Slokdarmspasme

Wat is een slokdarmspasme?

Slokdarmspasme is een stoornis in de beweging (de motoriek) van de slokdarm. Tijdens een slokdarmspasme verkrampen de spieren in de slokdarmwand plotseling en aanvalsgewijs.
De spasmen treden meestal op in het onderste gedeelte van de slokdarm. Bij zeer hevige verkramping kan het onderste deel van de slokdarm er uitzien als een soort kurkentrekker of notenkraker. Vandaar de naam notenkrakerslokdarm of kurkentrekkerslokdarm. Tijdens deze aanvallen kan de doorgang van de slokdarm heel nauw zijn. Voedsel kan op dat moment niet goed door de slokdarm heen. Bij sommige mensen komen de aanvallen regelmatig voor terwijl anderen er zelden last van hebben.

De slokdarm
De slokdarm is een gespierde buis van ongeveer 30 cm lang. Zodra we eten doorslikken, wordt het actief naar de maag getransporteerd door de spieren in de wand van de slokdarm. 

De slokdarm is dus geen gladde buis waar eten doorheen valt. De slokdarm bestaat (van buiten naar binnen) uit een spierlaag, een laagje bindweefsel en slijmvlies.

maag_en_slokdarm_v1

Oorzaak van slokdarmspasme

Er is geen duidelijke oorzaak. Soms worden de aanvallen uitgelokt door stress, spanningen, hevige emoties of bepaald voedsel. Mogelijk heeft het eten of drinken van zeer warm of zeer koud voedsel of vocht invloed op het ontstaan van de spasmen.

Klachten en symptomen bij slokdarmspasme

Sommige mensen hebben slechts zelden een aanval, anderen juist regelmatig. Slokdarmspasmen veroorzaken met name pijn in de buurt van het borstbeen. Deze pijn kan ook uitstralen naar de schouderbladen, armen en de keel. Bij hevige spasmen of krampen kunt u last hebben van een benauwd en verkrampt gevoel. Tijdens de aanval kan het zijn dat voedsel niet goed zakt doordat de doorgang verminderd is. Dit kan voor zowel vast als vloeibaar voedsel het geval zijn. Als de spasmen stoppen, dan verdwijnen de klachten vaak vrij snel. De klachten worden soms verward met hartklachten vanwege de pijn op de borst. Het is belangrijk om hartklachten uit te sluiten.

Diagnose van slokdarmspasme

De diagnose kan uitsluitend worden gesteld door middel van een drukmeting van de slokdarm. Dit wordt ook wel manometrie genoemd. Tijdens een manometrie meet de arts drukveranderingen in de slokdarm. Drukveranderingen ontstaan bijvoorbeeld tijdens een spasme als de slokdarmspieren verkrampen. Via de neus wordt een slangetje ingebracht en opgeschoven tot onderin de slokdarm. De druk in de slokdarm wordt gemeten en omgezet in een elektrisch signaal. Dit signaal kan met behulp van een computer afgelezen worden op een beeldscherm. Een standaard onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Het is ook mogelijk om het onderzoek gedurende 24 uur uit te voeren.

Behandeling van slokdarmspasme

Medicijnen
Bij hevige pijn door verkramping kan de arts medicijnen voorschrijven die de spieren laten ontspannen.

Oprekken slokdarm
Een andere mogelijkheid om de klachten van een slokdarmspasme te verminderen, is het oprekken van de slokdarm. De arts brengt dan met behulp van een flexibele slang (endoscoop) een ballonnetje via de mond in de slokdarm. Dit ballonnetje wordt gedurende een minuut opgeblazen waardoor de slokdarm wordt opgerekt.

Gewoonlijk zijn er 3 tot 4 oprekkingen nodig verspreid over een aantal dagen. De arts zal telkens een iets grotere ballon gebruiken om de slokdarm verder op te rekken. Deze behandeling wordt ook wel pneumodilatatie van de slokdarm genoemd.

Klieven
In sommige gevallen is het noodzakelijk de slokdarmspieren te klieven. De spieren in de slokdarmwand worden dan op de plaats van de verkramping in de lengterichting ingesneden. De verkramping wordt dan opgeheven. Deze ingreep wordt ook wel myotomie genoemd.

Tips en adviezen bij slokdarmspasme

Het advies bij slokdarmspasmen is stress en spanningen zoveel mogelijk te vermijden. Ook het eten of drinken van zeer warme of zeer koude voeding en/of dranken kunt u beter vermijden. Daarnaast is het belangrijk dat u rustig eet en goed kauwt.

Tips bij slikklachten en passageklachten slokdarm:

Broodmaaltijd
Snijd de harde korsten van het brood en besmeer het met smeuïg beleg. Drink iets bij iedere hap. U kunt in plaats van brood ook pap nemen.
 

Warme maaltijd

  • Vlees: Vermijd 'vezelig' vlees zoals rundvlees. Kip, wild of vis zijn meestal gemakkelijk door te slikken. Snijd het vlees of de vis heel fijn of maal het met behulp van staafmixer of keukenmachine. Voeg eventueel jus of bouillon toe om het doorslikken gemakkelijker te maken.
  • Groente: Ook groenten kunt u pureren of fijn snijden. Gaar gekookte groente zijn meestal gemakkelijker door te slikken dan rauwkost. U kunt de groente ook smeuïger maken met behulp van melk, room of saus.
  • Aardappelen: U kunt de aardappelen smeuïg maken met behulp van jus, appelmoes, saus of bouillon of vervangen door puree. In plaats van aardappelen kunt u ook gebruik maken van pasta of rijst gecombineerd met een saus.
  • Een maaltijdsoep is een goede variant voor de warme maaltijd. Snijd de vulling fijn of maak bijvoorbeeld erwtensoep.
  • Nagerecht of tussendoortje: Zacht (geschild) fruit of een zuivelproduct zijn voorbeelden van geschikte nagerechten of tussendoortjes.
  • Tijdens alle maaltijden: eet rustig en kauw goed. Drink voldoende tijdens en na de maaltijd.

Als u behoefte heeft aan een persoonlijk voedingsadvies kunt u het beste contact opnemen met een diëtist.

Gerelateerde ziekten slokdarmspasme

Synoniemen

  • Notenkrakerslokdarm
  • Kurkentrekkerslokdarm
  • Diffuse slokdarmspasme
  • Slokdarmkramp

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven