Wat is het?

Een brokgevoel (Globusgevoel of Globus nervosus) in de keel komt vrij veel voor. Het is een vervelend gevoel alsof er iets in de keel blijft steken. Meestal zit dit gevoel ter hoogte van het strottenhoofd. Het brokgevoel in de keel is in veel gevallen een gevoel waarvoor geen duidelijke oorzaak is. Mensen zijn vaak erg ongerust over dit gevoel, maar in verreweg de meeste gevallen is het volkomen onschuldig.

Een enkele keer is een andere aandoening de oorzaak van het brokgevoel. Dit kunnen verschillende aandoeningen zijn, van onschuldig tot ernstig. Officieel spreken we alleen van brokgevoel in de keel als er geen aanwijsbare lichamelijke oorzaak is.

Hoe herken ik het?

Het gevoel een brok in de keel te hebben heeft meestal geen lichamelijke oorzaak. Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.

Lichamelijke oorzaak
Mensen die last hebben van brandend maagzuur kunnen daarbij ook een brokgevoel in de keel hebben. De medische naam voor brandend maagzuur is ‘reflux’. Reflux is het omhoog stromen van maaginhoud de slokdarm in. Hierbij komen onder andere oprispingen, zuurbranden en pijn in de buurt van het borstbeen voor. Sommige mensen hebben daarnaast last van hoestklachten en het brokgevoel.

Een enkele keer is een aandoening of afwijking in de keelholte of slokdarm de oorzaak van het brokgevoel.

Voorbeelden hiervan zijn:

Diagnose van brok in de keel

Als je aanhoudend of regelmatig een brok in je keel voelt, is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Samen kan je overleggen of stress en/of angst de oorzaak kan zijn van jouw klacht. De huisarts zal ook vragen naar eventuele andere klachten en zal in je keel kijken.

Verwijzing naar specialist

De huisarts kan je zo nodig verwijzen naar een keel-, neus- en oorarts (KNO-arts). Deze kan je keelholte verder bekijken en onderzoeken. Soms zal de KNO-arts bijvoorbeeld röntgenfoto’s maken van de hals en de slokdarm. Eventueel kan een kijkonderzoek van de slokdarm gedaan worden. De arts gaat dan met een flexibele slang (endoscoop) via uw mond de slokdarm in. Met behulp van een camera op deze endoscoop kan de arts de binnenkant van je slokdarm en eventueel de maag bekijken. Dit onderzoek heet een gastroscopie ofwel een kijkonderzoek van de slokdarm en maag.

Kijk hier voor meer informatie over de verschillende onderzoeken van de slokdarm.

Hoe gaat het verder?

Als er geen lichamelijke oorzaak is, verdwijnt de klacht vaak vanzelf. Soms kan logopedie of fysiotherapie helpen. Door ontspanningsoefeningen te doen, leer je de spieren in de hals en keel beter te ontspannen. Je kan het beste voor jezelf uitvinden op welke manier je het beste kan ontspannen. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld baat bij yoga of meditatie terwijl anderen liever gaan fietsen of wandelen.

Behandeling bij lichamelijke oorzaak
Wanneer een andere aandoening de oorzaak is van de klacht dan moet die aandoening behandeld worden. Bij brandend maagzuur klachten schrijft de arts bijvoorbeeld een maagzuurremmer voor.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

Heeft deze informatie je geholpen?

Wij willen je zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk informeren over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor het actualiseren van deze website en onderzoek naar spijsverteringsziekten is de Maag Lever Darm Stichting volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Alleen dankzij de steun van donateurs kunnen wij ons werk blijven doen

Al 13 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

Doneer
De 7 signalen test
Als wij zeggen ‘check je poep’, weet jij dan waar je op moet letten?
doe de test
Al 35.000 keer ingevuld!