Anti-reflux operatie

Wat is een anti-refluxoperatie?

Een anti-refluxoperatie is een operatie die uitgevoerd kan worden bij mensen met ernstige refluxklachten die veroorzaakt worden door een middenrifbreuk (= hernia diafragmatica).

Reflux is het terugstromen van maaginhoud naar de slokdarm. Ernstige refluxklachten kunnen ontstaan door een middenrifbreukje. Een middenrifbreukje is een te wijde opening in het middenrif. Het middenrif is een spierplaat, die de borstholte scheidt van de buikholte. In het middenrif zit een opening, waar de slokdarm doorheen gaat. Als deze opening wijder is dan noodzakelijk, spreken we van een middenrifbreukje.

Bij mensen met een middenrifbreukje sluit het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag soms niet goed. Dat komt doordat de maag door de wijde opening in het middenrif (gedeeltelijk) in de borstholte kan komen te liggen. Hierdoor kan maaginhoud gemakkelijk omhoog  de slokdarm in stromen. De slokdarm is niet tegen het agressieve maagzuur bestand. Wanneer maaginhoud regelmatig en langdurige omhoog stroomt, kan de slokdarm geïrriteerd en op den duur ontstoken raken.

Tijdens de operatie wordt de bovenkant van de maag als een zogenaamd manchet om de slokdarmwand heen gelegd en vast gehecht. Hierdoor blijft de maag in de buikholte liggen en kan het sluitspiertje weer goed sluiten.

Meer informatie over reflux en een middenrifbreuk vindt u elders op deze website.

Operatie toegepast bij

Synoniemen

  • Nissen fundoplicatie

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven