Brok in de keel

Wat is een brok in de keel?

Een brokgevoel in de keel komt vrij veel voor. Het is een vervelend gevoel alsof er iets in de keel blijft steken. Meestal zit dit gevoel ter hoogte van het strottenhoofd. Het brokgevoel in de keel is in veel gevallen een gevoel waarvoor geen duidelijke oorzaak is. Mensen zijn vaak erg ongerust over dit gevoel, maar in verreweg de meeste gevallen is het volkomen onschuldig. Een enkele keer is een andere aandoening de oorzaak van het brokgevoel. Dit kunnen verschillende aandoeningen zijn, van onschuldig tot ernstig. Officieel spreken we alleen van brokgevoel in de keel als er geen aanwijsbare lichamelijke oorzaak is.

Oorzaak van Brok in de keel

Het gevoel een brok in de keel te hebben heeft meestal geen lichamelijke oorzaak. Stress of angst kan ervoor zorgen dat u (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.

Lichamelijke oorzaak
Mensen die last hebben van brandend maagzuur kunnen daarbij ook een brokgevoel in de keel hebben. De medische naam voor brandend maagzuur is 'reflux'. Reflux is het omhoog stromen van maaginhoud de slokdarm in. Hierbij komen onder andere oprispingen, zuurbranden en pijn in de buurt van het borstbeen voor. Sommige mensen hebben daarnaast last van hoestklachten en het brokgevoel.

Een enkele keer is een aandoening of afwijking in de keelholte of slokdarm de oorzaak van het brokgevoel.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een chronische keelontsteking of een ontsteking van de neusbijholten.
  • Een allergie, voor bijvoorbeeld huisstofmijt, kan neusverstopping en keelklachten veroorzaken.
  • Verhoogde spanning van de spieren in de slokdarmwand. Meer informatie over slokdarmspasmen.
  • Een Zenker divertikel in de slokdarm. Dit is een zwakke plek in de slokdarmwand die gaat uitstulpen.
  • Keelkanker. Veel mensen zijn bang voor keelkanker als ze een brok in hun keel voelen. Gelukkig is keelkanker slechts zelden de oorzaak. De kans op keelkanker neemt toe door langdurig roken en het overmatig gebruik van alcohol. Uitgebreide informatie over kanker van de mond of keelholte.

Diagnose van Brok in de keel

Als u aanhoudend of regelmatig een brok in uw keel voelt, is het verstandig om dit met uw huisarts te bespreken. Samen kunt u overleggen of stress en/of angst de oorzaak kan zijn van uw klacht. De huisarts zal ook vragen naar eventuele andere klachten en hij zal in uw keel kijken.

Verwijzing naar specialist
De huisarts kan u zonodig verwijzen naar een keel-, neus- en oorarts (KNO-arts). Deze kan uw keelholte verder bekijken en onderzoeken. Soms zal de KNO-arts bijvoorbeeld 

röntgenfoto’s maken van de hals en de slokdarm. Eventueel kan een kijkonderzoek van de slokdarm gedaan worden. De arts gaat dan met een flexibele slang (endoscoop) via uw mond de slokdarm in. Met behulp van een camera op deze endoscoop kan de arts de binnenkant van uw slokdarm en eventueel de maag bekijken. Dit onderzoek heet een gastroscopie ofwel een kijkonderzoek van de slokdarm en maag.

Kijk hier voor meer informatie over de verschillende onderzoeken van de slokdarm.

Behandeling van Brok in de keel

Als er geen lichamelijke oorzaak is, verdwijnt de klacht vaak vanzelf. Soms kan logopedie of fysiotherapie helpen. Door ontspanningsoefeningen te doen, leert u de spieren in de hals en keel beter te ontspannen. U kunt het beste voor uzelf uitvinden op welke manier u het beste kan ontspannen. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld baat bij yoga of meditatie terwijl anderen liever gaan fietsen of wandelen.

Behandeling bij lichamelijke oorzaak
Wanneer een andere aandoening de oorzaak is van de klacht dan moet die aandoening behandeld worden. Bij brandend maagzuur klachten schrijft de arts bijvoorbeeld een maagzuurremmer voor.

Onderzoeken bij brok in de keel

Synoniemen

  • Globusgevoel
  • Globus nervosus

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven