Darmkanker: mannen mijden bevolkingsonderzoek vanwege angst, gedoe of coloscopie

1 maart 2024

Twee derde van de mannen die niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker ziet op tegen een vervolgonderzoek, vindt de ontlastingstest te veel gedoe, is bang voor een slechte uitslag of wil het niet weten. Nog een reden is het ontbreken van klachten. Een op de drie mannen die niet meedoen, weet niet dat het onderzoek ook voorstadia van darmkanker kan opsporen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1.000 mannen door onderzoeksbureau Flycatcher in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting aan de start van darmkankermaand maart.

Hoewel mannen een hoger risico lopen (1 op de 12) op darmkanker dan vrouwen (1op de 15), neemt slechts 65 procent van de mannen deel aan het bevolkingsonderzoek darmkanker, tegen 71 procent van de vrouwen. Toch denkt een derde van de mannen die niet aan het bevolkingsonderzoek deelnemen dat dit niet nodig is als zij geen klachten hebben. Darmkanker of voorstadia daarvan geven echter niet per se klachten. Darmkanker is na longkanker de kankersoort waar de meeste mensen aan overlijden (4.500 mensen per jaar). Jaarlijks treft het zo'n 12.000 Nederlanders.

Iedereen tussen 55-75 jaar krijgt elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker, maar de deelnamegraad neemt met name onder mannen al enkele jaren af. Opvallend is dat vooral de groep niet-deelnemers van 55-59 jaar zegt het vies te vinden om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker (27 procent). Maar het enige dat deelnemers hoeven te doen is met een stokje in hun ontlasting prikken. Dit stokje kan zonder vieze handen te maken, in een buisje gestopt worden, voordat het wordt opgestuurd naar het laboratorium. Van de mannen die nooit meedoen, spreekt 44 procent met niemand over de paarse envelop met daarin de ontlastingstest die ze per post hebben ontvangen. De reden is dat ze het vervelend vinden erover te praten of zich schamen.

Meer dan een momentopname

Bij 34 procent van de niet-deelnemers is niet bekend dat het bevolkingsonderzoek behalve darmkanker ook poliepen opspoort, die zich pas later tot darmkanker kunnen ontwikkelen. Een ruime meerderheid (59 procent) weet ook niet dat het bevolkingsonderzoek om deze reden elke jaar twee jaar moet worden herhaald. Mariël Croon, directeur van de MLDS: “Dat is nodig omdat poliepen zich in de loop van 10 tot 15 jaar kunnen ontwikkelen tot darmkanker. Een onderzoek van de ontlasting is altijd een momentopname. Wie elke twee jaar meedoet, heeft een grotere kans groot dat de poliepen ontdekt worden. Het is dus belangrijk dat iedereen boven de 55 jaar zich elke twee jaar laten controleren!”

Toch geeft bijna een kwart (23 procent) van de onderzochte niet-deelnemers ondanks gerichte informatie aan nog steeds niet aan het BVO te willen deelnemen. 14 procent zou soms meedoen maar niet elke twee jaar, terwijl 31 procent nog twijfelt. Een duwtje in de rug van de huisarts (22 procent), dan wel hun partner of een familielid (20 procent) kan mannen echter stimuleren om aan het bevolkingsonderzoek mee te doen.

10 jaar BVO: inzetten op vroegere opsporing

Het Bevolkingsonderzoek Darmkanker bestaat 10 jaar. Sinds de invoering in 2014 zijn 192.000 mensen opgespoord met een voorstadium van darmkanker (poliep, ook wel advanced adenoom) of met darmkanker. In totaal zijn er in deze periode 16 miljoen uitnodigingen verstuurd en is er ruim 11,5 miljoen keer deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek. Bij 565.000 mensen was aanvullend onderzoek nodig: een coloscopie of kijkonderzoek van de darmen. In hoeverre het bevolkingsonderzoek de sterfte aan darmkanker heeft verlaagd, is nog niet bekend. Deze cijfers worden later dit jaar bekend gemaakt.

De Maag Lever Darm Stichting zet zich samen met Bevolkingsonderzoek Nederland, ErasmusMC, IKNL, KWF, PLCRC en Stichting Darmkanker in voor onderzoek naar darmkanker, vroege opsporing en voorlichting. Tijdens darmkankermaand maart vragen deze organisaties extra aandacht voor het belang van het op tijd ontdekken van darmkanker.

Over de MLDS

Een gezonde spijsvertering voor iedereen: dat is het doel van de Maag Lever Darm Stichting. Daar zetten we ons samen met artsen, onderzoekers, vrijwilligers, collectanten en donateurs elke dag weer voor in. Dagelijks sterven er mensen aan spijsverteringsziekten. Ziekten die we kunnen voorkomen als de diagnose eerder wordt gesteld. Daarom zetten we in op vroege opsporing. Dat doen we door te investeren in veelbelovend wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. Maar ook het aanreiken van toegankelijke tools zoals de 7-signalentest. Wil je weten of je al signalen van darmkanker kent? Doe dan de 7-signalentest.

Ken jij de 7 signalen van darmkanker?

Leer alle signalen herkennen

test je kennis

Ander nieuws

Maag Lever Darm Stichting presenteert samen met WUR en UMCG Buikbelang.nl

Op Wereld Microbioom Dag is de website www.buikbelang.nl gelanceerd. De Maag Lever Darm Stichting is er trots op om samen met Wageningen University & Research en het Universitair Medisch Centrum Groningen kernpartner te zijn van Buikbelang.

3 juli 2024

Gezondheidsramp in Nederland op komst

Er ontwikkelt zich in Nederland een gezondheidsramp in slow motion. Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar. Met deze oproep komen 22 gezondheidsfondsen.

17 juni 2024

Twee natuurtoiletten geopend in Vught

In Vught zijn vandaag twee natuurtoiletten geopend. Deze openbare toiletvoorzieningen bevinden zich in de Brabantse natuurgebieden de IJzeren Man en het Kapellebos. De composttoiletten zijn onderdeel van een gezamenlijk initiatief van de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten, met steun van de Nationale Postcode Loterij.

5 juni 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer