48% van mensen met Prikkelbare Darm Syndroom voelt schaamte op het werk 

19 april 2024

Wereld PDS dag op vrijdag 19 april  

Op vrijdag 19 april is het Wereld PDS Dag. Uit een flitspeiling van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) blijkt dat 48 procent van de mensen met PDS het moeilijk vindt om hun aandoening en klachten te delen met hun collega’s of leidinggevende. De MLDS en de PDS Belangenorganisatie vragen deze week met diverse activiteiten aandacht voor PDS en andere darmaandoeningen. Zo is deze week een driedelige docu-serie “Mooie Meisjes Poepen Niet” gelanceerd. Ook werd het Huis van de Gezondheid paars uitgelicht om aandacht te vragen voor PDS en is het eerste natuurtoilet op Texel geopend.

PDS is op het werk vaak nog taboe

Dit jaar ligt de focus van de Wereld PDS dag op het omgaan met PDS. Het is een aandoening die een grote impact heeft op het dagelijks leven, met symptomen als buikpijn, verstopping, diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Mariël Croon, directeur van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS): “Uit de Flitspeiling blijkt dat 48 procent van de mensen met PDS het lastig vinden om op hun werk te praten over hun aandoening. Het is moeilijk als ze naar het toilet moeten, winderig zijn, als ze buikpijn hebben of als ze vermoeid zijn tijdens een werkdag. De MLDS wil het taboe op darmproblemen op het werk graag helpen doorbreken.”

Mooie Meisjes Poepen Niet

De MLDS lanceerde deze week de driedelige documentaireserie ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’. Documentairemaakster Sanne Savelsbergh volgt daarin zeven jonge vrouwen met darmproblemen, zoals het Prikkelbare Darm Syndroom, chronische ontsteking of een stoma. De online serie doorbreekt het taboe op alles rondom de ontlasting voor jonge vrouwen.

Huis van de Gezondheid kleurt paars

De internationale organisatie van Wereld PDS Dag zorgt ervoor dat gebouwen over de hele wereld paars uitgelicht worden. Een van deze gebouwen is het Huis van de Gezondheid in Amersfoort. Hierin zijn zowel de MLDS als de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie gevestigd. Op de gevel van het Huis van de Gezondheid komt bovendien de boodschap: ‘Neem Prikkelbare Darm Syndroom Serieus!’. Het gebouw is van dinsdag 16 april tot en met zaterdag 20 april verlicht.

Huis van de Gezondheid paars

Videoportretten

De PDSB publiceert deze week een viertal videoportretten van mensen met PDS. Daaronder is de bekende TIK TOK influencer Naomi Reesing en de professioneel wielrenster Esmee Peperkamp. De portretten geven een inkijk in het dagelijks leven en laat zien hoe deze mensen omgaan met PDS. Aan de buitenkant kun je PDS niet zien, maar dat wil niet zeggen dat het er niet is. Deze portretten laten de impact op het dagelijks leven zien. De video’s zijn op de website en social media-kanalen van PDSB te zien.

Natuurtoilet op Texel

Een op de vier Nederlanders blijft liever thuis als er geen toilet in de buurt is. Bij mensen met maagdarmaandoening is dat zelfs de helft. Met het eerste natuurtoilet op Texel wordt de natuur bezoeken een stukje onbezorgder. Het natuurtoilet wordt op vrijdag 19 april geopend bij het natuurgebied De Marel op Texel. Aanleiding is het project ‘When Nature Calls’, een gezamenlijk initiatief van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en Natuurmonumenten, met steun van de Nationale Postcode Loterij.

Ander nieuws

Superlijst vervolgt onderzoek naar gezondheid bij supermarkten

Vandaag start Questionmark het onderzoek ‘Superlijst Gezondheid’. Hierin vergelijkt de onafhankelijke denktank voor de derde keer hoe Aldi, Albert Heijn, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl en PLUS hun klanten helpen gezond te eten.

16 mei 2024

3 speerpunten van de MLDS voor de nieuwe regering

De Maag Lever Darm Stichting maakt zich sterk voor een gezonde spijsvertering voor iedereen. Voor de nieuwe regering hebben wij drie urgente speerpunten

25 april 2024

Eerste natuurtoilet op Texel laat mensen weer zorgeloos wandelen

Een op de vier Nederlanders blijft liever thuis als er geen toilet in de buurt is, en bij mensen met een maagdarmaandoening is dat zelfs een op de twee. Met het eerste natuurtoilet op Texel wordt de natuur bezoeken een stukje onbezorgder.

18 april 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer