Ontlastings
incontinentie (bij kinderen)

Wat is het?

Met ontlastingsincontinentie wordt het ongewild verlies van ontlasting of het niet kunnen ophouden van ontlasting bedoeld. Als kinderen ongewild ontlasting verliezen, gaat het vaak om kinderen vanaf vijf jaar die in principe wel zindelijk zijn maar last kunnen hebben van vieze broeken.

De dikke darm
In het laatste deel van de dikke darm, de endeldarm, wordt ontlasting tijdelijk opgeslagen. Wanneer de endeldarm vol is, krijgen we een signaal om naar het toilet te gaan. Dit signaal noemen we aandrang. Op dat moment komt er druk op de anus te staan. Normaal gesproken zorgt de kringspier rondom de anus ervoor dat we de ontlasting op kunnen houden.

Bij het ophouden van de ontlasting spelen ook de bekkenbodemspieren een belangrijke rol. De bekkenbodem is een spierplaat onder in de buikholte. Deze spieren spelen een belangrijke rol bij de stoelgang en ook bij het ophouden van urine. Daarnaast ondersteunen de bekkenbodemspieren diverse organen in de buikholte. Synoniemen voor ontlastingsincontinentie:

Hoe herken ik het?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van ontlastingsincontinentie bij kinderen:

In enkele gevallen is een andere aandoening de oorzaak

  • Aangeboren erfelijke aandoeningen
  • Beschadiging van de kringspier in de anus
    • Bijvoorbeeld als complicatie na een operatie, als gevolg van een ongeluk of na seksueel misbruik.

  • Neurologische aandoeningen
    • Neurologische aandoeningen waarbij de zenuwen die de bekkenbodemspieren en/of kringspier aansturen, beschadigd raken. Dit komt bijvoorbeeld voor bij een open ruggetje.

  • Chronische darmontstekingen
    • Chronische darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of proctitis. Als het slijmvlies van de endeldarm ontstoken raakt, is het moeilijker om ontlasting op te houden.

Klachten en symptomen bij ontlastingsincontinentie (bij kinderen)

Het onvrijwillig verliezen van ontlasting veroorzaakt vaak een combinatie van vervelende klachten. Door het ontlastingsverlies kan een kind last hebben van vieze broeken wat gepaard kan gaan met vervelende luchtjes. Dit is niet alleen op dat moment heel vervelend maar het veroorzaakt ook onzekerheid en soms zelfs psychische klachten.

Deze klachten kunnen ernstig zijn en lange tijd aanwezig blijven. Kinderen die regelmatig last hebben van ongelukjes kunnen gepest worden omdat ze stinken of omdat ze nog niet zindelijk zijn. Hierdoor krijgen ze last van onzekerheid en schaamte en kunnen problemen op school en thuis ontstaan.

Hoe gaat het verder?

Als verstopping de oorzaak is, moet de verstopping behandeld worden. Wanneer een andere aandoening de oorzaak is van de ontlastingsincontinentie zal deze aandoening moeten worden behandeld.

Poeppoli’s en poepdagboekjes
Kinderen die last hebben van ontlastingsincontinentie en/of chronische verstopping kunnen verwezen worden naar een zogenaamde poeppoli. In deze centra werken kinderartsen, diëtisten, fysiotherapeuten en kinderpsychologen samen om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het bijhouden van een poepdagboekje. In het poepdagboekje kan het kind vaak samen met de ouders bijhouden hoeveel hij dagelijks poept en hoe de poep eruit ziet. Dit poepdagboekje geeft behandelaars belangrijke informatie. Daarnaast is het kind (en ook de ouders) bewust bezig met poepen. Tientallen ziekenhuizen in Nederland hebben een (soort) poeppoli. De huisarts kan uw kind verwijzen.

Behandelingsmogelijkheden
Onderstaande behandelingen kunnen mogelijk zijn:

Wat kan ik doen?

Tips en adviezen bij ontlastingsincontinentie (bij kinderen)

Kinderen die langdurig last hebben van ongewild ontlastingsverlies kunnen terecht bij een poeppoli. Steeds meer ziekenhuizen hebben tegenwoordig een afdeling die gespecialiseerd is in kinderen met ontlastingsproblemen.

Hier werkt een team van specialisten samen om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Vervolgens zal een behandelplan opgesteld worden. De huisarts kan je kind doorverwijzen naar een poeppoli bij jou in de buurt.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg
Joan Rentzing, diëtiste en voedingsdeskundige

Laatst herzien:
2013

Heeft deze informatie je geholpen?

Wij willen je zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk informeren over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor het actualiseren van deze website en onderzoek naar spijsverteringsziekten is de Maag Lever Darm Stichting volledig afhankelijk van donateurs. Alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

En help ruim 2 miljoen mensen met een spijsverteringsaandoening

Doneer