Wat is het?

Een zuurgraadmeting is een onderzoek waarbij de zuurgraad (Ph) in de slokdarm gemeten wordt, gedurende 24 uur. Met dit onderzoek kan de arts vaststellen of zure maaginhoud (regelmatig) omhoog stroomt, de slokdarm in. Dit wordt reflux of brandend maagzuur genoemd.

Synoniemen:

  • PH-meting
  • 24-uurs zuurgraadmeting

Voor het onderzoek

Indien je medicijnen gebruikt, overleg dan van tevoren met jouw behandelend arts of je daar tijdelijk mee moet stoppen. Maagzuurremmers kunnen bijvoorbeeld de uitslag van het onderzoek beïnvloeden. Het verschilt per ziekenhuis of je op de dag van het onderzoek een licht ontbijt mag, of dat je helemaal nuchter moet zijn. Informeer hierover bij jouw behandelend arts.

Tijdens het onderzoek

De arts plaats een dun slangetje (katheter) via je neus in je slokdarm. Aan het uiteinde van het slangetje zit een meetpunt dat de zuurgraad meet. Dit meetpunt wordt verbonden met een kastje dat de metingen registreert.

De arts plaats het meetpunt ongeveer vijf centimeter boven de maagingang. Het inbrengen kan even vervelend zijn en veroorzaakt vaak braakneigingen. Het drinken van slokjes water kan het inbrengen vergemakkelijken. Als het slangetje op zijn plaats zit, voel je er niks meer van.

Het slangetje wordt met een pleister aan je neus vastgeplakt en gekoppeld aan het draagbare registratiekastje. Hierna kun je gewoon naar huis en alles weer eten en drinken.

Er wordt 24 uur lang gemeten wat de zuurgraad in jouw slokdarm is. Tijdens deze 24 uur moet je een dagboek bijhouden waarin je precies opschrijft wat je eet en drinkt en wanneer je welke klachten hebt. De verpleegkundige zal  je verdere uitleg geven.

Na het onderzoek

De volgende dag kom je weer terug en verwijdert de arts of verpleegkundige het slangetje. De arts zal vervolgens de metingen uitwerken Hierbij kijkt de arts onder andere of de zuurgraad verandert op het moment dat je klachten hebt en na de maaltijden. Jouw behandelend arts bespreekt vervolgens de uitslag met je.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer