Huis van de Gezondheid kleurt paars voor Prikkelbare Darm Syndroom

16 april 2024

Het Huis van de Gezondheid in Amersfoort kleurt paars om aandacht te vragen voor het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Van dinsdag 16 april tot en met zaterdag 20 april zet de Maag Lever Darm Stichting deze aandoening in de spotlights. Dat is hard nodig, want PDS is sociaal invaliderend. Naar schatting heeft 5 tot 10 procent van de Nederlanders deze aandoening.

Gebouw paars MLDS

Sociaal invaliderend

Op vrijdag 19 april is het Wereld PDS Dag. Dit jaar ligt de focus op het omgaan met PDS. Het is een aandoening die een grote impact heeft op het dagelijks leven, met symptomen als buikpijn, verstopping, diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Mariël Croon, directeur van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS): “Er heerst nog grote schaamte rondom de klachten van PDS. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie mensen vaak thuisblijft, omdat ze bang zijn dat ze niet tijdig op een toilet kunnen zijn of klachten zullen krijgen.” Naar schatting heeft 5 tot 10 procent van de Nederlanders PDS.

Paars - de kleur van PDS

De internationale organisatie van Wereld PDS Dag zorgt ervoor dat gebouwen over de hele wereld paars uitgelicht worden. Het Huis van de Gezondheid, waarin zowel de MLDS als de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie gevestigd zijn, is een van deze gebouwen. Op de gevel van het Huis van de Gezondheid komt bovendien de boodschap: ‘Neem Prikkelbare Darm Syndroom Serieus!’. Het gebouw is van dinsdag 16 april tot en met zaterdag 20 april verlicht.

Over MLDS

Een gezonde spijsvertering voor iedereen: dat is het doel van de Maag Lever Darm Stichting. De MLDS zet zich daar samen met artsen, onderzoekers, vrijwilligers, collectanten en donateurs elke dag voor in. De MLDS investeert in wetenschappelijk onderzoek dat spijsverteringsziektes kan voorkomen. Ook steunt zij patiënten met chronische ontstekingsziekten aan het spijsverteringsstelsel. Door hulp te bieden bij het vinden van de juiste behandeling en taboes rond spijsverteringsziekten bespreekbaar te maken.

Ander nieuws

3 speerpunten van de MLDS voor de nieuwe regering

De Maag Lever Darm Stichting maakt zich sterk voor een gezonde spijsvertering voor iedereen. Voor de nieuwe regering hebben wij drie urgente speerpunten

25 april 2024

48% van mensen met Prikkelbare Darm Syndroom voelt schaamte op het werk 

Op vrijdag 19 april is het Wereld PDS Dag. De MLDS en de PDS Belangenorganisatie vragen deze week met diverse activiteiten aandacht voor MLDS en andere darmaandoeningen.

19 april 2024

Eerste natuurtoilet op Texel laat mensen weer zorgeloos wandelen

Een op de vier Nederlanders blijft liever thuis als er geen toilet in de buurt is, en bij mensen met een maagdarmaandoening is dat zelfs een op de twee. Met het eerste natuurtoilet op Texel wordt de natuur bezoeken een stukje onbezorgder.

18 april 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in