Wat is het?

Met een proctoscopie kan een arts de binnenkant van de endeldarm en anus bekijken. De endeldarm is het laatste deel van de dikke darm, het is de opslagplaats voor ontlasting en wordt van de buitenwereld afgesloten door de anus. De anus is de opening waardoor de ontlasting het lichaam verlaat. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een kijkinstrument, de proctoscoop. Dit is een kort metalen buisje, waardoorheen licht wordt geleid. Zo kan de arts de binnenkant van de endeldarm bekijken.

Aandoeningen die met een proctoscopie kunnen worden opgespoord, zijn:

Voor het onderzoek

Het voorbereidingsbeleid verschilt per ziekenhuis. Sommige ziekenhuizen hebben geen voorbereiding, in andere ziekenhuizen krijg je een halfuur voor het onderzoek een klysma. Dit om het laatste deel van de darm leeg te maken. Tijdens een proctoscopie kunnen kleine ingrepen worden gedaan, zoals het weghalen van een poliep of een stukje weefsel (biopt). Hierdoor kan de binnenwand van de endeldarm wat gaan bloeden. Als je medicijnen gebruikt die invloed hebben op de bloedstolling, zoals bloedverdunners, aspirine en ontstekingremmende pijnstillers (NSAID's), meld dit dan aan jouw arts.

Tijdens het onderzoek

Het onderzoek kan vervelend zijn. Probeer je goed te ontspannen, dan hoeft het geen pijn te doen. Meestal wordt het onderzoek in geknielde houding uitgevoerd, maar kan ook liggend op de linkerzijde. Zit je geknield, dan wordt de bank iets voorover gekanteld. De arts brengt eerst een verdovende zalf aan in jouw anus. Vervolgens brengt hij de proctoscoop voorzichtig in jouw endeldarm. De arts trekt het instrument langzaam terug en kan zo goed het slijmvlies bekijken. Soms neemt de arts wat hapjes weefsel (biopt). 

Dit weefsel wordt vervolgens onder de microscoop onderzocht. Het nemen van een biopt is pijnloos en je merkt er niets van. Aambeien kunnen tijdens de proctoscopie worden behandeld. De arts brengt kleine elastiekjes om de bloedvaatjes (zwellichamen) aan. Hierdoor sterft de aambei af. Deze behandeling is niet pijnlijk, maar de stoelgang kan tot een aantal dagen hierna nog wel pijnlijk zijn. Het onderzoek duurt vijf minuten. Wanneer er handelingen worden verricht dan duurt het onderzoek iets langer.

Na het onderzoek

Wanneer er tijdens het onderzoek duidelijke afwijkingen te zien waren, zal de arts dit aan jou vertellen. In sommige gevallen volgt nog een afspraak bij de behandelend arts op de polikliniek. Dit is om uitslagen van eventuele biopten of poliepen te bespreken, en om afspraken te maken wat betreft de verdere behandeling. Je kunt nog een paar dagen wat bloed verliezen via de anus, dit is geheel onschuldig. Als de bloedingen erger worden, moet je een arts waarschuwen.

Een proctoscopie is een veilig onderzoek. In uitzonderlijke gevallen treden er complicaties op, zoals:

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Alleen dankzij de steun van donateurs kunnen wij ons werk blijven doen

Doneer