Wat is het?

Met een drukmeting van de slokdarm kan de arts de bewegingen van de spieren in de slokdarmwand onderzoeken. De slokdarm is een gespierde buis van ongeveer 25 centimeter lang. Voedsel wordt door de spieren in de wand van de slokdarm actief verplaatst richting de maag. Bij de overgang naar de maag zit een sluitspiertje. Dit spiertje zorgt ervoor dat maaginhoud niet terug omhoog kan stromen. Wanneer de spieren in de slokdarmwand niet goed werken of verkrampt zijn, kan dit klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld slikklachten, problemen met de passage (doorgang) van voedsel of pijn bij het borstbeen.

De druk wordt gemeten door middel van een slangetje (katheter of sonde), waarin drukmeters zijn verwerkt. De knijpkracht van de spieren, en ook eventuele verkrampingen, kan op die manier gemeten worden.

Synoniemen:

  • Manometrie
  • Slokdarmdrukmeting

Voor het onderzoek

Als je medicijnen gebruikt, is het verstandig om van tevoren met je behandelend arts te overleggen of je hier tijdelijk mee moet stoppen. De procedure kan iets verschillen per ziekenhuis. Meestal moet je nuchter zijn voor het onderzoek. Je mag de avond voor het onderzoek nog tot 24.00 uur eten en drinken. Als het onderzoek na 12.00 uur plaatsvindt, mag je 's ochtends nog een licht ontbijt. Bijvoorbeeld een beschuitje met een kopje thee. Tot 10.00 uur mag je nog drinken.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek lig je op je rug. De arts brengt een slangetje via de neus in de slokdarm. Dit slangetje heeft een doorsnede van slechts 4 mm. In de meeste ziekenhuizen wordt de neus verdoofd met gel, zodat je minder last hebt van het inbrengen. Het inbrengen veroorzaakt soms braakneigingen. Je moet zelf het slangetje doorslikken. Als het slangetje eenmaal op de juiste plek zit, verdwijnt dit gevoel.

Vervolgens wordt het slangetje aangesloten op een draagbaar kastje, dat de metingen (drukgegevens) opslaat.
Vervolgens moet je tien slokjes water drinken. De arts trekt het slangetje langzaamaan omhoog, zodat er op verschillende plekken drukmetingen worden uitgevoerd. Hierna verwijdert de arts het slangetje weer. Het onderzoek duurt ongeveer 30-40 minuten.

Na het onderzoek

Je mag direct weer naar huis en alles eten en drinken. Je behandelend arts informeert je over de uitslag.

Colofon

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer