aan. Hij heeft een wijk met 8 collectanten. Dat aantal loopt in de jaren daarna snel op naar 50 collectanten en er komt een assistent wijkhoofd bij om hem te ondersteunen. Het team groeit, er komen nieuwe wijken bij en inmiddels stuurt hij als collecte-organisator 7 wijkhoofden aan.
“Collecteren doe je echt als team en het lukt alleen als je elkaar op weg helpt. Je kunt een nieuwe collectant gewoon een lijstje geven met straten, maar dat vind ik te makkelijk. Ik vertel ook wat ze kunnen verwachten, wat wel of niet werkt. Dat soort dingen. Ook nieuwe wijkhoofden maak ik wegwijs, bijvoorbeeld wat betreft de administratie en financiën. En van de gemeente krijg ik speciale kaarten waar we het aantal huizen in een straat makkelijk op kunnen aangeven. Dat maakt de planning van collectanten in een wijk een stuk makkelijker.”
"Het contact met mensen maakt dit werk zo leuk"
De persoonlijk drijfveer van mensen in het collecteteam van Roeland verschilt enorm. Soms hebben ze een familielid met bijvoorbeeld darmkanker, of ze hebben zelf een spijsverteringsziekte. Of soms willen ze net als Roeland gewoon iets goeds doen voor de maatschappij. Vaak zijn de kinderen al wat groter en hebben ze meer tijd. Om het meerdere jaren leuk te vinden, is het persoonlijke contact doorslaggevend.
“Ik begin een collectejaar altijd met een bijeenkomst met alle wijkhoofden, gewoon bij mij thuis. Even de ervaringen van vorig jaar delen, weten hoe iedereen ervoor staat en dat natuurlijk met een bak koffie erbij. Dat is altijd heel gezellig en maakt het contact onderling heel waardevol. Voor mij is het contact met de organisatie ook heel belangrijk. De stichting, de organisatoren, de wijkhoofden en de collectanten zijn voor mij samen echt een team. En dat maakt dit werk zo leuk.”
Organiseren en de administratie, daar is Roeland een kei in. Hij heeft de opbrengst van de afgelopen jaren overzichtelijk in Excelbestanden staan. Daar ziet hij mooi de verschillen per jaar en per wijk. Soms is er ook gezonde concurrentie tussen de wijkhoofden die elkaar inmiddels goed kennen. Dan willen ze van Roeland weten wie dat jaar het meest heeft opgehaald.
“Het is fijn om te zien dat collecteren steeds slimmer kan. Zoals bijvoorbeeld nu met de QR-code, dat werkt fantastisch. Ik denk dan meteen: hoe kunnen we dat nog makkelijker maken. Dan geef ik de wijkhoofden tips die zij weer doorgeven aan de collectanten. Het is gewoon leuk om dat allemaal te organiseren. En dat van die Excelbestanden vind ik zelf gewoon heel leuk, maar dat hoeft natuurlijk niet.”