Huis van de Gezondheid kleurt paars voor Prikkelbare Darm Syndroom

16 april 2024

Het Huis van de Gezondheid in Amersfoort kleurt paars om aandacht te vragen voor het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Van dinsdag 16 april tot en met zaterdag 20 april zet de Maag Lever Darm Stichting deze aandoening in de spotlights. Dat is hard nodig, want PDS is sociaal invaliderend. Naar schatting heeft 5 tot 10 procent van de Nederlanders deze aandoening.

Gebouw paars MLDS

Sociaal invaliderend

Op vrijdag 19 april is het Wereld PDS Dag. Dit jaar ligt de focus op het omgaan met PDS. Het is een aandoening die een grote impact heeft op het dagelijks leven, met symptomen als buikpijn, verstopping, diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Mariël Croon, directeur van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS): “Er heerst nog grote schaamte rondom de klachten van PDS. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie mensen vaak thuisblijft, omdat ze bang zijn dat ze niet tijdig op een toilet kunnen zijn of klachten zullen krijgen.” Naar schatting heeft 5 tot 10 procent van de Nederlanders PDS.

Paars - de kleur van PDS

De internationale organisatie van Wereld PDS Dag zorgt ervoor dat gebouwen over de hele wereld paars uitgelicht worden. Het Huis van de Gezondheid, waarin zowel de MLDS als de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie gevestigd zijn, is een van deze gebouwen. Op de gevel van het Huis van de Gezondheid komt bovendien de boodschap: ‘Neem Prikkelbare Darm Syndroom Serieus!’. Het gebouw is van dinsdag 16 april tot en met zaterdag 20 april verlicht.

Over MLDS

Een gezonde spijsvertering voor iedereen: dat is het doel van de Maag Lever Darm Stichting. De MLDS zet zich daar samen met artsen, onderzoekers, vrijwilligers, collectanten en donateurs elke dag voor in. De MLDS investeert in wetenschappelijk onderzoek dat spijsverteringsziektes kan voorkomen. Ook steunt zij patiënten met chronische ontstekingsziekten aan het spijsverteringsstelsel. Door hulp te bieden bij het vinden van de juiste behandeling en taboes rond spijsverteringsziekten bespreekbaar te maken.

Ander nieuws

Maag Lever Darm Stichting presenteert samen met WUR en UMCG Buikbelang.nl

Op Wereld Microbioom Dag is de website www.buikbelang.nl gelanceerd. De Maag Lever Darm Stichting is er trots op om samen met Wageningen University & Research en het Universitair Medisch Centrum Groningen kernpartner te zijn van Buikbelang.

3 juli 2024

Gezondheidsramp in Nederland op komst

Er ontwikkelt zich in Nederland een gezondheidsramp in slow motion. Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar. Met deze oproep komen 22 gezondheidsfondsen.

17 juni 2024

Twee natuurtoiletten geopend in Vught

In Vught zijn vandaag twee natuurtoiletten geopend. Deze openbare toiletvoorzieningen bevinden zich in de Brabantse natuurgebieden de IJzeren Man en het Kapellebos. De composttoiletten zijn onderdeel van een gezamenlijk initiatief van de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten, met steun van de Nationale Postcode Loterij.

5 juni 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer