Röntgenonderzoek slokdarm

Wat is een röntgenonderzoek van de slokdarm?

Met een röntgenonderzoek van de slokdarm kunnen afwijkingen zoals een tumor, een vernauwing, of een divertikel (uitstulping) vastgesteld worden. Door meerdere röntgenfoto’s te nemen kan de arts ook een afwijking in de beweging van de slokdarm opsporen. Normaal gesproken is de slokdarm niet zichtbaar op een röntgenfoto. Daarom krijgt u tijdens het onderzoek een contrastmiddel (bariumpap) te drinken, waardoor de arts een beeld krijgt van de slokdarm.

Voor het onderzoek

Als u zwanger bent, of kunt zijn, laat dit dan voor het onderzoek weten. Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Als u medicijnen gebruikt, bespreek dan van tevoren met uw behandelend arts of u hier tijdelijk mee moet stoppen. De voorbereiding voor dit onderzoek verschilt per ziekenhuis. Soms is het wenselijk dat uw maag tijdens het onderzoek leeg is. U moet dan nuchter zijn en mag enige tijd voor het onderzoek niets eten en drinken. Als alleen uw slokdarm wordt onderzocht, hoeft u meestal niet nuchter te zijn.

Tijdens het onderzoek

Op de onderzoekskamer moet u uw bovenkleding uitdoen. U neemt staand of zittend plaats voor het röntgenapparaat. U krijgt een beker bariumpap te drinken en tijdens het drinken maakt de arts foto’s. Op de foto’s is te zien hoe de bariumpap de slokdarm passeert. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek

U mag direct na het onderzoek weer naar huis. Uw ontlasting kan een paar dagen wit gekleurd zijn. Dit komt door de bariumpap en u hoeft zich hier niet ongerust over te maken. Het is verstandig om na het onderzoek extra veel water te drinken. De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw behandelend arts.

Synoniemen

  • Röntgenfoto slokdarm
  • Slokdarmfoto
  • Slikfoto
  • X-Slokdarm

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven