Drukmeting slokdarm

Wat is een drukmeting slokdarm?

Met een drukmeting van de slokdarm kan de arts de bewegingen van de spieren in de slokdarmwand onderzoeken. De slokdarm is een gespierde buis van ongeveer 30 centimeter lang. Voedsel wordt door de spieren in de wand van de slokdarm actief verplaatst richting de maag. Bij de overgang naar de maag zit een sluitspiertje. Dit spiertje zorgt ervoor dat maaginhoud niet terug omhoog kan stromen. Wanneer de spieren in de slokdarmwand niet goed werken of verkrampt zijn, kan dit klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld slikklachten, problemen met de passage (doorgang) van voedsel of pijn bij het borstbeen.

De druk wordt gemeten door middel van een slangetje (katheter of sonde), waarin drukmeters zijn verwerkt. De knijpkracht van de spieren, en ook eventuele verkrampingen, kan op die manier gemeten worden.

Voor het onderzoek

Als u medicijnen gebruikt, is het verstandig om van tevoren met uw behandelend arts te overleggen of u hier tijdelijk mee moet stoppen. De procedure kan iets verschillen per ziekenhuis. Meestal moet u nuchter zijn voor het onderzoek. U mag de avond voor het onderzoek nog tot 24.00 uur eten en drinken. Als het onderzoek na 12.00 uur plaatsvindt, mag u ’s ochtends nog een licht ontbijt. Bijvoorbeeld een beschuitje met een kopje thee. Tot 10.00 uur mag u nog drinken.

Tijdens het onderzoek

De arts brengt een slangetje via uw neus in uw slokdarm. Dit slangetje heeft een doorsnede van slechts 4 mm. In de meeste ziekenhuizen wordt uw neus verdoofd met gel, zodat u minder last heeft van het inbrengen. Het inbrengen veroorzaakt soms braakneigingen. U moet zelf het slangetje doorslikken. Als het slangetje eenmaal op de juiste plek zit, verdwijnt dit gevoel.

U moet tijdens het inbrengen op uw zij liggen. De arts kan het slangetje op die manier het beste op de juiste plaats krijgen.

Vervolgens wordt het slangetje aangesloten op een draagbaar kastje, dat de metingen (drukgegevens) opslaat.
Vervolgens moet u tien slokjes water drinken. De arts trekt het slangetje langzaamaan omhoog, zodat er op verschillende plekken drukmetingen worden uitgevoerd. Hierna verwijdert de arts het slangetje weer.

Het onderzoek duurt ongeveer 30-40 minuten.

Na het onderzoek

U mag direct weer naar huis en alles eten en drinken. Uw behandelend arts informeert u over de uitslag.

Onderzoek toegepast bij

Synoniemen

  • Manometrie
  • Slokdarmdrukmeting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven