Tweederde mensen met Prikkelbare Darm Syndroom ervaart taboe

15 april 2024

Week van het Prikkelbare Darm Syndroom

Tweederde van de mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) vindt het lastig om te praten over hun aandoening. Dat blijkt uit een flitspeiling op social media, uitgevoerd door de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) in samenwerking met de PDS Belangenorganisatie. De meeste mensen voelen schaamte over hun aandoening op het werk (48 procent), tijdens het daten (28 procent) of met vrienden (13 procent). Op 19 april is het Wereld PDS dag, met dit jaar als thema: “Omgaan met PDS”. Het taboe doorbreken helpt sociale problemen verminderen.

Schaamte op het werk

Op vrijdag 19 april is het Wereld PDS Dag. Dit jaar ligt de focus op het omgaan met PDS. Het is een aandoening die een grote impact heeft op het dagelijks leven, met symptomen als buikpijn, verstopping, diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Mariël Croon, directeur van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS): “Uit de Flitspeiling blijkt dat mensen met PDS het lastig vinden om op hun werk te praten over hun aandoening. Het is moeilijk als ze naar het toilet moeten, winderig zijn, als ze buikpijn hebben of als ze vermoeid zijn tijdens een werkdag. De MLDS wil het taboe op darmproblemen op het werk graag helpen doorbreken.”

Dagelijks last van PDS

De individuele reacties op de flitspeiling laten inderdaad zien dat PDS veel sociale problemen met zich meebrengt:

  • “Het is een erg vervelende aandoening waar ik dagelijks last van ondervind, vooral als ik op mijn werk ben’.
  • “Het is lastig als je bij iemand moet eten. Je hebt dan bijvoorbeeld net buikkrampen of je voelt je zo opgeblazen dat je niet veel kan eten.”
  • “Ik voel schaamte als ik voor het eerst bij iemand op bezoek ben en ik moet poepen”.
  • “Ik wil hier mijn werkgever niet mee lastig vallen”
  • “Het probleem is dat deze aandoening aan de buitenkant niet zichtbaar is”

Praten helpt

Het bespreekbaar maken van de klachten en open kaart spelen over de aandoening helpt echt, zo blijkt uit de reacties op de Flitspeiling. Als mensen het aandurven om te praten over hun problemen, verbetert de sociale situatie aanzienlijk. Een reactie uit de Flitspeiling: “Iedereen om mij heen weet het. Bij vrienden en familie mag ik altijd gebruik maken van hun tweede toilet, in verband met geluiden en geuren. Het is fijn dat zij er geen punt van maken.”

Over MLDS

Een gezonde spijsvertering voor iedereen: dat is het doel van de Maag Lever Darm Stichting. De MLDS zet zich daar samen met artsen, onderzoekers, vrijwilligers, collectanten en donateurs elke dag voor in. De MLDS investeert in wetenschappelijk onderzoek om de behandeling van spijsverteringsziektes te verbeteren. Ook steunt zij patiënten met chronische ontstekingsziekten aan het spijsverteringsstelsel. Door hulp te bieden bij het vinden van de juiste behandeling en taboes rond de spijsvertering bespreekbaar te maken.

Ander nieuws

3 speerpunten van de MLDS voor de nieuwe regering

De Maag Lever Darm Stichting maakt zich sterk voor een gezonde spijsvertering voor iedereen. Voor de nieuwe regering hebben wij drie urgente speerpunten

25 april 2024

48% van mensen met Prikkelbare Darm Syndroom voelt schaamte op het werk 

Op vrijdag 19 april is het Wereld PDS Dag. De MLDS en de PDS Belangenorganisatie vragen deze week met diverse activiteiten aandacht voor MLDS en andere darmaandoeningen.

19 april 2024

Eerste natuurtoilet op Texel laat mensen weer zorgeloos wandelen

Een op de vier Nederlanders blijft liever thuis als er geen toilet in de buurt is, en bij mensen met een maagdarmaandoening is dat zelfs een op de twee. Met het eerste natuurtoilet op Texel wordt de natuur bezoeken een stukje onbezorgder.

18 april 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in