Zuurgraadmeting slokdarm

Wat is een zuurgraadmeting van de slokdarm?

Een zuurgraadmeting is een onderzoek waarbij de zuurgraad (Ph) in de slokdarm gemeten wordt, gedurende 24 uur. Met dit onderzoek kan de arts vaststellen of zure maaginhoud (regelmatig) omhoog stroomt, de slokdarm in. Dit wordt reflux of brandend maagzuur genoemd.

Voor het onderzoek

Indien u medicijnen gebruikt, overleg dan van tevoren met uw behandelend arts of u daar tijdelijk mee moet stoppen. Maagzuurremmende medicijnen kunnen bijvoorbeeld de uitslag van het onderzoek beïnvloeden. Het verschilt per ziekenhuis of u op de dag van het onderzoek een licht ontbijt mag, of dat u helemaal nuchter moet zijn.

Tijdens het onderzoek

De arts plaats een dun slangetje (katheter) via uw neus in uw slokdarm. Aan het uiteinde van het slangetje zit een meetpunt dat de zuurgraad meet. Dit meetpunt wordt verbonden met een kastje dat de metingen registreert.

De arts plaats het meetpunt ongeveer vijf centimeter boven de maagingang. Het inbrengen kan even vervelend zijn en veroorzaakt vaak braakneigingen. Het drinken van slokjes water kan het inbrengen vergemakkelijken. Als het slangetje op zijn plaats zit, voelt u er niks meer van.

Het slangetje wordt met een pleister aan uw neus vastgeplakt en gekoppeld aan het draagbare registratiekastje. Hierna kunt u gewoon naar huis en alles weer eten en drinken.

Er wordt 24 uur lang gemeten wat de zuurgraad in uw slokdarm is. Tijdens deze 24 uur moet u een dagboek bijhouden waarin u precies opschrijft wat u eet en drinkt en wanneer u welke klachten heeft. De verpleegkundige zal  u verder uitleg geven.

Na het onderzoek

De volgende dag komt u weer terug en verwijdert de arts of verpleegkundige het slangetje. De arts zal vervolgens de metingen uitwerken Hierbij kijkt de arts onder andere of de zuurgraad verandert op het moment dat u klachten heeft en na de maaltijden. Uw behandelend arts bespreekt vervolgens de uitslag met u.

Onderzoek toegepast bij

Synoniemen

  • PH-meting
  • 24-uurs zuurgraadmeting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven