Wat is het?

Met een röntgenonderzoek van de slokdarm kunnen afwijkingen zoals een tumor, een vernauwing, of een divertikel (uitstulping) vastgesteld worden. Door meerdere röntgenfoto’s te nemen kan de arts ook een afwijking in de beweging van de slokdarm opsporen. Normaal gesproken is de slokdarm niet zichtbaar op een röntgenfoto. Daarom krijg je tijdens het onderzoek een contrastmiddel (bariumpap) te drinken, waardoor de arts een beeld krijgt van de slokdarm. Synoniemen:

  • Röntgenfoto slokdarm
  • Slokdarmfoto
  • Slikfoto
  • X-Slokdarm

Voor het onderzoek

Als je zwanger bent, of kunt zijn, laat dit dan voor het onderzoek weten. Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Als je medicijnen gebruikt, bespreek dan van tevoren met jouw behandelend arts of u hier tijdelijk mee moet stoppen. De voorbereiding voor dit onderzoek verschilt per ziekenhuis. Soms is het wenselijk dat jouw maag tijdens het onderzoek leeg is. Je moet dan nuchter zijn en mag enige tijd voor het onderzoek niets eten en drinken. Als alleen jouw slokdarm wordt onderzocht en geen andere delen van het spijsverteringskanaal, hoef je meestal niet nuchter te zijn.

Tijdens het onderzoek

Op de onderzoekskamer moet je jouw bovenkleding uitdoen. Je neemt staand of zittend plaats voor het röntgenapparaat. Je krijgt een beker contrastmiddel (bariumpap) te drinken en tijdens het drinken maakt de arts foto’s. Op de foto’s is te zien hoe de bariumpap de slokdarm passeert. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek

Je mag direct na het onderzoek weer naar huis. Jouw ontlasting kan een paar dagen wit gekleurd zijn. Dit komt door de bariumpap en je hoeft je hier niet ongerust over te maken. Het is verstandig om na het onderzoek extra veel water te drinken. De uitslag van het onderzoek krijg je via jouw behandelend arts.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting samen met experts.

 

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in