Aandacht voor de alarmsignalen en risicofactoren van darmkanker

Darmkankermaand maart

Darmkankermaand Maart

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. Jaarlijks krijgen meer dan 14.000 Nederlanders de diagnose darmkanker. Hoe vroeger darmkanker wordt opgespoord, des te beter is het te behandelen.

Daarom vraagt de Maag Lever Darm Stichting in maart aandacht voor de alarmsignalen en risicofactoren van darmkanker. Daarnaast reist een opblaasbare darm langs de Nederlandse ziekenhuizen. 

Online magazine darmkanker

Ontvang het gratis online magazine over het belang van vroege opsporing bij darmkanker

Download gratis

Wat wij doen tegen darmkanker

Darmkanker voorkomen, bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten verminderen is een belangrijke missie van de Maag Lever Darm Stichting.

Wat wij o.a. doen:

  1. Het bevolkingsonderzoek darmkanker steunen. Dankzij het bevolkingsonderzoek wordt darmkanker in een vroeg stadium opgespoord.
  2. Kennis van darmkanker onder Nederlanders vergroten en een gezonde leefstijl bevorderen.
  3. Innoverend wetenschappelijk onderzoek naar darmkanker financieren.

Lees meer

Nieuws

70 procent Nederlanders heeft te weinig kennis van darmkanker

7 op de 10 Nederlanders geeft aan onvoldoende kennis van de darmkanker te hebben, zo blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting onder 1.000 respondenten. Een zorgwekkend percentage, want hoe eerder darmkanker ontdekt wordt, des te beter het te behandelen is. 

Op de vraag in hoeverre mensen kennis hebben van darmkanker geeft 12,5% aan dit niet te hebben, 55% heeft weinig kennis van de ziekte. Een zorgwekkend hoog percentage, want jaarlijks krijgen meer dan 14.000 Nederlanders de diagnose darmkanker. Wanneer darmkanker vroeg wordt gesignaleerd, is het een van de best behandelbare vormen van kanker. Daarom is het belangrijk dan mensen zich bewust zijn van alarmsignalen en risicofactoren.
infographic2
infographic3
infographic4

Nieuws over darmkanker:

Opblaasbare darm

In de maand maart is er van alles te beleven rondom het thema darmkanker. Zo reist de opblaasbare darm door het land, gecombineerd met allerlei informatieve evenementen. Geïnteresseerden kunnen door de opblaasbare darm heen lopen en zien hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen eruit zien.

darmkankermaand2

Ervaringsverhalen 

Ervaringsverhaal Hans Kaashoek

In het voorjaar van 2017 verandert het leven van Hans Kaashoek (60) ingrijpend. Zijn deelname aan het bevolkingsonderzoek leidt tot de vaststelling dat hij darmkanker heeft. Hans: ‘Je denkt dat je wereld instort’.

Lees verder

Wim en zijn zus Nel erfden het Lynch syndroom

Wim en zijn zus Nel erfden van hun vader het Lynch syndroom en proberen na talloze operaties te (over)leven met darmkanker. Wim vertelt: “Darmkanker is een onlosmakelijk onderdeel van onze familie. Ik verloor mijn vader, mijn ooms, mijn oma en bijna mijn zus.”

Lees verder

Patty (34) kreeg de diagnose: dunnedarmkanker met uitzaaiingen

Samen met haar man Manuel heeft Patty drie prachtige kindjes: Leanne (7), Evan (3) en Noor (2). Een paar weken geleden kreeg ze een bericht dat ervoor zorgde dat alles wat zeker voor haar was, veranderde in een zenuwslopende onzekerheid.

Lees verder

Darmkankercolleges

De Maag Lever Darm Stichting heeft de Darmcolleges ontwikkeld om u alles te vertellen over darmkanker. Dr. Ad Masclee en zijn collega's leggen uit: hoe u darmkanker ondekt, hoe het bevolkingsonderzoek werkt en wat daar zo belangrijk aan is. 

Darmkanker specialisten aan het woord

Prof. dr. Evelien Dekker, specialist in vroege opsporing darmkanker

Wanneer je darmkanker vroeg signaleert kun je het in de kiem smoren. Dat is één van de belangrijkste drijfveren in het werk van Prof. dr. Evelien Dekker (AMC): darmkanker de wereld uit krijgen. “We hebben de laatste jaren grote stappen gezet in het bestrijden van darmkanker door het invoeren van het bevolkingsonderzoek, maar we kunnen nog duizenden levens meer redden.”

Lees verder

Dr. Ernst Kuipers, over de darmkanker duizendpoot

Dr. Ernst Kuipers: MDL-arts en -hoogleraar, coördinator bevolkingsonderzoek darmkanker voor Europa en het Midden-Oosten voor de World Endoscopy Organization, en voorzitter van de Raad van Bestuur bij het Erasmus MC Rotterdam. Een hele mond vol. Maar het is vooral Kuipers’ hart dat overloopt voor zijn vakgebied, en het redden van levens met het bevolkingsonderzoek.

Lees verder
Miriam Koopman

Dr. Miriam Koopman over de dikkedarmkanker keuzehulp

Dr. Miriam Koopman, internist-oncoloog in het UMC Utrecht, is mede verantwoordelijk voor de inhoud van de keuzehulp voor patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker. Vanuit de praktijk merkt ze al jaren dat er behoefte aan een keuzehulp is. Ze vertelt waarom de introductie ervan zo belangrijk is voor de patiënt, de arts en de zorgketen.

Lees verder

Steun onderzoek naar darmkanker

Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Bovendien is darmkanker de tweede oorzaak van sterfte aan kanker. Per dag overlijden 14 mensen aan darmkanker. Dit zou niet nodig hoeven zijn! Darmkanker is namelijk één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de ziekte in een vroeg stadium wordt vastgesteld.

Het is daarom onze missie om darmkanker te voorkomen en te bestrijden. De Maag Lever Darm Stichting gebruikt uw donatie voor wetenschappelijk onderzoek en voorlichting op het gebied van darmkanker.

Darmkanker is namelijk één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de ziekte in een vroeg stadium wordt vastgesteld.

Mogen wij op jou rekenen?

Iedere dag krijgen 38 mensen de diagnose darmkanker en overlijden er 14 mensen aan deze ernstige ziekte. Wij steunen verschillende onderzoeken op het gebied van darmkanker. Wil jij helpen om meer onderzoek mogelijk te maken? Je kunt ons steunen met jouw financiële bijdrage. Als stichting ontvangen we geen hulp van de overheid. Onze projecten zijn alleen mogelijk te maken door gevers zoals jij.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven